Вести

Стефановић: СНС je предложила сет мера за унапређење изборног процеса

Члан Председништва Српске напредне странке Небојша Стефановић изјавио је да је СНС данас, на састанку власти и опозиције, предложила сет мера за унапређење изборног процеса, а да ће са коначним предлогом, усаглашеним са коалиционим партнерима, изаћи у понедељак, те додао да су то мере за које су спремни да се обавежу да ће их имплементирати у наредном, кратком року.

Стефановић је рекао да ће тај комплетан сет мера, у односу на овај данас достављен учесницима састанка, обухватити и предлоге које су добили касно синоћ од Сталне конференције градова и општина.

Стефановић је рекао да су све те мере резултат не само дијалога који је у току, већ и оног који власт води са ОЕБС и ОДИХР, од 2003. године.

"Те мере ће суштински унапредити начин одвијања избора, као и све које треба да подрже изборни процес на начин да се озбиљно изборимо против слабости и неправилности и које су постојале и 2008. и 2012. године, јер желимо најчистији изборни процес", рекао је Стефановић.

Навео је да раде са ОЕБС-ом од 2012, али кроз пооштравање казнене политике, давање више надлежности Агенцији за борбу против корупције, као и кроз конкретне мере које ће омогућити забрану функционерске кампање, у смислу притисака на запослене у јавним предузећима, коришћења простора и ресурса јавних предузећа, дефинисања шта је то јавни ресурс, злоупотреба јавних скупова у предизборном периоду.

Стефановић је рекао да тај сет мера не предлаже само измене закона већ и обуку и начине како ће се технички спроводити одређене мере.

Грађани ће тако моћи, између осталог, да провере да ли је у бирачкој књизи, ако није гласао, остало празно место или је њихов глас злоупотребљен, навео је Стефановић и додао да је то решено тако што ће након гласања та књига бити одвојена од гласачких листића, а обе вреће ће бити запечаћене.

"Хоћемо да разговарамо са свима, да обезбедимо боље изборне услове и сви су добродошли, укључујући и Дејвида Мекалистера", рекао је Стефановић.

Стефановић је најавио да ће се у понедељак наставити разговори са представницима ОЕБС и ОДИХР.

Додао је да ће учинити све да се попуне места недостајућих чланова РЕМ-а.

 

 

Извор: Танјуг