Вести

Селаковић: Солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је на Јадранско-јонском савету Јадранско јонске иницијативе и Министарском састанку Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион и поручио да је неопходно све доступне ресурсе ове иницијативе директније укључити у проналажење заједничких одговора на изазове пандемије вируса корона.

Селаковић је указао да се пандемија може победити само заједничким снагама, а као кључну реч у овим изазовним временима истакао је солидарност.

"Привржена принципима солидарности, Србија је вакцинисала велики број страних држављана, пре свега из региона. Један број доза вакцина донирали смо суседним државама, као и секретаријатима регионалних иницијатива у којима Србија учествује. Србија је желела да на тај начин, иако није једна од економски најснажнијих земаља ове иницијативе, покаже да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих“, рекао је Селаковић. 

Селаковић је истакао да је Србија у процес имунизације грађана против Ковида-19 ушла крајем прошле године, и подвукао да је Србија једна од земаља која се на најефикаснији начин суочила како са  епидемијом, тако и са процесом вакцинације.

Селаковић је изразио задовољство чињеницом што "Изолска декларација" препознаје важност заједничког европског одговора на пандемију и потребу ревизије деловања, посебно у оквиру Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион, као и због потврде европске перспективе Западног Балкана у овој декларацији.

"Недвосмислена је посвећеност Србије изградњи даље европске перспективе и јачању регионалне сарадње", рекао је Селаковић и додао да Србија посебну пажњу посвећује "Зеленој и дигиталној транзицији" у складу са "Европским зеленим споразумом", уз подршку из релевантних програмских фондова Европске уније.

 

 

 

Извор: Танјуг