Вести

Селаковић: Владимир Орлић кандидат СНС за председника Скупштине

На данашњој седници Председништва Српске напредне странке (СНС), на предлог председника СНС и председника Републике Србије Александра Вучића, донета је одлука да кандидат СНС за функцију председника Народне Скупштине буде др Владимир Орлић, саопштио је члан Председништва Српске напредне странке Никола Селаковић.

Селаковић је, након састанка Председништва, рекао да су на састанку разматрана питања актуелне политичке ситуације у земљи и региону, али и тренутно најважнијим питањима, а то су питања формирања власти након избора одржаних на пролеће.

Истакао је да је први и најважнији носећи орган власти из којег проистиче свака законодавна активност из којег се бира извршна власт, Скупштина.

"У недељи пред нама приступићемо избору руководства и формирању радних тела Скупштине. Одлука која је донета на седници Председништва СНС је да помладимо руководство, како Скупштине, тако и Владе Србије у сваком смислу те речи", пренео је Селаковић.

Орлић је рођен 15. априла 1983. године у Београду, где је завршио Математичку гимназију, дипломирао на Електротехничком факултету, а звање доктора наука стекао 2011. године.

Тренутно је потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, чији је члан од оснивања 2008. године.

Био је представник странке у радним телима Европске народне партије, више пута у парламенту биран за заменика шефа посланичког клуба.

Члан је Председништва СНС од 2017.године, а за потпредседника је изабран прошле године.

"Изузетно млад човек, остварен на образовном, научном, професионалном и политичком плану, а иза њега је 80 научних радова. Изванредна, богата биографија", рекао је Селаковић.

Орлић је ожењен, отац три кћерке.

 

Албанци припремају "пакао", Вучић данас са Србима са Косова и Метохије

Селаковић је изјавио да Албанци спремају "пакао" на Косову и Метохији и да ће се данас председник Србије Александар Вучић састати са представницима Срба са КиМ и сутра увече обратити јавности.

Селаковић је рекао након седнице Председништва Српске напредне странке да су разматрали актуелну политичку ситуацију у земљи и региону и да су констатовали озбиљну забринутост због тога што албанска страна на Косову и Метохији "буквално припрема пакао у наредним данима.

Како је рекао, Вучић ће данас разговарати са представницима Срба на КиМ који долазе у ситуацију која је изузетно незгодна и кулминира из часа у час.

"Више о томе ће сутра увече, уверен сам, говорити и сам председник Вучић и да ће у свом обраћању говорити о овој ситуацији која нам прети ступањем сутра увече на снагу мера чији је доносилац Аљбин Курти", навео је Селаковић.

 

Подмлађујемо руководство, и Скупштине и Владе

У складу са одлуком да се подмлади руководство Скупштине, али и Владе Србије, Председништво Српске напредне странке је на седници одлучило и да за будуће руководство посланичке групе, а вероватно и за потпредседника парламента предложи једног од четири кандидата.

То су Миленко Јованов, Марина Рагуш, Невена Ђурић и Сандра Божић, саопштио је Селаковић.

"То су изванредни људи, који ће у будућем периоду обављати неку од важних функција, потпредседника Скупштине, или ће водити нашу посланичку групу", рекао је Селаковић.

 

Вучић ће водити разговоре о будућој коалицији

Селаковић је пренео новинарима да је Председништво Српске напредне странке овластило председника странке Александра Вучића да у наредним данима води разговоре о будућој коалицији.

"Дакле, са представницима оних листа са којима себе видимо потенцијално у будућој Влади Србије. Донета је и одлука да ћемо кроз 10 дана одржати нову седницу Председништва Српске напредне странке на којој ћемо се изјаснити о политици коју ће будућа Влада водити, али и о кадровским решењима са којима ће СНС бити заступљена у будућој Влади Србије", навео је Селаковић.

 

Српска напредна странка једногласно донела одлуку о Владимиру Орлићу

Председништво Српске напредне странке одлуку да Владимир Орлић буде кандидат за председника Скупштине Србије донело је једногласно, саопштио је Селаковић.

"Одлука је донета акламацијом, апсолутно једногласна", рекао је Селаковић на питање новинара да ли су чланови Председништва гласали једногласно.

Селаковић је додао да Српска напредна странка кандидатуром Орлића за функцију председника парламента показује какав "невероватни потенцијал" лежи у тој странци, најјачој на политичкој сцени Србије.

"Поносим се што је то моја генерација, 1983. годиште, а Орлић је од мене старији само 15 дана", констатовао је Селаковић и додао да је поносан што је са Орлићем у истој странци од њеног оснивања.

Говорећи о Орлићу, рекао је да је он "фантастични инжењерски ум, човек бритке и јаке речи", чије су дискусије у парламенту до сада биле "уживање за слушање", јер је аргументовано и снажно политички наступао и борио се за идеју коју је промовисала Српска напредна странка и председник Александар Вучић.

 

Морамо се наоружати стрпљењем спасити наше интересе на Косову и Метохији

Селаковић је истакао да једностране мере, које је Приштина до сада доносила по ко зна који пут, никада нису ништа добро донеле.

Селаковић је, на питање на који начин ће се Србија односити према ситуацији на КиМ у вези са српским личним картама, те пререгистрацији возила на РКС таблице, рекао да је уверен да ће се Србија понашати као и до сада од када је Александар Вучић у власти, од када је био министар одбране до сада када је председник, тако да ћемо повући најбоље могуће и најмудрије потезе.

"Ми смо од самог почетка показивали и показујемо колико смо за дијалог, мирна, дипломатска средства, за одсуство једностраности, јер то обесмишљава сваки дијалог који се води", објаснио је Селаковић.

Селаковић је истакао да ће о конкретној ситуацији и мерама које ћемо предузимати и о тежини наше позиције, која је, како каже, изузетно тешка и компликована, имајући у виду међународне и регионалне околности, говорити председник Вучић .

"То најодговорнији ауторитет у Србији који је умео до сада да препозна пут којим у таквим тешким околностима Србија треба да иде", истакао је Селаковић.

Како је рекао "наши највећи савезници у оваквим ситуацијама су наша мудрост и стрпљење".

"Морамо тиме да се наоружавамо колико можемо, и да схватамо шта нам је задатак да чувамо. Да сагледамо, наравно, целину ситуације. Да схватимо ко Приштину подржава у таквим једностраним намерама и да покушамо да бранимо и спасавамо наше државне интересе на Косову", подвукао је Селаковић.

Упитан за повлачење признања независности чиме се бави његово министарство, рекао је да држава није излазила са називима држава, али је обавештавала када је имала нова повлачења.

"То је мој посао док сам на функцији и сваког ко на њој буде у будућности. То је важна ствар за јачање наше позиције и одбране интереса", истакао је Селаковић.

 

Није одлучено ко ће бити коалициони партнер Српске напредне странке

Селаковић је рекао да још није познато ко ће бити коалициони партнери СНС за нову Владу, али да то што ће председник Александар Вучић наредних дана наставити разговоре на ту тему даје уверење да ће то бити Влада која ће на најбољи начин да води рачуна о интересима и заштити интереса државе Србије и свих њених грађана и српског народа као државотворног фактора.

"Да је већ одлучено ко ће бити коалициони партнери не би се водили више разговори, а разговори ће се водити. Уверен сам да када председник Вучић води те разговоре имаћемо Владу која ће на најбољи начин да води рачуна о интересима и заштити интереса државе Србије и свих њених грађана и српског народа као државотворног фактора", рекао је Селаковић одговарајући на питање да ли СПС остаје коалициони партнер напредњака и са ким ће формирати Владу.

На питање о томе да се последњих дана од високих функционера СНС може чути да у Влади нема простора за Небојшу Стефановића или Зорану Михајловић, Селаковић је рекао да се о конкретним кадровским решењима данас није говорило.

"Чињеница да имате различита и не увек иста мишљења и наших чланова, што говори о суштинском демократском потенцијалу и дијалогу који смо спремни да водимо", напоменуо је Селаковић.

Селаковић је најавио да ће о кадровским решењима бити речи на наредној седници Председништва када ће се говрити о саставу Владе.

 

Уништавали престоницу европске културе

Селаковић је изјавио поводом протеста који су одржани у Новом Саду, да је у граду који је проглашен за европску престоницу културе, изведен "ин виво перформанс потпуне некултуре".

"Како то иначе да се прокоментарише него као нешто што је испод сваког нивоа и антицивилизацијски и некултурно и нешто што смо мислили да је далеко иза нас", нагласио је Селаковић алудирајући на то што су током овог протеста демонстранти оштетили просторије Српске напредне странке и скинули српску заставу.

Селаковић је тако одговорио на питање новинара како коментарише наводе опозиционих медија по питању недавног протеста у Новом Саду као и тврдње да власт строго контролише медије и да не постоји медијски плурализам.

"Како да коментаришете неког ко уништава европску престоницу културе", додао је Селаковић.

Истиче да свако може на изборима да се бори за остваривање политичких циљева и да је ова власт показала да има подршку грађана, за разлику од оних који покушавају на мала врата представаљајући се као цивилни сектор.

Када је реч о медијима, Селаковић је рекао да је оксиморон да не постоји медијски плурализам када то тврди неко из медија у јавности.

Поручио је да само наставе то да тврде, јер то само показује колико има у Србији медијског плурализма.

Селаковић је рекао да када је СНС била у опозицији није постојала ниједна дневна новина која их је подржавала као опозициона странка.

Истакао је да се данас у дневним новинама износе свакакве лажи и увреде на рачун председника Вучића и његове уже породице и да када се утврди да су у питању најбруталније лажи нема ниједног извињења.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк