Вести

Весић: Ђилас ће бојкотовати и следеће изборе

Члан Председништва Српске напредне странке и заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да опозицији окупљеној око Драгана Ђиласа не одговара никакав страначки дијалог, јер они желе да њих неко декретом, без воље грађана, доведе на власт, и рекао је да је сигуран да ће Ђилас бојкотовати и наредне изборе.

Сваки резултат, ако није да они декретом буду постављени на власт, за њих ће бити неупешан, јер они знају да на изборима не могу да добију подршку грађана. За њих је добар само дијалог у којем би им Српска напредна странка и Александар Вучић рекли да Ђилас преузме власт, рекао је Весић.

Весић је навео и да у међустраначком дијалогу учествује већина странака које желе да искрено, кроз дијалог са Српском напредном странком, као највећом странком, дођу заједно до изборних услова који ће бити прихватљиви за све.

Подсетио је да су изборни закони донети пре 2012. године, за време Демократске странке, а и када су после 2012. године мењани, рекао је, на боље, са сниженим цензусом или повећањем броја жена у парламенту.

Спремни смо да без обзира на то што су они креирали тај изборни процес кроз разговор урадимо све што можемо да побољшамо услове, јер нам је циљ да што више странака изађе на изборе, зато што тиме јачамо земљу, дајемо легитимитет нашим представницима, рекао је Весић.

Додао је да ће Српска напредна странка и даље посвећено учествовати у дијалогу јер жели да дође до најбољих решења.

Други је, рекао је, проблем, што странке окупљене око Ђиласа, када уђу у парламент, не заступају своје бираче.

На последњим, београдским изборима Ђилас је освојио око 17 одсто, а осим на првих неколико седница, није дошао у парламент. Да ли можете да верујете човеку који не заступа интересе својих бирача у Скупштини града? Посао политичара је да заступа бираче и када је на власти и када је у опозицији, рекао је Весић.

Бесић је рекао и да, када неко, попут Ђиласа нема резултате иза себе и не може да одговори на јасне резултате које има Александар Вучић, путеве, инвестиције, радна места, "Отворени Балкан", већи стандард, онда су њима једини политички аргумент криминалци.

Тај сценарио смо већ гледали, на исти начин како се данас криминализује Александар Вучић, од 2001. године криминализован је систематски Зоран Ђинђић. Исти људи то воде, за исте људе су сада други криминалци политички аргумент, јер је политички циљ исти, рекао је Весић.

Бесић је упитао и да ли неко може да замисли да се, на пример, у Мексику било ко од политичких лидера позива на неке нарко банде.

Замислите да у било којој земљи, неко на политичкој сцени узима као релевантни извор некога ко је оптужен за најтежа кривична дела. То у цивилизованој земљи не може, може само код Ђиласа, који мисли да је сваки сарадник у рушењу Вучића добар, рекао је Весић.

И то, додаје, рушењу по могућству без избора, на које, како тврди, не сме да изађе.

Будите сигурни да ће Ђилас и наредне изборе бојкотовати, без обзира на противљење у својој странци, јер ће бежати од избора, рекао је Весић.

 

Настављамо да предност дајемо бициклима и пешацима

Весић је рекао да је Град Београд донео одлуку да одвоји 10 милиона динара, како би се 2.000 грађана пријавило за субвенције за куповину бицикала.

Тендер расписујемо сутра, имамо рок од 15 дана за избор невладине организације која ће бити наш партнер, јер субвенције не могу да иду директно из буџета. Потом ће за 20 дана бити расписан конкурс на који ће грађани моћи да се јаве и добију субвенцију, рекао је Весић.

Услов је да је бицикл произведен у Србији, да има сертификат Привредне коморе Србије да је домаћа производња. Наши бицикли коштају између 20.000 и 30.000 динара и то значи да ћемо субвенционисати петину или шестину вредности једног двоточкаша, рекао је Весић.

Према Весићевим речима, ово је наставак политике према којој дајемо предност бициклистичком и пешачком саобраћају.

У граду смо урадили преко 30.000 метара квадратних пешачких зона и око 30 километара бициклистичких стаза. План је да у наредних пет година урадимо скоро 100 километара бициклистичких стаза. Предложили смо да се уведе појам бициклистичко-пешачке улице, како би предност имали пешаци и бициклисти. Тражили смо и измену Закона о безбедности саобраћаја да се дозволи коришћење жутих трака бициклистима и мотоциклистима ван шпица, рекао је Весић.

Како је рекао, у оквиру Паркинг сервиса имамо скоро 5.000 бицикала који се налазе у нашим гаражама, највише на Ади Циганлији, затим код Спортског Центра Милан Гале Мушкатировић, у пешачкој зони Обилићев венац и Зелени венац.

Грађани када се паркирају и плате паркинг имају право на бесплатно коришћење четири бицикла, два за одрасле, два за децу. Тако стимулишемо коришћење бицикала. Ове године ћемо почети и постављање јавних бицикала, 150 станица са по десет бицикала на свакој. Грађани ће на свакој моћи да узму бицикл и да га врате на некој другој, рекао је Весић.

Навео је да је Град Београд променио одлуку којом је омогућено грађанима да, када сами раде лифтове и фасаде, плаћају на 10 уместо досадашње три године.

То ће омогућити да људи имају ниже рате и уђу у процес замене лифтова. Осим тога, у октобру ћемо издвојити 100 милиона динара како би учествовали са десет одсто у замени лифтова. То значи да стамбене заједнице које се буду пријавиле за наш конкурс, који ће бити расписан у октобру, могу да конкуришу и од Града ће моћи да добију десет одсто, а остатак ће плаћати на десет година. Све ће се наплаћивати преко Инфо стана, рекао је Весић.

То омогућава да грађани уз помоћ Града лакше уђу у процес замене лифтова.

Сличан пројекат спремамо и за фасаде. У Београду смо до сада урадили више од 560 фасада, које су под заштитом Завода за заштиту споменика. Наредних дана ћемо представити пројекат уређења око стотину фасада. Сада припремамо позив стамбеним заједницама, за зграде које нису под заштитом, где ће Град одвојити 200 милиона динара, давати двадесет одсто и омогућити грађанима да плате разлику на десет година. Позивам стамбене заједнице да се припреме, учествују у позивима Града Београда, рекао је Весић.

Весић је рекао да гласање за изглед метроа траје до 15. септембра и да за сада води предлог број 3 слобода.

До сада је гласало око 20.000 грађанки и грађана, а овај предлог има нешто више од 38 одсто гласова, иза њега је предлог сигурност који има 36 одсто гласова. Све се припрема да почетком новембра почнемо са изградњом метроа, рекао је Весић и позвао грађане да учествују у гласању за изглед метроа.

Када је реч о таблетима за београдске основце, Весић је рекао да ће 67.592 деце добити таблете.

Мислим да је примерено и добро да београдска деца имају таблете. То немају деца у Риму, Паризу, Лондону. Верујем у такав Београд и док сам део тима који води Београд трудићу се да београдска деца имају најбоље. Од 15. августа родитељи деце од трећег до шестог разреда добиће позив од школе и моћи ће да преузму таблете или у школама или у општинама, ту ће потисати реверс и добиће таблете тешке око 300 грама. Они ће имати 32 гигабајта меморије, сваки ће имати картицу Телекома са бесплатним интернетом, они су осигурани и после три године постају власништво родитеља. Сви ће уз таблет добити и код за дигиталне уџбенике, рекао је Весић.

За децу први и други разред Град Београд је донео одлуку да купи четири основна уџбеника, српски, математику, свет око нас и страни језик. Вреност тих уџбеника је око 6.000 динара, а ми ћемо 15. августа расписати конкурс преко Фондације за младе таленте и сви родитељи ће се, уз потврду из школе у коју је дете уписано у први или други разред, пријављивати и у року од неколико дана биће им уплаћен новац. То значи да ће сваки родитељ добити око 50 евра за књиге, тако им помажемо да лакше купе уџбенике за своју децу, закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк