Вести

Селаковић: Србија опредељена за јачање сарадње са Пољском

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је у Варшави са државним секретаром и шефом Бироа за међународну политику у Кабинету председника Пољске Кшиштофом Шчерским.

Селаковић је оценио да су билатерални односи веома добри, да наше земље повезује пријатељство и традиција у неговању дипломатске сарадње која датира још од 1919. године.

Поручио је да је Србија опредељена за јачање свих видова сарадње са Пољском, нарочито политичког дијалога, и нагласио да председник Анджеј Дуда има отворен позив да посети нашу земљу.

Селаковић истиче да наша држава жели да интензивира економске односе и трговинску размену са Пољском, и овом приликом позвао је пољске инвеститоре да појачају присуство на српском тржишту.

Захвалио је на континуираној подршци Пољске европским интеграцијама Србије, истакавши да је за Србију приступање Европској унији примарно стратешко опредељење.

Селаковић је говорио и о значају Вишеградске групе (В4), рекавши да наша земља препознаје блискост са државама чланицама Вишеградске групе и потврдио опредељење да сарађујемо, како билатерално са државама чланицама, тако и у овом формату. Захвалио је на подршци Вишеградске групе процесу придруживања Србије и целог западног Балкана Европској унији.

"Делимо мишљење да регионални формати подстичу сарадњу и спремни смо да са Вишеградском групом учествујемо кроз редовне годишње састанке у различитим форматима, попут предстојећег у Познању крајем јуна", рекао је Селаковић.

Селаковић је посебно подвукао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља ка унапређењу добросуседске сарадње.

Упознавши саговорника са процесом нормализације односа Београда и Приштине, чији је Европска унија гарант, као и са спровођењем преузетих обавеза обе стране, Селаковић је нагласио да Србија дијалогу приступа у доброј вери, али и да је кључан компромисан договор који би био одржив.

 

 

 

Извор: Танјуг