Вести

Селаковић са митрополитом Савом о српско-пољским везама

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Варшави са митрополитом варшавским и целе Пољске господином Савом.

Селаковић је митрополиту пренео поздраве председника Србије Александра Вучића и патријарха Српске православне цркве Порфирија, и позвао га да посети Београд и завршени Храм Светог Саве, који је имао прилике да види док је био у изградњи.

Митрополит Сава је, како је рекао у разговору, замонашен у Манастиру Раковица, где је узео монашко име, управо по великом српском светитељу Светом Сави.

Селаковић је истакао да митрополит Сава припада Србији, а не само Пољској, на шта му је саговорник узвратио да је Србин и да има српско име, те да му је Србија друга држава.

Митрополит варшавски и целе Пољске Сава рођен је 1938. године у Сњатичима на североистоку Пољске као Михал Хрицуњак.

У Београду је 1966. године завршио докторске студије и добио звање доктора теологије, а исте године је, пред патријархом српским Германом, замонашен у манастиру Раковица.

Митрополит Сава је од свог избора на трон митрополита користио сваку прилику да говори о својим јаким везама са Србијом и СПЦ и са поносом истиче свој боравак на студијама у Србији.

Током и после бомбардовања 1999. године је у својим проповедима помињао страдања српског народа, посебно на Косову и Метохији и држао помене, а у православним црквама у Пољској је прикупљана помоћ за настрадале у поплавама у Србији 2014. године.

 

 

 

Извор: Танјуг