Вести

Селаковић: Дуга традиција пријатељских односа Србије и Пољске

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић другог дана посете Варшави састао се са министром иностраних послова Пољске Збигњевом Рауом.

Саговорници су се осврнули на дугу традицију дипломатских и пријатељских односа и сагласили се да су обе земље опредељене за јачање свеукупне сарадње.

Селаковић је истакао и значај размена посета на највишем нивоу и овом приликом упутио позив колеги Рауу да дође у узвратну посету Србији.

Додао је да се већ почело са припремама за посету пољског председника Анджеја Дуде Србији и поновио је да је та посета од великог значаја за нашу земљу и наставак пријатељских и партнерских односа.

Министри су истакли опредељеност за унапређење економске сарадње и појачано присуство привредника и инвеститора у обе земље. Сложили су се да је реалан циљ да ниво спољнотрговинске размене за две године пређе две милијарде евра.

Када је у питању процес европских интеграција Србије, Селаковић је захвалио на активној подршци и ставу Пољске да је нашој земљи и читавом региону западног Балкана место у Унији.

Министар је указао на значај регионалног формата - Вишеградске групе (В4) и рекао да Србија препознаје блискост са државама чланицама В4, те да има интерес да са њима сарађује како билатерално, тако и у оквиру ове иницијативе.

Такође, Селаковић је говорио о иницијативи "мини шенген" која има за циљ да се кроз економско повезивање и сарадњу нашег региона допринесе стабилности на Балкану и релаксирању политичких односа.

Шеф српске дипломатије информисао је министра Рауа о дијалогу Београда и Приштине, и нагласио да је Србија у потпуности опредељена за наставак дијалога, али да остајемо скептични према спремности друге стране за спровођење договореног, поновивши став да би постизање компромиса било једино одрживо решење.

Селаковић је шефу пољске дипломатије упутио честитке поводом овогодишњег јубилеја - 230 година од доношења првог Устава Пољске, који је и први устав у Европи.

Двојица министара потписала су Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова Србије и Пољске, као и Програм сарадње у области културе, образовања и науке за период 2021-2024. године.

Такође, министри су разговарали и о одржавању политичких консултација у области билатералних односа, регионалне и мултилатералне сарадње, процеса европских интеграција и безбедносних политика, као и о интензивирању сарадње у култури и образовању и већем повезивању пољских и српских градова.

 

 

 

Извор: Танјуг