Вести

Весић: Ђилас изнео низ лажи у вези са Мерцедесом

Лажи које је данас Драган Ђилас изнео у вези са ''Мерцедесом'' и њиховим пословањем у Србији само су наставак његове политике којом он упорно тера стране инвеститоре из Србије, изјавио је члан Председништва СНС Горан Весић. Он је тако реаговао на изјаву председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа који је рекао да набавка аутобуса за ГСП Београд  из Кине и Турске говори да је ''Мерцедес'' отишао из Србије.

Весић је рекао да је Ђилас изнео низ лажи у вези са Мерцедесом и да је чак рекао и да се нада да Фолксваген неће доћи у Србију. Од када је Александар Вучић био премијер, па председник у Србији је отворено око 200 нових фабрика од чега је он лично отворио око стотину, рекао је Весић и додао да у тим фабрикама ради око 200.000 људи.

Весић је рекао да Ђилас стално покушава да уплаши инвеститоре и да је чак претио инвеститору из кинеске компаније ''Зи Ђин'' која је изабрана за стратешког партнера за РТБ Бор.

''Стално покушава да отера стране компаније јер очигледно је његова политика што горе то боље, што горе за грађане Србије то боље за њега. Притом, он не нуди посао радницима који ће да остану без посла у тим фабрикама које ће он да затвори већ мисли да они треба да буду без посла како би њему било добро и то је нешто што је страшно'', рекао је Весић.

Он је рекао да је Ђилас док је био на власти упропастио "Икарбус".

''Ми смо, за разлику од њега, успели да пронађемо стратешког партнера за Икарбус, а то је кинеска компанија 'Јин Лонг' која ће у Икарбусу, не само наставити производњу аутобуса које је до сада Икарбус производио, а то су дизел аутобуси, већ ће почети да производи и електричне аутобусе и направиће фабрику за електричне батерије која ће повећати извоз Србије јер ће се извозити широм Европе'', појаснио је Весић.

Како је додао, садашња власт је пронашла стратешког партнера који ће у ''Икарбусу'' обезбедити нова радна места.

''Његова прича да је купио 157 аутобуса од Икарбуса, а ми само 90 могу да га обавестим да смо до сада купили 90, али смо уговорили куповину још 100 обичних аутобуса и 30 електричних аутобуса'', рекао је Весић. Додао је да ће Град наставити да купује електричне аутобусе управо из ''Икарбуса'', јер је план да се, осим поменутих 30, у наредних неколико година набави још додатних 50 електричних аутобуса.

''Мислим да је много боље да Икарбус производи аутобусе који могу да се извозе јер је то права политика. То показује разлику између наше и његове политике. У његовом поимању економије, Икарбус треба да тавори, да производи ту и тамо понеки аутобус за Београд, а у нашем разумевању економије Икарбус треба да буде европска компанија која ће производити и за Београд и извозити аутобусе'', рекао је Весић.

Навео је да је смешно да Ђилас напада одлуку Града да купи 244 аутобуса од турске компаније ''БМЦ'' и кинеске компаније ''Хигер'', јер ће, укључујући и аутобусе који ће бити набављени од ''Икарбуса'', у Београду до септембра следеће године бити 374 нових аутобуса.

''Када је Ђилас куповао соларисове аутобусе, задуживао је Град Београд по каматној стопи од 4,87 одсто узевши од ЕБРД-а кредит од 65 милиона евра , а ми смо сада, када смо за набавку аутобуса узели кредит од 35 милиона евра, задужили се по каматној стопи од 1,59. Разлика између нашег и његовог задужења је више од три одсто, тачније 3,2 одсто'', закључио је Весић.

 

Усвојена одлука о оснивању и раду службе Главног урбанисте

Одборници Скупштине Града Београда усвојили су данас одлуку о оснивању и раду службе главног урбанисте Града Београда.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић образлажући ову одлуку у Скупштини Града казао је да је неопходно да постоји Служба главног урбанисте с обзиром да урбаниста има огроман посао. Служба ће, према његовим речима, координисати рад Градског секретаријата за урбанизам, Урбанистичког завода, Дирекције за грађевинско земљиште.

''На основу овлашћења које нам даје закон оснивамо службу и градски урбаниста ће убудуће имати своју службу која ће му помагати у раду како би сложен посао за који је задужен могао да уради како треба'', рекао је Весић.

Скупштина Града усвојила је данас и одлуку о измени одлуке о утврђивању категорија корисника који плаћају субвенционисану цену комуналних услуга, као и измене и допуне одлуке о јавним паркиралиштима, измене и допуне одлуке о накнадама за коришћење јавних путева за територију Града Београда и измене одлуке о оглашавању на територији Града Београда. Одборници су усвојили и одлуку о постављању и уклањању објеката за депоновање и сепарацију речних агрегата н водном земљишту на територији Града Београда, као и план за постављање и уклањање објеката за депоновање и сепарацију речних агрегата са могућношћу пратеће производње на територији Града. Такође, усвојена је и измена одлуке о промени облика организовања ветеринарске установе ''Ветерина Београд'' у јавно комунално предузеће, затим измена одлука о промени оснивачког акта ЈКП ГСП Београд, измена одлуке о оснивању ЈКП за изградњу и обављање превоз путника метроом и развој градске железнице у Београду.

 

 

 

 

извор: Танјуг