Вести

Селаковић: Захвалност Пољској на подршци евроинтеграцијама Србије

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се у Варшави са министром за Европу у Кабинету премијера Пољске Конрадом Шимањским.

Селаковић је изразио захвалност Пољској на пружању подршке Србији у процесу евроинтеграција и истакао да Пољска спада у групу земаља чланица Европске уније које се активно залажу за наставак процеса проширења. С тим у вези, Селаковић је указао да је веома значајно искуство које Пољска жели да подели са нашим регионом и као члан Европске уније и као члан Вишеградске групе.

Селаковић je поручио да пуноправно чланство у Европску унију представља стратешки спољнополитички циљ и да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу, те да спремна очекује одржавање наредне Међувладине конференције Србије и Европске уније.

"Наставићемо да са нашим партнерима радимо у циљу даље интеграције и драгоцено би нам било пољско искуство и размена знања у областима које су нам од значаја", рекао је Селаковић.

Информишући саговорника о регионалној сарадњи, Селаковић је рекао да је Србији од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима, јер само такав регион омогућава развој и саме Србије.

Селаковић је још једном подвукао значај иницијативе „мини шенген“ и указао да је она пример да смо као кандидати за чланство Европске уније посвећени и регионалној сарадњи и изградњи мира и стабилности на Балкану.

"Србија у процесу нормализације односа са Приштином и дијалогу приступа одговорно, посвећено и у доброј вери, али уз очекивање да ће бити уважени наши ставови и аргументи, те да ће постојати разумевање за виталне државне интересе Србије, и да ће бити постигнут компромисан договор који значи ником све, а свакоме довољно", закључио је Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг