Вести

Стефановић: Борићемо се да Косово не постане део Интерпола

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да Србија аргументима покушава да објасни чланицама Интерпола зашто тзв. Косово не треба да постане део те организације, као и да треба зауставити и спречити политизацију те полицијске организације.

Стефановић је нагласио да Србија разговара са свима, чак и са онима који су признали независност Косова, и да је циљ да се убеде земље чланице Интерпола у политичке, полицијске и правне разлоге због којих Косово не треба да постане чланица те организације на предстојећој Генералној скупштини Интерпола у октобру у Чилеу.

"Наш посао је да их уверимо да би то било лоше и за међународно право и за репутацију Интерпола. Пријемом Косова може доћи до злоупотребе података које су у базама Интерпола", појаснио је Стефановић.

Додаје да је послао писма надлежнима у земљама чланицама Интерпола који о томе одлучују, али и органима Интерпола, као и да те аргументе предочава својим колегама приликом сваког сусрета.

Не треба неко да буде чланица Интерпола да би се борио против криминала, наглашава Стефановић и додаје да тзв. Косово преко УНМИК-а има директан контакт са Интерполом.

Приштина нема приступ базама података те организације што је, тврди Стефановић, добро јер је велики број људи са те теритиорије отишао да се бори за ИСИС.

Приштина је, како каже, признала да су 1,2 милиона евра утрошили за лобирање, али Стефановић верује да је много већа сума новца у питању.

Стефановић је, међутим, уверен да постоји део људи који се не могу купити и да то не може да промени политику њихове земље.

Стефановић је рекао да не постоји поверење у приштинске институције да ће свој посао радити савесно, али тиме би дошло и до грубог кршења међународног права и самих унутрашњих одлука Генералне скупштине у Интерполу.

"Оно што је за Србију проблематично, имаћете поплаву потерница које ће они издавати и за нашим официрима, полицајцима и људима који су се борили против тероризма и екстремизма. Имаћемо претњу по оне људе који су свој посао радили часно и поштено, а само на бази политичких одлука", закључио је Стефановић.

 

Џихадисти на КиМ имају подршку приштинске власти

Стефановић је изјавио да приштинска власт има благонаклон однос према џихадистима који су се на КиМ вратили са ратишта из Сирије и Ирака и да је то велика опасност.

"Наше службе раде свакодневно и неће дозволити да се било каква нестабилност пренесе на централни део Србије. Свесни смо ризика који постоји, али имамо адекватне снаге које на то могу да одговоре", рекао је Стефановић.

Медији преносе да су земље Западног Балкана вратиле око 460 џихадиста са ратишта у Сирији и Ираку, од којих се 250 слободно креће без икакве контроле по територији КиМ.

Стефановић је појаснио да се ниједном српском држављанину не може забранити да уђе на територију наше земље, те да уколико постоје озбиљни безбедносни капацитети - службе безбедности, полиција, који могу да контролишу те људе, јер се зна да су били уплетени у тероризам на страним ратиштима.

Како је рекао, у Србији је то кривично дело, те се прате активности тих људи како не би довели у опасност грађане од могућих терористичких аката.

"То што се они у неким деловима наше територије крећу на начин како се крећу показује политичку неспремност приштинских органа да на озбиљан начин сагледају тај проблем", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да су се многи од њих претходно борили за УЧК, да су убијали српске полицајце и војнике, али да то свет није хтео да види, а када су отишли у Сирију или Ирак онда су постали терористи.

"Све оно што смо ми говорили и указивали показало се као апсолутно тачно", навео је Стефановић и додао да повратници са ратишта из Сирије и Ирака имају политичку подршку приштинске власти јер мобилишу један део бирача на КиМ и могу да утичу на резултате избора.

"Они су у спрези са властима и са разним политичким опцијама. Када би их прогонили изгубили би ту врсту подршке. Они то знају и зато постоји један благонаклон однос према њима што је нова опасност", закључио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк