Вести

Селаковић: Интензивирати политички дијалог са Костариком

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се у Сан Хозеу са министром спољних послова и вера Костарике Арнолдом Андреом Тиноком.

Изразивши задовољство што је, у години када обележавамо 140 година билатералних односа две земље, реализована историјска, прва посета Костарики једног министра спољних послова Србије, Селаковић је поручио да је наша земља заинтересована за унапређење сарадње и оживљавање политичког дијалога са Костариком, истакавши да је потребно интензивирати контакте и сусрете званичника наше две земље.

Селаковић је указао и да присуство специјалног изасланика председника Србије на недавној церемонији инаугурације председника Родрига Чавеса Роблеса јасно показује нашу решеност да са Костариком ојачамо дијалог и сарадњу.

Такође, Селаковић је изразио наду да ће значајан јубилеј који наше земље ове године обележавају, 140 година од успостављања дипломатских односа, бити прилика и да министар Тиноко до краја године посети Београд.

Селаковић је говорио и о могућностима за јачање економске сарадње, нарочито у области пољопривреде, али и сарадњи у области спорта, културе, просвете, уједно, изразивши задовољство што ће током посете имати сусрете и конкретне разговоре са три министра Костарике.

Двојица министара разменили су мишљења о најважнијим међународним и регионалним питањима, а шеф српске дипломатије информисао је костариканског колегу о стању на Косову и Метохији, подвукавши да је то питање од прворазредног значаја за Србију.

Селаковић је пренео да је Србија веома посвећена очувању мира и стабилности у региону и решавању отворених питања дијалогом, али и оријентацији региона ка што интензивнијој сарадњи, те је саговорника упознао и са регионалном иницијативом "Отворени Балкан", као и током европских интеграција наше земље.

Након данашњег састанка, министри Селаковић и Тиноко потписали су Меморандум о разумевању о успостављању механизма политичких консултација два министарства спољних послова, Меморандум о разумевању о сарадњи Дипломатске академије МСП Србије и Дипломатског института „Мануел Мариа де Пералта“ МСП Костарике, као и Заједничку декларацију о проглашењу новог датума успостављања дипломатских односа Србије и Костарике, којим је усаглашен 27. октобар 1882. за дан започињања билатералних односа две државе. Селаковић је са ресорним костариканским колегама потписао и Меморандум о сарадњи у области пољопривреде и Меморандум о разумевању у области спорта.

 

 

 

Извор: Танјуг