Вести

Селаковић: Србија уважава пуну подршку Кипра

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се  у Никозији са министром спољних послова Кипра Јанисом Касулидисом.

Селаковић је, на конференцији за новинаре након састанка, поручио да је разговор са кипарским колегом потврдио традиционално пријатељство, блискост и солидарност наших народа, као и међусобну одлучност да наши односи у будућности буду још бољи и садржајнији.

Србија и Република Кипар опредељене су за продубљивање сарадње и проширење дијалога у свим областима, као и за доследну и принципијелну узајамну подршку у кључним питањима од државног и националног интереса“, истакао је Селаковић, уједно подсетивши да је његова прва билатерална посета по преузимању дужности министра спољних послова била управо Кипру.

Селаковић је посебно захвалио Кипру на подршци коју пружа територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, као питању од нашег прворазредног националног интереса, нарочито на разумевању које та земља показује за тежак положај Срба и неалбанског становништва на КиМ.

„Током данашњих разговора било је речи и о напорима које Србија улаже како би се дошло до компромисног, а тиме и одрживог, трајног решења за питање Косова и Метохије“, рекао је Селаковић, напоменувши да сваки унилетерализам није прихватљив и не доприноси постизању компромисног и одрживог решења.

Селаковић је посебно нагласио да нам је за наставак активности на плану нормализације односа Београда и Приштине, драгоцена подршка земаља које се залажу за поштовање међународног права.

„Република Србија пружа пуну и безрезервну подршку настојањима Кипра да реши своје најзначајније национално питање, у циљу очувања територијалног интегритета и суверенитета. Сматрамо да би се свеобухватно решење за територијални спор требало наћи на основу релевантних резолуција УН и договора две стране“, рекао је Селаковић, додавши да се са министром Касулидисом сагласио да је потребно учинити све да се очува и учврсти стабилност западног Балкана и Источног Медитерана.

Селаковић је пренео нашу захвалност Кипру на доследној и континуираној подршци процесу приступања Србије ЕУ, што је, како је поновио, у врху спољнополитичких приоритета наше земље.

Говорећи о економској сарадњи, Селаковић је подвукао да је Србија је заинтересована за њено проширење и продубљивање, изневши податак да је од јануара до маја ове године обим економско-трговинске размене повећан за 30,3 процената.

„Желим да охрабрим пословну заједницу Кипра да инвестира у Србији, чији је привредни раст међу највећим у Европи и која гарантује сигурност улагања и бројне погодности страним инвеститорима“, казао је Селаковић, нагласивши и да смо заинтересовани да са Кипром радимо на јачању сарадње у области енергетике.

Такође, Селаковић је навео да је разговарано о одржавању треће заједничке седнице две владе, следећем трилатералном састанку формата Србија-Кипар-Грчка, али и о повезивању дијаспора Србије и Кипра, и у том смислу, изразио задовољство што је финализован договор о деташирању једног српског дипломате у Амбасаду Србије у Никозији, који ће бити у сталној комуникацији са Комесаријатом за дијаспору Кипар ради обуке и преношења знања и искустава кипарске стране.

„Желео бих да захвалим на топлом гостопримству, са жељом да се у предстојећем периоду и ми нађемо у улози домаћина и да у Београду угостимо уваженог министра Јаниса Касулидиса", закључио је своје обраћање министар Селаковић.

Министар спољних послова Републике Кипар Јанис Касулидис казао је да је данашњи састанак доказ одличног дијалога две земље, као и заједничке посвећености даљем учвршћивању наших односа.

„Дозволите ми да изразим нашу захвалност за принципијелну позицију Србије када је реч о кипарском питању“, истакао је Касулидис, истовремено преневши и јасан став Кипра по питању непризнавања тзв. Косова.

Такође, Касулидис је навео да је министра Селаковића информисао о најновијим дешавањима у вези са мировним процесом на Кипру.

Кипарском министар је рекао да је разговарано о ситуацији на Балкану, додавши да је политички моменат јако осетљив и минимално је потребно да се „регион запали“, што су и показали јучерашњи инциденти у Косовској Митровици.

Истакао је да је њихова жеља да се криза реши дипломатским путем, као и да ово још једном потврђује да су европске интеграције једини начин да се обезбеди дугорочна стабилност и просперитет региона.

„Недавна одлука ЕУ да отвори приступне преговоре за Северну Македонију и Албанију је позитиван корак. Радујемо се брзом напретку у приступним преговорима земаља региона, укључујући, наравно и Србију“, истакао је Касулидис, додавши и да ЕУ мора да буде убедљивија да земље региона треба да буду део Уније.

 

Неприхватљиве једностране акције, Србија ће победити

Селаковић je изјавио је  да су, ако постоје преговори као дипломатски начин за решавање питања између Београда и Приштине, неприхватљиве једностране акције које наилазе на скромне реакције, а не и на чврсте осуде, и поручио да верује да ће разум, односно Србија победити.

Селаковић је рекао да ситуација на КиМ данас делује мало мирније, али да је и даље крхка, а као посебан разлог за то навео то што је "неко успоставио једностраност као кључни принцип за решавање проблема".

"Ако имамо преговоре, као дипломатски начин да решимо сва питања која постоје између Београда и Приштине или да нормализујемо комуникацију и нормализујемо ситуацију, онда није ни нормално ни прикладно ни прихватљиво имати једностране акције које ће наићи само на неке скромне реакције неких држава, без икакве суштинске и чврсте осуде", рекао је Селаковић.

Селаковић је подсетио да Срби на КиМ нису могли да учествују на референдуму о уставним променама 16. јануара ове године, као ни на председничким и парламентарним изборима 3. априла ове године.

"Све су то биле једностране одлуке", нагласио је Селаковић.

Селаковић је указао да није реч само о личним картама и регистарским ознакама, "већ о начину понашања".

"Ако је неко заиста усмерен ка томе да тражи мирно решење за сва постојећа питања онда тај не би требало да се понаша на начин на који се понашао синоћ и чврсто верујем да ће разум победити, што значи да ће Србија победити", закључио је Селаковић.

 

Извор: Танјуг