Вести

Селаковић и Пололикашвили о промоцији туристичке понуде Србије у оквиру механизама Светске туристичке организације

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се у Мадриду са генералним секретаром Светске туристичке организације (UNWTO) Зурабом Пололикашвилијем, са којим је разговарао о начинима и модалитетима за промоцију туристичке понуде Србије и региона у оквиру пројеката и механизама расположивих Светској туристичкој организацији.

Селаковић је рекао да Србија придаје велики значај сарадњи са UNWTO, да ће радити на даљем унапређењу те сарадње и настојати да буде још активнија у програмима и пројектима Организације. 

Указујући да је наша земља у последњих десет година веома активна у бројним телима у оквиру Светске туристичке организације, Селаковић је истакао да Влада Србије сектор туризма види као један од кључних покретача развоја и Србије и целог региона. 

Селаковић је издвојио да су у Србији као посебно значајни туристички производи препознати: "сити брејк" туризам, манифестације и догађаји, планински туризам, велнес и бањски туризам, рурални туризам, конгресни туризам, културно наслеђе, наутички туризам, гастрономски и вински туризам и др. 

Селаковић је указао да о значају који Србија придаје туризму говоре и велики подстицаји Владе Србије инвеститорима, нарочито у бањски туризам, као и огромна улагања у путну инфраструктуру у целој земљи. 

Такође, према његовим речима, Влада Србије је током прошле и ове године издвојила значајна средства за помоћ угоститељском, а нарочито хотелском сектору и усвојила више пакета мера у форми кредита, једнократне помоћи и субвенција како би се подстакао опоравак тог, пандемијом најтеже погођеног сектора привреде. 

Селаковић је истакао да наша земља подржава све напоре који се чине, како у UNWTO, тако и у другим међународним организацијама и форумима, усмерене на мере опоравка свих сектора директно везаних за туризам, као што су угоститељство, авио и други видови транспорта, култура, и да је Србија активна на пројектима у тој области у оквиру других организација, попут Унеска.

 

 

 

 

Извор: мфа.гов.рс