Вести

Стефановић: Очистићемо жито од кукоља

Члан Председништва СНС Небојша Стефановић поручује да лидер напредњака Александар Вучић није случајно рекао да неки функционери шурују са опозицијом.

Сигурно је да ћемо очистити жито од кукоља, неки напредњаци су се много заиграли. Вучићу не треба цртати, а и грађани добро виде ко се бори, а ко се не бори. Сигуран сам да председник све што каже не каже случајно и да тако скреће пажњу људима у странци на те појаве, те да су појединци СНС доживели као средство остваривања неких личних циљева, привилегија, богаћења, истиче на почетку разговора министар Стефановић.

* С ким то шурују поједини напредњаци?

- Ако мислите на то ко су људи из опозицијe са којима праве "пактове", онда су то Драган Ђилас, Вук Јеремић, Борко Стефановић, Бошко Обрадовић... Дакле, то су људи који су фактички перјанице те групације, која покушава да смени Вучића.

* Тврдите да они руше Вучића изнутра?

- Кажем да су то људи који су замишљали деловање унутар СНС на сличан начин како је то било за време деловања Ђиласа, Јеремића, Бориса Тадића, Борка Стефановића... Покушавају да ослабе Вучића изнутра да би тако слабији можда попустио под њиховим притисцима. Када су видели да Вучић не дозвољава да држава иде тим путем корупције и личног богаћења, што је било препознатљиво у време власти демократа, онда им се одједном не свиђа Вучићева политика. Наравно, они су свесни да не постоје на политичкој мапи Србије, немају личну снагу и неће то јавно и гласно рећи него ће се служити сплеткарењем и прављењем "пактова" са некима из опозиције.

* Како кад је Вучић рекао да не подлеже притисцима?

- Управо тако. Вучић ће бити оштрији и тежи у свим мерама које предузима и доноси баш зато што ти притисци постоје. Тако да је бесмислено уопште да неко мисли да ће притиском и неком таквом врстом понашања проузроковати да он промени став. То могу да мисле само људи који га не познају добро.

* А ко су ти људи у СНС?

- То можете да видите јасно када анализирате ко су људи из редова руководства СНС које људи из опозиције никад не помену у негативном контексту, дакле, прихватљиви су за оне који су ојадили земљу, опљачкали... То је један од индикатора.

* Конкретно како изгледају та мешетарења у СНС?

- Ти људи улазе у политичку борбу "салонски", значи само када је то лако. Па имате саопштења која су млака као планински поток, не можете да осетите жар у њиховим речима.

* Да ли ту убрајате и коалиционе партнере?

- Убрајамо све. Имате људе који су се свесно склањали, не могу да кажем да су сви шуровали са опозицијом, али су проценили да би било какво сукобљавање са било ким штетило њиховим политичким рејтинзима уопште не сагледавајући суштину да су многи од њих фактички захваљујући Вучићу ту где јесу. Нису спремни да уђу у заштиту ни Вучића ни заједничке државне политике. Наравно, има људи из редова наших коалиционих партнера који су у тешким временима подметали леђа и нису питали колико ће то да их кошта у поенима или колико ће имати насловних страна у негативном контексту.

* Ево Дачић нпр. каже да га вређа кад га новинари питају да ли је лојалан Вучићу.

- Уверен сам да свако од тих људи у потпуности зна у милиметар реалност. Сви они знају ко је исправан у том смислу, ко је коректан партнер, а ко није.

* Јесте ли о овоме отворено разговарали у странци?

- Није ово први пут. Ми смо много пута у странци разговарали о томе где смо показали слабост и где можемо боље јер нисмо странка која је самозадовољна. Нисмо слепи у том смислу. Разговарамо стално, али су некад државне потребе биле значајније од тога чиме смо ми незадовољни или ко не брани довољно гласно државну политику. Није то била увек кључна тема у СНС.

* Да ли је решење да се тим људима коначно укину привилегије?

- Политика је сложена ствар. Председник никад никог није терао да нешто учини или каже ако то не осећа или ако сматра да не треба да буде активан у тој борби.

 

Увек за изборе

* Најгласнији сте заговорник избора. Зашто?

- Увек сам био при ставу да ми треба да будемо ти који дозвољавају да се изађе на проверу народне воље зато што мислим да имамо много разлога да будемо поносни оним што је урађено и на пољу запошљавања, изградње фабрика и довођења инвеститора, јачања земље и изградње инфраструктуре, од путне до здравствене.

* У међувремену људи који протестују на изборима доводе у питање суштину Вучићеве власти.

- На улицама доводе у питање легитимитет и Александра Вучића и наше власти и зато мислим да треба да проверимо народну вољу, да се изађе на изборе и да кажемо: "Океј, људи, да видимо шта каже народ Србије."

 

 

 

Извор: Српски Телеграф