Вести

Селаковић: Савршени билатерални односи Србије и Шпаније

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се у оквиру званичне посете Краљевини Шпанији, са министарком иностраних послова те државе Аранћом Гонсалес Лајом.

Селаковић је том приликом рекао да су билатерални односи две земље савршени и истакао да је Србија захвална Шпанији на подршци очувању њеног територијалног интегритета и путу ка Европској унији.

"Желимо да имамо више посета, као и да се наши одлични политички односи пренесу и на економску област", рекао је Селаковић и нагласио да ће подршка Шпаније у међународним форумима и организацијама остати у срцима српских грађана као снажна и приципијелна.

Селаковић је указао да је економска сарадња област у којој се може и мора више урадити и подржао је иницијативу министарке Гонсалес Лаја да се што пре одржи српско-шпански бизнис форум, да се привуку фирме и да се започне сарадња у економској сфери, као и у области политике.

Такође, Селаковић је напоменуо да постоји много простора за продубљење сарадње две државе у области културе.

"Треба да покушамо да након поновног успостављања директних летова, успоставимо и добру праксу културне сарадње међу градовима и културним институтима", рекао је Селаковић и позвао Гонсалес Лају да посети Србију.

Селаковић је рекао и да је у разговору са шпанском колегиницом било речи и о регионалним питањима и да је Шпанија спремна да подржи напоре региона да се напредује на путу Европске уније, у приступном процесу.

Селаковић је указао да нема простора за приступ у којем ће Европска унија Србији поставити услов за пријем какав ниједна земља није имала и нагласио да Србија не очекује да Европска унија од ње тражи признање такозваног Kосова, већ да изврши притисак на Приштину како би испунила своје обавезе из Бриселског споразума.

Селаковић је рекао да пет од 27 земаља Европске уније не признаје такозвано Kосово и додао да су то, поред Шпаније, Kипар, Словачка, Грчка и Румунија и да Европска унија нема званични став у вези са косовским питањем.

Селаковић је напоменуо да је Београд привржен дијалогу са Приштином и да га види као једино могуће решење и једини начин за проналажење политичког и дипломатског решења уз поштовање међународног права и националних интереса Србије и Срба на Kосову и Метохији.

"Сигуран сам да нема простора за такав приступ у којем ће Србија бити земља која ће бити суочена са условом коју нико није имао. Званичан став Србије је да само компромис може бити једино одрживо решење, у којем ће обе стране добити довољно, а ниједна све", рекао је Селаковић.

Селаковић је нагласио да није прихватљив приступ по коме Србија мора да да све, а да не добије ништа, чак ни поштовање својих националних интереса.

Подсетивши да дијалог Београда и Приштине траје већ 10 година, као и да је пре осам година постигнут први Бриселски споразум, Селаковић је истакао да је Београд испунио све своје обавезе, али да Приштина никада није ни почела да испуњава једину обавезу коју је имала - успостаљање Заједнице српских општина.

"Дијалогу је посредовала Европска унија, као што је и сада случај. Очекујемо од Европске уније, не да нас пита да признамо једнострану проглашену независност такозваног Kосова, већ да изврши притисак на Приштину да испуни обавезе које је преузела у дијалогу", рекао је Селаковић.

Говорећи о ситуацији са пандемијом, Селаковић је рекао да се нада да ће се ускоро променити на боље захваљујући вакцинацији и да ће грађани моћи поново да путују.

"Надам се да ће се ситуација ускоро променити и да ћемо после имунизације видети да имамо здраве грађане. Важно је да имамо безбедно тло и да грађани могу безбедно да путују", рекао је Селаковић и изразио наду да ће што пре бити успостављени директни летови из Београда ка Мадриду и Барселони.

Селаковић је додао да је упознао шпанску колегиницу са споразумима о признавању ковид сертификата које Србија има са неким државама чланицама Европске уније, попут Мађарске и Грчке.

 

 

Извор: Танјуг