Вести

Стефановић: Састанком на Факултету политичких наука потврдили смо демократију у Србији

Набавка "Ербасових" хеликоптера говори о томе колико наша земља напредује, колико јачамо, колико имамо више могућности да помогнемо људима, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

"Ови хеликоптери служе да помогну грађанима Србије, да њихова безбедност буде већа, да можемо да осматрамо из ваздуха, да снимамо током ноћи, да спасавамо људе из поплава", рекао је Стефановић.

У односу на оно са чим је до сада располагало Министарство унутрашњих послова, ови хеликоптери су значајна технолошка револуција, истиче министар.

"Ови хеликоптери, као најмодернији, који могу да обављају посао у неупоредиво сложенијим временским условима, данас ће чинити систем безбедности ефикаснијим. Моћи ћемо да транспортујемо наше јединице, специјалне јединице да врше осматрање из ваздуха, да значајно учествују у спасилачким мисијама, да помажу ватрогасцима у гашењу пожара", рекао је Стефановић.

Како каже, у "Ербасовим" хеликоптерима "Х-145М", налази се најсавременија опрема и они ће у потпуности обновити капацитете МУП-а.

 

Снажна подршка Русије у одбрани суверенитета

Имамо снажну подршку Руске Федерације у одбрани нашег територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији, а очекујемо руску подршку и када је у питању Интерпол, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да се та подршка огледа и кроз различите мултилатералне и билатералне пројекте, а нарочито кроз сарадњу на спречавању штетних последица које би могле да настану уколико би апликације попут тзв. Косова за Интерпол биле прихваћене.

Министар је рекао да је на ту тему разговарао са новим амбасадором Русије у Београду, Александром Боцан-Харченком, као и са представником Русије у Интерполу, Александром Прокопчуком.

"Разговарали смо о томе каква је ситуација на терену и како две полиције могу да сарађују у оквиру Интерпола, али и о овој теми конкретно", навео је Стефановић.

Он је рекао и да Србија није стала након претходне скупштине Интерпола, када је Косово одбијено.

"Нисмо се опустили. Првог дана смо наставили да радимо и са оним земљама које су прихватиле ту иницијативу у Дубаију и са онима који су били неутрални и са онима који су били против. Нема земље којој нећемо прићи, изложити наше аргументе и показати колико би политикантски било уплитати ту врсту лоших потеза у једну полицијску организацију какав је Интерпол", рекао је Стефановић.

Додаје да очекује подршку Русије, али да ће Србија наставити да ради на томе, не само у Интерполу, већ и кроз друге пројекте и полицијску сарадњу.

"Настављамо са Руском Федерацијом борбу за Косово и Метохију, не само везано за Интерпол, него и за друге међународне институције.

Међутим, то и јесте ствар за коју ће Србија морати да упрегне и све остале, мораће и са свима осталима да разговара и интензивно ради на томе да не дозволи такву врсту урушавања нашег територијалног интегритета... За нас нема спавања, нема стајања, ми морамо да се боримо за своју земљу, за Србију и то ћемо да наставимо да радимо", поручио је Стефановић.

 

О изборним условима у парламенту

Спремни смо да се у парламенту разговара и о изборним правилима, обуци бирачких одбора и свим темама које су биле поменуте и на скупу на Факултету политичких наука, изјавио је данас члан Председништва СНС Небојша Стефановић, али је нагласио и да је веома важно да грађани знају ко је тај ко нуди политику од које ће они живети боље.

Стефановић је рекао да су представници СНС на јучерашњем скупу настојали да покажу да су данас изборни услови неупоредиво бољи него што су били, те подсетио да се изборни закони, као и Закон о финансирању политичких партија, нису променили од 2009. и 2011. године.

"Поступамо у свему по ономе што је донела тадашња власт. Показали смо да можемо да имамо бољи приступ у чистије поштовање закона", рекао је Стефановић који је учествовао на јучерашњем скупу на ФПН-у.

Навео је да је председник СНС Александар Вучић, када га је позвао и поверио му да састави тим који ће ићи на те разговоре које је организовао Фонд за отворено друштво, Цесид, Црта и ФПН, имао, пре свега, у виду шта су најбољи интереси Србије, а не шта су лични, парцијални или политички интереси странке.

"Хоћемо да разговарамо и да покажемо да смо власт која брине о демократији, хоћемо да разговарамо о свему, али увек морамо да водимо рачуна о томе шта је најбољи интерес нашег друштва и државе", рекао је Стефановић.

На опаску новинарке да је скуп на ФПН-у многе натерао да се правдају, Стефановић је рекао да нема потребу било коме да се правда.

"Ишли смо да разговарамо о темама које су биле предлог организатора. Ишли смо да саслушамо шта сви остали имају да кажу. То је једна важна тема. Нажалост, имали смо ситуацију да је један од чланова једне од ових странака које су учествовале у разговорима, један од истакнутих чланова који се често експонира на интернету, недавно претио ћерки председника Вучића", каже Стефановић.

Навео је да је поред тих претњи, Савез за Србију пласирао гомилу бесмислица, лажи и увреда.

"Поред свих тих ствари, председник је рекао да он неће лично учествовати у тим разговорима јер су из СзС рекли да са њим не треба никад да се разговара, да са њим немају шта да разговарају, да он није надлежан", рекао је Стефановић.

На питање да ли му је у реду да седи за истим столом са Ђиласом, Стефановић је рекао да учешће на скупу на ФПН-у није променио став СНС ни према Ђиласу, Бошку Обрадовићу, Вуку Јеремићу.

Ђиласа, каже, нико не пита зашто је обмањивао јавност да је новац стекао у Чешкој или да сте новац стекли у Чешкој, те се поставља питање како је од 74.000 евра дошао до 25 милиона евра.

"Да ли би ме била срамота да разговарам са Обрадовићем? Да, лично не бих волео да разговарам са тим човеком о било чему", рекао је Стефановић и навео да је Обрадовић човек који је пребијао и претио женама и упадао у телевизију.

"Са таквим људима који подржавају Јеремићеву и Ђиласову корупционашку политику, не би ми лично било дивно да седим са тим људима, али као одговорни људи, због интереса Србије, морамо да разговарамо са њима, да саслушамо предлоге које су организатори имали", каже Стефановић.

Оно што је истина, истакао је Стефановић, јесте да су у време претходне власти изборни услови били неупоредиво гори, а данас су, додаје, изборни услови 100 пута бољи, а изборни списак је "чистији" стотину пута.

"Њима није суштина то. Када им је пре више месеци Вучић понудио да се разговара у парламенту, рекли су ''са вама немамо шта да разговарамо'', па су схватили да то лоше звучи и почели су да измишљају", каже Стефановић.

Смешно је да, наводи, са Ђиласом причају о слободи медија, када су у време његове власти медији били под њиховом потпуном контролом.

"Имате данас телевизије са националном фреквенцијом, највећи број недељника, дневне новине, интернет портали који о Вучићу и СНС говоре најгоре измишљотине и ствари и ником ништа. То није нормално, али је демократски да имате слободу медија", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк