Вести

Стефановић: Србија одлуком ФАТФ-а добила место које јој припада

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је, поводом одлуке ФАТФ да Србију скине са "сиве листе", да се Србија годину и по дана борила да покаже да је искрено посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма, и да је том одлуком наша земља добила место које јој припада.

Стефановић је навео да је донет огроман број закона и подзаконских аката, али што је, каже, много важније, почела је њихова примена, а резултати се огледају у значајно већем броју лица која су процесуирана за прање новца и великој заплени имовине.

Изразио је задовољство јер је, истиче, Србија одлуком ФАТФ-а добила место које јој припада, али и указао да земља мора наставити да се бори и даље, како би правни оквир континуирано унапређивали и постали једна од водећих земаља, која своје финансије и финансије оних који инвестирају у нашу земљу штити на најбољи могући начин.

Министар је навео да су полиција, тужилаштво, судови и друге институције, у сарадњи са невладиним и приватним сектором, уложили огроман рад како би у нашој земљи изградили оквир у којем грађани препознају да је Србија посвећена спречавању прања новца и да је у тој борби фактички лидер у региону.

"Захвалан сам што смо за само годину и по дана испунили све препоруке ФАТФ-а, јер ти процеси иначе трају код других држава и по две, три, четири и више година, и показали да заслужујемо поверење", подвукао је Стефановић.

Стефановић, који је и председник владиног тела које је координирало све активности, је похвалио све који су учествовали у раду тог тела, и који су, каже, напорно и озбиљно радили да би за годину и по дана дошли до резултата.

Такође се захвалио запосленима у Управи за спречавање прања новца, Пореској полицији, полицији, тужилаштвима, судовима, адвокатској и нотарској комори, као и различитим министарствима који су учествовали у раду владиног тела.

 

 

 

Извор: Танјуг