Вести

Селаковић: Сарадња са Венецуелом траје више од једног века

Министри спољних послова Србије и Венецуле, Никола Селаковић и Карлос Фариа, потписали су у Каракасу Заједничку декларацију о одређивању новог датума успостављања дипломатских веза две земље.

Декларацијом је усаглашен 13. април 1882. године као званични датум успостављања дипломатских односа, с обизиром на то да су тог датума краљ Србије Милан Обреновић и председник Сједињених Држава Венецуеле Антонио Гусман Бланко разменили дипломатска писма.

Након церемоније свечаног потписивања декларације, а у част обележавања 140 година дипломатских односа две земље, за угледне званице и чланове дипломатског кора био је организован пријем на којем су се обратили Селаковић и Фариа.

Захваливши на организацији изузетног догађаја, Селаковић је указао да је 140 година импресиван период, током којег су се десили многи значајни догађаји за наше два државе, али и нагласио да ће Србија и Венецуела наставити да унапређују своје односе и радити да они буду још боље.

Селаковић је рекао да, упркос великој усаљености, наши односи и пријатељство су нешто што нас повезује, нарочито нагласивши да се они заснивају на поштовању основних принципа и начела међународног јавног права.

"Србија не заборавља солидарност и подршку коју јој је у најтежим тренуцима пружала Венецуела", истакао је Селаковић, додавши да нам је драгоцена активна подршка Венецуеле у свим међународним организацијама, у којима ова земља пружа јасну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Селаковић је рекао да је последњи министар спољних послова Србије био је у Каракасу пре 12 година, и поручио да је сигуран да се неће толико чекати до следеће посете, већ да ће следећи састанак бити и у наредних 12 месеци.

"Живело пријатељство и братство Србије и Венецуеле", закључио је Селаковић.

Министар спољних послова Венецуеле Карлос Фариа изразио је задовољство што је министар Селаковић у званичној посети Венецуели, нарочито у години у којој се обележава 140 година од успостављања дипломатских односа.

Фариа је навео и да се мало земаља може се похвалити овако дугом сарадњом.

 

 

Извор: Танјуг