Вести

Стевановић: Имамо разлога да будемо задовољни резултатима

Укупна нето добит 37 јавних предузећа чији је оснивач Република Србија у првих девет месеци 2018. била је нешто већа од 12 милијарди динара, у прва три месеца ове године већ износи око девет милијарди динара, а најбољи резултат остварили су Србијагас и ЕПС, изјавио је данас државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Нето добит Србијагаса и ЕПС-а у првом кварталу ове године износи по око пет милијарди динара.

"Одмах иза њих су Скијалишта Србије са око 780 милиона динара. Наравно, ту је и Пошта са скоро 600 милиона динара нето добити", рекао је Стевановић.

Очекује се да ће до краја јуна сви завршни рачуни и биланси јавних предузећа бити предати, тако да ће се, додаје Стевановић, знати коначни резултат за 2018. годину.

Министарство привреде, каже државни секретар, има разлога да буде задовољно резултатима.

"Јако је добро да је тај резултат за прва три квартала прошле године био нешто преко 12 милијарди динара укупне нето добити за сва јавна предузећа чији је оснивач Република Србија. Оно што је такође добро јесте да је у првом кварталу 2019. укупна нето добит свих предузећа која су у власништву Републике Србије негде око девет милијарди динара", рекао је Стевановић.

Навео је да резултати потврђују смисао и оправданост смерница донетих 2014. године.

"Тај континуитет остваривања нето добити се дефинитивно одржао", рекао је Стевановић и додао да се у 2019. годину ушло са Уредбом која обавезује јавна предузећа да се држе смерница.

Наводи да постоји још доста простора да се ради, укључујући принципе корпоративног управљања и дефинисање стратегије за корпоративизацију рада и функционисања јавних предузећа.

"Тај посао радимо са Међународном финансијском корпорацијом. То све иде својим током у складу са дефинисаним корацима и динамиком. Заиста верујемо да ћемо кроз време бележити још боље и квалитетније резултате", наглашава Стевановић.

Јако је добро, оцењује, да су и јавна предузећа све више и више спремна да све оно што долази као импулс из Министарства привреде и Владе Србије поштују и уважавају и то у једној синергији даје резултате.

Упитан о даљој реформи јавних предузећа, Стевановић каже да су и ЕПС и Србијагас већ у поступку финансијског и организационог реструктурирања, те да се тај посао обавља и тече даље.

"Што се осталих тиче, оно што нас очекује јесте да се даље настави рад на изради стратегије, односно дефинисању докумената за увођење принципа корпоративног управљања. Остаје нам да се израде програми како ће се радити акредитација и сертификација тела која ће се бавити обуком људи који ће бити у органима управљања", рекао је Стевановић.

Циљ обуке је, додаје, да науче шта су принципи корпоративног управљања и како кроз учешће у органима управљања и органима који односе одлуке у тим јавним предузећима на најбољи могући начин да те принципе имплементирају.

"То радимо са Међународном финансијском корпорацијом и то има свој ток и чини ми се да ће до краја 2019. године поприлично и овај посао да одмакне", рекао је Стевановић.

 

 

 

Извор: Танјуг