Вести

Селаковић: Самит несврстаних у Београду потврда угледа Србије

Београд ће сутра и прекосутра бити домаћин Самита покрета несврстаних. Више од 100 страних делегација потврдило је учешће. Порука министар спољних послова Републике Србије Николе Селаковића, који је и домаћин једног од највећих мултилатералних скупова у свету у овој години, јесте да стратешки и суштински циљ Србије остаје чланство у Европској унији, али да се Београд не одриче традиционалних пријатеља - Русије, Kине и Покрета несврстаних.

Ово је један од највећих скупова у Европи па и свету ове године, посебно у условима пандемије, рекао је Селаковић.

"Београд и Србија ће показати да су традиционално добри домаћини и угостиће делегације из 105 држава и 11 међународних организација, а око 550 људи биће присутно на самом догађају. У току данашњег дана стићи ће највећи број делегација и очекујем да ће Београд поново у наредна четири дана посведочити због чега је пре шест деценија постао свет", рекао је Селаковић.

У Београду ће боравити и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. Русија се од јула ове године налази у статусу земље посматрача у Покрету несврстаних исто као и Србија.

"Билатерални састанци ће трајати све време самита. Русија је од јула ове године посматрач у Покрету несврстаних као и Србија. Долазак Сергеја Лаврова значи пуно јер додатно ојачава и оснажује карактер и ниво овог скупа, посебно имајући у виду енергетску кризу која тренутно потреса свет", истиче Селаковић.

Према његовим речима, организација једног оваквог скупа је потврда угледа Србије, која има брзорастућу економију и неко са киме желе сву да сарађују.

Подсетио је да се идеја о оснивању Покрета несврстаних појавила током распада колонијалног система, у тренутку када је Хладни рат био на врхунцу.

"Само током овог дана разговараћу са министрима Непала, Индонезије, Ирака...и сви су они дошли у Србију и на тај начин исказали једну врсту поштовања. У Београду ће бити присутно чак 44 министра спољних послова из земаља широм света. То је и потврда освежавања оних вредности на којима је и основан Покрет несврстаних који је на првом месту ценио независну и самосталну позицију оних који желе да сарађују са свима", рекао је Селаковић.

Покрет данас има 120 држава чланица, 17 посматрача, међу њима је и Србија.

"Важно је да одржимо тај статус посматрача јер је Београд и родно место Покрета несврстаних и његово име уз име Јосипа Броза Тита помиње се у сваком разговору са представницима земаља чланица Покрета несврстаних. Тај углед је још увек жив. То су нама пријатељске земље, важно је и што смо у том покрету препознати као угледна суверена земља и не само да се радују нашим успесима већ желе сарадњу и на политичком и привредном нивоу", истиче Селаковић.

Селаковић верује и да то може да утиче и на боље разумевање ситуација на Косову и Метохији.

"Косово и Метохија остаје главно државно и национално питање а оно у чему се угледамо на наше несврстане пријатеље, и на вредности на којима је покрет саздан, јесте мирна дипломатска активност,  дијалог и одсуство сваке врсте унилатерализам. Јер тај зачарани круг је започет када је неко једнострано проглашење такозване независности почео да признаје као легитимно, највећи број наших несврстаних пријатеља то не признаје", рекао је Селаковић.

Селаковић позвао је грађане Србије и Београда да у наредним данима покажу своје традиционално гостопримство и упуте добродошлицу учесницима скупа, поручујући да имају разлога да буду поносни на своју земљу.

 

 

Извор: РТС 1