Вести

Селаковић: Кипар је најпоузданији партнер Србије у ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић је, уочи предстојеће званичне посете Никозији, изјавио да је Кипар најпоузданији партнер Србије у ЕУ, и да нам пружа апсолутну подршку по питању евроинтеграција и када је реч о заштити нашег суверенитета и територијалног интегритета.

Селаковић је у интервјуу за кипарски “Катимерини” нагласио да Србија штитећи сопствени територијални интегритет и суверенитет брани принцип, односно штити и територијални интегритет и суверенитет многих других држава, међу којима је и Кипар али и неке земље у нашем најближем окружењу.

“Србија има крајње принципијелне позиције када је реч о њеном територијалном интегритету и суверенитету, али и територијалном интегритету и суверенитету свих држава чланица УН. Те позиције су засноване на међународном праву, снажним вредносним постулатима и необоривим аргументима”, навео је Селаковић одговарајући на питање како проблем Кипра и Косова утиче на политике на Балкану и источном Медитерану. 

Селаковић је истакао да Србија пружа пуну и безрезервну подршку настојањима Кипра да реши своје најзначајније национално питање, очување територијалног интегритета и суверенитета. 

"Сматрамо да су суверенитет и територијални интегритет Кипра неприкосновени и да се свеобухватно решење за територијални спор мора наћи на основу релевантних резолуција УН и договора две стране", навео је Селаковић.

Селаковић је нагласио доследну опредељеност Србије за поштовање међународног права и навео да онима који наступају са позиције да постоји ред привилегованих држава чији се територијални интегритет и суверенитет мора поштовати, али и оне државе чији се територијални интегритет и суверенитет баш и не мора поштовати, у лице говори да је таква позиција неодржива и да поткопава саме темеље међународног права и система УН. 

"И верујте да многима није драго када то чују, и обично, пошто не могу да узврате аргументима, гледају да промене тему. И када се неко труди да објасни да косовски и кипарски проблем нису исти, не може да нађе аргументе којима би поткрепио ту тврдњу, јер реч је о суштински истим ситуацијама, а разлике су само у детаљима”, рекао је Селаковић.

Према његовим речима, у документима који дефинишу обавезе Србије на путу ка ЕУ не помиње се  “признање” такозваног “Косова“ од стране Београда. 

“ЕУ није могла да нам испостави такав захтев управо зато што пет држава ЕУ, а близу сто чланица УН, међу којима је и Кипар, не признаје једнострано проглашену независност Косова”, навео је Селаковић. 

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, шеф српске дипломатије је нагласио да циљ дијалога није “признање“, већ нормализација односа и навео да ЕУ од Београда и Приштине у крајњој инстанци очекује правно обавезујући споразум, али да у овом тренутку нико не зна шта би могао бити његов садржај. 

"Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, ми смо доследно спремни да пружимо сваку шансу иницијативама и решењима које ће људима у нашој јужној покрајини олакшати живот. Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са привременим институцијама самоуправе у Приштини, јер је то једини пут решавања отворених питања и постизања обострано прихватљивог договора. Ми, међутим, не разговарамо о ‘признању’, нити смо то икад чинили", каже Селаковић. 

Како је навео, проблем је што Приштина блокира процес нормализације тиме што већ дуже од девет година не примењује договор о Заједници српских општина, константно ствара кризе посежући за провокацијама и једностраним потезима, а њихови западни патрони им то толеришу, и уместо да их санкционишу, они их практично охрабрују да раде на дестабилизацији региона.

 

 

 

Извор: Танјуг