Вести

Реално је да Србија у петак добије нову владу

Он је нагласио да у тој влади неће бити феудализације "по принципу ово припада нама и нико други ту нема уплив".

На питање хоће ли бити министар одбране, Вучић је одговорио да ће се то "видети колико сутра" и поновио да би "желео да се бави безбедношћу, одбраном и борбом против корупције и криминала".

Вучић је заинтересован и за позицију координатора безбедносним службама, односно за место секретара Савета за националну безбедности, али о томе ће, како је нагласио, одлучити председник Републике.
"Председник Републике је тај који именује секретара Савета за националну безбедност, који је шеф бироа, односно координатор свих служби. Ја не могу да наметнем председнику свој став и своје мишљење, али, уколико то буде желео, ја бих то прихватио", казао је Вучић и прецизирао да нема формланих препрека да буде и министар у влади и секретар Савета.

Коментаришући оцене да би га то учинило најмоћинијим човеком у држави, Вучић је рекао да "тај посао никада није доживљавао као играчку и као оружје и оруђе против било кога, осим у борби против криминала и корупције".
"Мислим да сви људи могу да буду апсолутно мирни, јер је једино што мене занима - шта је то што можемо да направимо против организованог криминала и можемо ли да спречимо корупцију. Уверен сам да ћемо у том погледу дати велике резултате", поручио је Вучић.

Када је реч о осталим кадровским решењима, Вучић је навео да је сигурно да ће нови министар спољних послова бити каријерни дипломата, који није члан СНС, да би министарство спорта такође требало да води нестраначки кадар, а да ће културу водити "човек који је апсолутно прихватљив за све".

На питање да ли је извесно да ће функционери СНС Зорана Милановић и Никола Селаковић бити министри енергетике и правде, а Небојша Стефановић председник Народне Скупштине, Вучић је одговорио: "Не бих искључио ту могућност".

Када је у питању Јоргованака Табаковић, Вучић је рекао да је она "стуб СНС и да ће обављати веома важне послове у држави".
"У најскорије време видећете које", рекао је Вучић, који је, упитан да ли ће Табаковић бити део нове владе одговорио да је "питање може ли се то формлано назвати делом владе, али да је свакако реч о једном од најважнијих места у држави".

Говорећи о ресору спољне политике, Вучић је указао да су се у медијима помињали они људи које су неки желели да помињу (Леон Којен, Роксанда Нинчић, Дарко Танасковић), а да је извесно само то да ће тај ресор водити особа која има велико искуство у дипломатији, а није члан странке.
"Ми желимо улазак Србије у Европу, али упитали смо се да ли више знам ја или више зна каријерни дипломата и о томе како ћемо у Европу, али и како можемо да добијемо послове у Африци, Азији и на многим другим тржиштима... То боље знају они. Ми можемо да дамо политички оквир, али ти људи могу више својим знањем и стручношћу да допринесу", рекао је Вучић одговарајући на питање зашто се СНС определила да све полуге спољнополитичке власти препусти другим странкама или нестраначким личностима.
"Ако мислите да је непоштено да признате да неко други то може на такав начин да обави, знајте да мени то није тешко", казао је Вучић.

Према његовим речима, нова влада жели да направи нови систем и измени Закон о спољним пословима тако да "се више не дешава да људе којима смо нешто дужни постављамо на веома значајна места у свету, а да они не могу да ураде ништа за своју земљу"
"Ми морамо да то променимо и да бирамо људе који заиста могу да ураде нешто за Србију, јер их порески обвезници скупо плаћају. Зато желимо да то буду каријерне дипломате и људи који знају посао, а не неко ко мора да се учи и обучава шест месеци или годину дана. Србија нема времена за то", истакао је Вучић.

Лидер СНС је рекао да је у процесу формирања владе СНС показала много слуха и разумевања, апострофиравиши да се, поред нестраначких личности на позицији министра спољних послова, на њиховој квоти, налази и лидер СДПС Расим Љајић
"Мислим да чак ни човек на челу Министарства спорта неће бити члан СНС. Просто ми се чини да смо тиме желили да покажемо грађанима Србије да је за нас Србија преча, важнија и много значајнија него сама политичка странка коју бескрајно волимо", указао је лидер напредњака.

Када је реч о култури, Вучић је навео да ће то бити "човек за кога никада није рекао ништа лоше" и да ће он моћи да помири сукобљене лобије у сектору културе.
"То је изузетно образован човек, ерудита, који је у култури 40 година и мислим да ће људи бити веома задовољни", рекао је Вучић и додао да не би говорио о спекулацијама у медијиама да ће сценариста Радослав Лула Павловцих водити тај ресор, али да "мисли ће он имати неко друго место".

Говорећи о економском програму нове владе Вучић је рекао да ће се "водити рачуна и о економском напретку и о инвестицијама, али истовремено бринути и о онима који су најугроженији".

Он је додао и да је потребан договор и озбиљнији приступ реформи правосуђа, а на питање да ли то значи најаву ревизије читавог тог процеса, који је већ доста коштао, одговорио је:
"Не знам да ли се то може назвати ревидирањем. Можете то да зовете како год хоћете, али сасвим је сигурно да ми не желимо партијско судство, већ независно судство и самостално тужилаштво", нагласио је Вучић.