Вести

Весић: Јединствена политика је најбоља одбрана за наш народ

Дан сећања на прогнане Србе у Олуји обележили смо у манастиру Крушедол на један достојанствен начин где је председник Александар Вучић послао поруку помирења, али и нагласио да се Србија окреће будућности иако никада не може заборавити то што се десило, рекао је члан Председништва Српске напредне странке и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је истакао да ниједном својом речју Вучић није увредио било кога посебно не из Хрватске и региона.

"С друге стране, у Книну је опет била прослава коју организује председница и влада Хрватске која је била пуна излива национализма и мржње и где су се напросто утркивали ко ће да пошаље отровнију поруку и ко ће више да прети. Претили су неком новом Олујом и када видите какву је ко политику послао видите и какву ко политику на Балкану води. Показало се какве су праве намере садашње хрватске власти, а какве су наше намере", рекао је Весић.

Додао је да је порука Србије врло јасна и запитао се где је нестало скоро 500.000 Срба из Хрватске, да ли су они отишли добровољно или их је неко натерао под бомбама и пушкама и претњама смрћу.

"То је највеће етничко чишћење које се догодило на крају 20. века и питање је да ли ће икада и ко да одговара због тога, јер до сада нико није одговарао. И сада се још слави и не могу да разумем да у држави која је чланица ЕУ председница жали што није учествовала у операцији чишћења и није убијала Србе", рекао је Весић и додао да Србија и у таквом лудилу шаље поруку помирења и сарадње.

Подсетио је да председник Александар Вучић води конструктивну политику и да је Србија у многим кризама на Балкану дала свој допринос миру.

Према његовим речима, Хрватска је једна од држава која је настала на тлу бивше Југославије, а која свој национални идентитет гради на мржњи према Србима.

"Ми као држава морамо томе да се супротставимо, а то можемо само јединством свих Срба. Важну улогу у томе има председник Александар Вучић. Раније се тај датум у Србији и није посебно обележавао и као да се некако крио, па се све завршавало литургијом у Цркви Светог Марка", каже Весић.

Нагласио је да је тек Александар Вучић као председник владе предложио да се уведе Дан сећања на прогнане Србе и да тај дан достојанствено обележавамо како нам се не би никад тако нешто поновило.

Подсетио је да представници Срба из читавог региона долазе на обележавање овог дана, те да се на тај начин манифестује јединство и да сви Срби, без обзира где живе, имају заштиту своје матичне државе.

Та јединствена политика је, каже Весић, најбоља одбрана за наш народ.

Зато је, како је нагласио, важно да Србија буде снажна држава што, наводи, она и јесте захваљујући политици Александра Вучића.

"Ми смо постали поново најјача војна сила на Балкану, али смо поново, захваљујући Александру Вучићу, веома утицајни у међународним односима, а то је предуслов да можемо да одбранимо интересе и да заштитимо сваког Србина, без обзира где живи", рекао је Весић.

 

Опозиција бежи од избора јер зна да нема никакву шансу

Последњи у низу скупова опозиционих странака показао је да тај део опозиције жели власт без избора и то је њихова једина политика, изјавио је Весић.

Весић је рекао да су представници дела опозиције недавно на трибини на Факултету политичких наука тражили да се Александар Вучић повуче из политике, да се не виђа са државницима, да не сме да отвори ни једну фабрику.

"Све оно што је Борис Тадић могао да ради сада траже да се Вучићу забрани. Само што Вучић ради много успешније од њега. Рекли су да се залажу да се забране функционерске кампање. Јуче је састанак тог дела опозиције одржан у општини Стари град, а шта је то него функционерска кампања", каже Весић.

Наводи да се део опозиције јуче састао у општини где није место лидерима политичке странке.

"Ово јасно показује до које мере њима није стало до изборних услова, они желе на силу да дођу на власт и не желе изборе", истакао је Весић.

Навео је да ће се одржати парламентарни избори, те да то значи да те опозиционе странке треба да имају велики број кандидата, а неке од њих немају ни десети део чланства.

"Зато они беже од избора, јер знају да немају никакву шансу. Њихова порука је да хоће власт без избора, плаше се избора као ''ђаво крста''", рекао је Весић.

Каже да је легитимно да буду уплашени, јер би на тим изборима изгубили и народ не би гласао за њих.

"Наша порука је једноставна и ми смо увек спремни за разговор, избори се одржавају под условима које сте ви направили кад сте били власт, можете да учествујете у изборима или не морате, то је одлука сваке политичке странке, али нећете их спречавати. Те претње Ђиласа, Јеремића да ће они на силу спречавати грађане да гласају, то се у демократској земљи каква је Србија неће десити", поручио је Весић.

Они, каже, могу да не изађу, да воде кампању, али неће спречавати друге људе да изађу на изборе.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк