Вести

Селаковић: Србијa и Бангладеш oпредељени за јачање сарадње

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је  да је пет деценија од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Народне Републике Бангладеш добар залог за будућу сарадњу наше две државе и нагласио да је приликом посете тој земљи видео спремност за продубљивање односа.

Сумирајући дводневну посету Бангладешу коју је оценио као историјску, министар Селаковић је навео да је имао прилику да се састане са министром иностраних послова Бангладеша Абдулом Моменом и председницом парламента Шири Чодари, као и са представницима веома велике привредне заједнице Бангладеша.

„Две државе имају добру историју односа која је почела пре 50 година, када је Југославија била један од промотера новоуспостављене државности Бангладеша, онај ко је увео Бангладеш у Уједињене нације и у Покрет несврстаних земаља. То наслеђе наше прошлости од пре пола века јесте добар залог за будућу сарадњу наше две државе. Могу са поносом да кажем да сам код наших пријатеља у Бангладешу видео и жељу и вољу и ентузијазам да се свака врста сарадње са Србијом продубљује”, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је навео да је са министром иностраних послова Бангладеша потписао два за нас важна документа - споразум о укидању виза на дипломатске и службене пасоше и меморандум којим отпочињемо одржавање редовних политичких консултација између наша два министарства.

„То је једна врста отварања врата свим другим видовима сарадње. Оно о чему смо посебно разговарали је потреба за закључивање неколико споразума у области привредне, односно економске сарадње”, рекао је Селаковић и прецизирао да је реч о споразумима о укидању двоструког опорезивања и о промоцији и заштити узајамног инвестирања.

Селаковић  је пренео да се разговарало и о нужности закључења споразума о размени радне снаге и навео да је на градилиштима у Србији у последњих неколико година све више радника из Бангладеша, који су вредни и чијим радом су прилично задовољне компаније које их ангажују.

„И тај вид сарадње је потребно озваничити и правно регулисати једним споразумом који би обезбедио, како заштиту самих радника и њихових права, тако и заштиту инвеститора, односно компанија које их буду ангажовале”, навео је Селаковић.

Према његовим речима, Бангладеш је земља која је по територији слична заједно Србији, Црној Гори и БиХ, у којој живи готово 180 милиона људи, један је од највећих извозника радне снаге, у свету је број један када је у питању производња текстила и један је од највећих  извозника те врсте производа у цео свет.

Селаковић је навео да је Бангладеш веома занимљиво тржиште за одређене врсте наших производа, на првом месту прехрамбених производа, а да је данас имао прилике да са представницима Привредне коморе Бангладеша разговара и о извозу српских јабука на ово огромно тржиште.

 

Извор: Танјуг