Вести

Српска напредна странка примљена у политичку групу Европске народне партије

На пролећном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру, Српска напредна странка примљена је у политичку групу Европске народне партије, најјаче политичке фракције у Савету Европе, али и у Европском парламенту.

Одајући признање Српској напредној странци на досадашњим постигнутим резултатима у раду, председник групе Европске народне партије у Савету Европе, Лука Волонте, изразио је очекивање да ће даљи напори на достизању циљева ове групе европских народних партија убрзо довести до чланства Српске напредне странке у Европску народну партију и у Бриселу. 

После гласања за пријем Српске напредне странке, коме је присуствовао и Жан Клод Мињон, председавајући Парламентарне скупштине Савета Европе, представнику СНС и шефу наше делегације у Стразбуру, Александри Ђуровић, упућене су честитке и жеље за успешан рад у оквиру ове политичке групације у Савету Европе.

Европска народна партија окупља европске странке десног центра и представља најутицајнију политичку групацију у Европи. Значај и утицај Европске народне партије  се протеже од Савета Европе до Европског парламента. Европска народна партија има велики утицај на доношење свих значајних одлука у Европској унији, односно великом броју европских држава.

Европска народна партија је највећа транснационална европска политичка странка. Она окупља хришћанско-демократске и либерално-конзервативне странке у ЕУ. ЕПП основана је 8. јула 1976. у Лукcембургу. Седиште организације је у Бриселу. Тренутни председник ЕПП-а је бивши белгијски премијер Вилфрид Мартенс. Европска народна партија има 71 чланица из 38 земаља. Пуноправне чланице су демохришћанске и конзервативне странке из земаља ЕУ, а придружене су из Швајцарске, Норвешке, Хрватске и Србије, поред њих постоје и странке са положајем посматрача из целе Европе.

У Европском парламенту ЕПП је створила Групу Европске народнe партије, која има 265 посланика, у Европској комисији има 13 од 27 комесара, у Европском савету 15 од 27 чланова и коначно у Парламентарној скупштини Савета Европе 203 од 318 чланова. Међу најважнијим пуноправним чланицама јесу: Хришћанско-демократска унија Немачке (ЦДУ), Немачка, Народ слободе (ПдЛ), Италија, Унија за народни покрет (УМП), Француска, Народна партија (ПП), Шпанија, Модерати, Шведска, Хришћанско-социјална унија Баварске (ЦСУ), Немачка, Фидес - Мађарска грађанска унија, Мађарска и Аустријска народна странка, Аустрија. 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ 

СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ