Вести

Селаковић: Потписано више споразума о сарадњи Србије и Габона

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић потписао је са министром спољних послова Габонске Републике Микаелом Муса-Адамом више споразума са циљем унапређења сарадње две земље чији су односи, како су истакли, традиционално пријатељски.

У Министарству спољних послова у Београду потписали су Протокол о наставку важења билатералних споразума закључених са СФРЈ између Владе Србије и Владе Габон, Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Споразум о сарадњи у области науке, технологије, образовања и културе и Меморандум о сарадњи у области пољопривреде.

"То су изузетно важни споразуми", рекао је Селаковић новинарима након потписивања и додао да је данашњи састанак био прилика да се наставе разговори које је имао приликом посете Габону у фебруару ове године.

Навео је да су данашњи разговори били прилика да се афирмишу традиционално пријатељски односи Србије и Габона, а у сусрет 2023. години када ће, подсетио је, две земље обележити и прославити 50 година од успостављања дипломатских односа.

"Зато ову посету видим као наставак наших започетих активности почетком ове године, али и као припрему за следећу годину када ћемо обележити јубилеј и када ћемо, надам се, бити у прилици да председника Габонске Републике угости наш председник Александар Вучић у званичној државној посети овде у Београду", рекао је Селаковић.

Истакао је да се билатерални односи Србије и Габона темеље на традиционално блиским везама и пријатељству које је, како је рекао, деценијама давало озбиљне резултате.

"Веома смо заинтересовани за наставак интензивог политичког дијалога и унапред се радујемо нашим будућим сусретима, разговорима и договорима", рекао је Селаковић.

Навео је да се у разговору уверио у напоре које Габон чини на економској диверзификацији и успехе које чини на том пољу, те додао да су изванредни резултати које Габон показује у плавој и зеленој економији, као и промоцији родне равноправности.

Србија и Габон деле веома блиске ставове о неопходности поштовања међународног права и очувања равноправности, мира и стабилности у свету, истакао је Селаковић и изразио опредељеност Србије за рад на наставку политичког дијалога и унапређењу свеукупне сарадње две пријатељске земље.

Министар спољних послова Габона захвалио је на гостопримству и додао да је Србија увек била пријатељска земља и да Габон има посебне историјске везе са Србијом још од Јосипа Броза Тита.

"Треба да радимо на сарадњи", истакао је Муса-Адам.

 

 

Извор: Танјуг