Вести

Сусрет Стефановића са министарком одбране Шпаније

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране др Небојша Стефановић састао се у Мадриду са министарком одбране Краљевине Шпаније Маргаритом Роблес.

Подсећајући на изузетно блиске односе Србије и Шпаније, Стефановић је истакао да је разговарао са министарком Роблес о развоју сарадње у области одбране, како би она била рефлексија односа наших двеју земаља.

"Желимо да сарадња наша два министарства одбране буде интензивнија и да прати квалитет сарадње наших земаља и у области економије и стратешким питањима, у којима Шпанија пружа подршку Србији, пре свега по питању Косова и Метохије", рекао је Стефановић, који се и овом приликом захвалио на принципијелном ставу Шпаније по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Стефановић је, такође, истакао успешну сарадњу у мисијама Уједињених нација, наводећи УНИФИЛ у Либану као пример где српски и шпански контингент изванредно сарађују, као и да је сарадња у области војне индустрије била једна од значајних тема разговора.

"Данас смо обишли и институт "Марањоса", једну од кључних установа шпанског Министарства одбране, где смо разговарали о могућностима заједничког рада на развоју савремених средстава, којима би била наоружана и наша војска. Постоји значајна воља и са шпанске стране да наша сарадња буде крунисана меморандумом о сарадњи у области војне индустрије, који бисмо потписали ове године. Очекујемо присуство шпанске стране на нашем Сајму наоружања у октобру, што ће уједно бити добра прилика да потпишемо овакву врсту споразума и договоримо конкретне пројекте", истакао је Стефановић.

Стефановић се сусрео и са националним директором за наоружање адмиралом Сантјагом Рамоном Гонзалесом Гомезом.

"Задовољан сам досадашњим током посете и желим да се захвалим и министарки и генералном директору за наоружање, који је био један од наших домаћина у овој посети, а који нам је омогућио да видимо шта су могућности шпанске војне индустрије, али и који су пројекти у области ракетног наоружања и у другим областима које можемо да радимо заједно са Шпанцима", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг