Вести

Селаковић: Бринемо о грађанима у свим деловима Србије

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је да у периоду од 2021. године и закључно са средствима опредељеним у овој години у Геронтолошки центар Јагодина, то министарство укупно уложило 62 милиона динара.

Министар Селаковић је након обиласка Геронтолошког центра Јагодина указао да су тим новцем реновиране собе, купатила за кориснике, набављена нова опрема, намештај, кревети, нарочито за зависне и полузависне, и дементне кориснике, како би били адекватни њиховим потребама.

"И овом приликом показујемо колико смо озбиљна и одговорна власт, колико заиста бринемо о грађанима у свим деловима Србије", истакао је министар Селаковић, напомињући да је новац уложен у реновирање вешераја и кухиње.

Коментаришући наводе народне посланице Славице Радовановић да је ГЦ Јагодина у изузетно лошем стању, министар Селаковић је рекао да кров не прокишњава, него је нов и реновиран, лифт такође ради, а у установи има топле воде и грејање је током зиме нормално радило.

Министар Селаковић је подсетио да у Републици Србији постоје 72 домске установе, као и да је Геронтолошки центар у Јагодини једна од установа која изузетно добро функционише с обзиром на дате околности и на системске проблеме који у овом сектору постоје деценијама.

"Запослени дају све од себе да онима који су овде смештени, а овде је таквих 270 корисника, године старости протекну што је боље могуће", истакао је министар Селаковић и додао да је више од 100 људи запослено у овом геронтолошком центру.

Говорећи о неистинама о стању у ГЦ Јагодина, министар Селаковић је рекао да би било боље да је народни посланик бившег режима дошла и обишла установу у Јагодини, разговарала са људима, како онима који установу воде, онима који овде раде, тако и онима због којих ова установа постоји.

"Могли бисте онда да нешто и видите и научите, да видите да је овде уложен озбиљан новац у уређење мокрих чворова на првом месту. Имамо 12 мокрих чворова, који су из 90-тих година, али који су врло пристојни.

До краја ове године средићемо шест, а шест остаје за наредну годину и онда је ту у потпуности завршен посао када је у питању Геронтолошки центар у Јагодини", указао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је током обиласка упознао и најстарију корисницу која у дому борави већ 20 година.

"Чињеница да имате корисницу која овде броји 93. годину живота, да је потпуно независна и способна, да је овде преко 20 година, јесте најбољи показатељ бриге, како о њој и о осталима, коју воде запослени људи у Геронтолошком центру у Јагодини", рекао је министар Селаковић. Министар Селаковић је нагласио да је потребно дати озбиљно признање људима који у овом систему раде.

"То су људи које, морам признати, на овом послу не држе плате, не држе њихова лична примања, која су боља него што су некада била, али су и даље скромна. Овде их држи једно велико срце и осећај човекољубља, хуманости без кога овакав посао не можете да радите", закључио је министар Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг