Вести

Стефановић: ЕУ мора да заштити свој кредибилитет

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да нико не може да га увери да међународна заједница нема утицај и да не може да натера Приштину да укине таксе на српску робу.

Стефановић је рекао да ЕУ мора да заштити свој кредибилитет, јер како Србија да јој верује када приштинске власти не спроводе договорено у Бриселу, а где је ЕУ била гарант преговора.

"Како Србија више да им верује? Како да седнемо о било чему и с било ким да разговарамо и да за то буде гарант ЕУ? Како да знамо да ће то неко да поштује и, ако не буде поштовао, да ће имати неку врсту санкције. Сада то не видимо ", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да сада постоји само декларативно залагање ЕУ и међународне заједнице уопште, и да су се и у Савету безбедности УН сви сложили да су таксе штетне и да треба да се укину.

На опаске Приштине да Београд кочи преговоре, Стефановић је рекао да су то бесмислене оптужбе, да Приштина то говори рачунајући да нико неће извући Бриселски споразум и поставити кључно питање: "Шта је са Заједницом српских општина (ЗСО)?"

"Ми смо све урадили и они не могу да наведу једну ствар коју нисмо урадили. Поставља се питање шта ћете да урадите са ЗСО", рекао је Стефановић и додао да из Приштине стижу бесмислени одговори зашто то није урађено, да то забрањује такозвани устав Косова.

Истиче да Србија хоће да разговара, јер руководство Србије разуме да боља будућност српског народа не може да дође из сукоба и рата, већ може да дође само из заједничког договора, да људи који живе на КиМ, и Срби и Албанци, живе боље и квалитетније и да немају стални страх да ће им упасти специјалне јединице косовске полиције РОСУ.

Стефановић оцењује да је циљ Приштине да се укине Мисија УН са Косова и да због тога стално смишљају и режирају сукобе између њихових институција и УН.

Додаје да је хапшење Руса запосленог у Унмику било смишљено и режирано да се Мисија УН повуче са Косова.

Стефановић је подсећа да су садашњи лидери опозиције Вук Јеремић и Драган Ђилас, док су били на власти, преговоре о КиМ пребацили из УН у ЕУ.

"Преговоре су из УН, где имамо пријатеље, пребацили у ЕУ где је већина земаља признала независност Косова", закључио је Стефановић.

 

Нећемо да гледамо хапшење Срба без доказа

Покушај приштинских власти да криминализује север Косова и Метохије усмерен је против Срба, а не искрена борба против криминала, изјавио је Стефановић.

Стефановић је рекао да Приштина то ради како би криминализовала, ухапсила, уклонила, застрашила или поткупила свакога ко би могао да буде отпор насилном преузимању, на пример, Косовске Митровице.

"Зашта гоните људе? Шта су докази, осим политичке криминализације људи. Свакога за кога процене да би могао да им се супротстави на било који начин, макар да изађе голорук пред њих, треба да га ухапсе, да га криминализују, склоне како би свима осталима упутили поруку ''када наиђемо, ви се само склоните''", рекао је Стефановић.

Стефановић је нагласио да Србија то неће да гледа и каже "супер, хапсите Србе без доказа".

И у случају убиства Оливера Ивановића, каже Стафановић, Приштина све темељи на "рекла-казала" и нема доказа.

Навео је да је српско специјално тужилаштво покренуло истрагу поводом убиства Ивановића јер косовски органи неће сарадњу.

"Неће ништа да нам дају, те ситнице што су нам дали после годину дана. то је бесмислено", рекао је Стефановић и додао да Приштина није никоме показала било какав доказ у вези са убиством Ивановића.

Навео је да на северу свакако има криминалаца, али има их и међу косовским Албанцима и трговцима дрогом.

Стефановић је додао да сви полицајци са Запада кажу да им је један од највећих проблема албанска мафија која тргује дрогом и која је постала веома брутална у извршењу тих кривичних дела и физички прети безбедности тих земаља.

 

Поновна апликација Приштине за Интерпол не сме на дневни ред

Поновна апликација такозваног Косова за чланство у Интерполу не сме да буде уврштена у дневни ред из правних, политичких и полицијских разлога, без обзира на одређене земље унутар Интерпола које би по сваку цену да то "прогурају", изјавио је Стефановић.

Стефановић је рекао да је Приштина већ послала и формалну кандидатуру, односно захтев за покретање тог процеса, о коме ће расправљати Извршни комитет Интерпола.

Упозорио је да постоје озбиљни покушаји политизације Интерпола као полицијске организације, што не би смело да се дешава.

"Постоје и правни и политички и полицијски разлози зашто не сме апликација такозваног Косова да буде уврштена. Генерална скупштина је о томе гласала 20. новембра прошле године, изјаснила се убедљивом већином, много већи број земаља био је против и уздржан, од оних које су биле за пријем такозваног Косова у Интерпол. Шта се променило па то поново стављате на дневни ред", упитао је Стефановић.

Министар каже да Србија неће пустити да то прође без борбе.

"То што сад постоје одређене земље унутар Интерпола које би по сваку цену да то погурају, ми ћемо се борити да тако не буде", поручио је Стефановић.

Навео је да је поводом тога упутио писма и генералном секретару и председнику Интерпола, као и свим сталним чланицама Извршног комитета.

Стефановић је подсетио да је Интерпол 20. новембра прошле године у Дубаију одбио апликацију Приштине, а да је он већ 21. новембра почео нову кампању против пријема Приштине у Интерпол.

"Сусрео сам се с великим бројем министара унутрашњих послова и других званичника који утичу на то, изнео наше ставове и лобирао. Боримо се да изнесемо наше ставове", рекао је Стефановић.

 

Обележићемо Дан полиције, задовољан сам

Дан полиције биће обележен у недељу, 16. јуна, манифестацијама и свечаном академијом у Центру "Сава" у Београду, најавио је министар полиције Небојша Стефановић, истакавши да је задовољан досадашњим радом и резултатима полиције.

Стефановић је рекао да ће у недељу у 11 сати почети манифестација на Калемегдану на којој ће бити представљена полицијска опрема и возила, предвиђен је традиционални дефиле у 11.30 кроз Кнез Михаилову улицу, а у 19 сати у Центру "Сава" планирана је свечана академија.

"То је за нас посебан дан који се обележава историјски догађај код Чукур чешме из 1862. године. Сваке године се трудимо да нашим грађанима и најмлађима пружимо један фестивал, ове године ће то бити урађено на посебан начин", рекао је Стефановић.

Захвалио је великом броју људи у МУП-у који раде даноноћно.

"За пет година жестоког рада успели смо да вратимо поверење грађана у полицију. Треба још да се ради. Мени је било важно да вратим и поверење полицајца у систем", рекао је министар.

Нагласио је да су на руководећим местима у МУП-у људи који у полицији раде 15 или 20 година.

"Стално су били шумови, довешће Небојша неке своје, довешће неке из СНС", рекао је Стефановић и нагласио да је све то била лаж и да је поносан што је на челу тима људи који сваке године постижу све боље резултате.

Навео је да је у 2018. забележен најмањи број кривичних дела у последњих 18 година.

"Ако то није добар резултат, не знам шта је", каже Стефановић и наводи да је поносан што у Србији више нема заштићених у борби против корупције.

Навео је да је за две године почињено више од 500 кривичних дела везаних за корупцију и да је одузета огромна имовина, међу којом су 42 стана, 11 кућа, стамбена зграда, хотел, пет пословних простора, 2,2 хектара земљишта, гараже, путничка возила, милион евра у готовини...

"Ту су и председници општина из СНС, градоначелници, помоћници, службеници министарстава, те истраге иду свуда и нема заштићених. Важно нам је да покажемо да у борби против корупције Србија стварно предњачи у региону", каже Стефановић.

Изразио је задовољство и због пријема младих људи у полицију који су, каже, право освежење и који су вољни и жељни да се са старијим колегама упусте у оштру борбу против криминала.

Нагласио је и да је Управа криминалистичке полиције данас неупоредиво активнија и ефикаснија, те да грађани Србије треба да знају да искусан тим професионалаца даноноћно ради на превенцији кривичних дела.

"Имамо велику сарадничку мрежу којом смо поносни, јер добијамо доста информација које су резултирале и хапшењима, али и превентивним радом којим је спречено извршење неких кривичних дела. Ми хоћемо да покажемо да смо увек за корак испред криминала", каже Стефановић.

Навео је и да шефови мафије нису у Србији, а они који су ту, у "пругастом" су оделу.

"Углавном су се разбежали по свету. За оне за које смо имали довољно доказа расписали смо Интерполове потернице, неки се крију у неким од земаља Јужне Америке, неки су у Европи", каже Стефановић.

Истакао је добру сарадњу наше полиције са полицијама региона, европским и колегама из света, укључујући и колеге из САД.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи