Вести

Весић: Метро је остваривање педесетогодишњег сна

Почетак радова на изградњи метрoа, који се очекује крајем године, је остварење педесетогодишњег београдског сна, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"Јутрос сам погледао новине од 4. децембра 1971. године, то су Вечерње новости, на насловној страни писао је наслов: ''Београд добија метро''. То значи да 50 година Београд сања метро", рекао је Весић.

За последњих 50 година, додаје Весић, није било власти и градоначелника који нису обећавали почетак изградње метроа.

"Ништа се конкретно није урадило на пројекту изградње метроа до 2013. године", истакао је Весић.

Наглашава да је изградња метроа најважнији пројекат за Београд, додајући да је то пројекат који не може град сам да финансира, те је захвалио Влади Србије на томе што је тај пројекат прогласила од националног значаја.

Указује да многе државе у свету не помажу градовима у изградњи метроа, али да је Влада Србије свесна колики ће значај метроа имати за раст БДП-а.

Весић је рекао да ће после данашњег потписивања Меморандума, у априлу бити донето идејно решење за депо на Макишком пољу, затим ће се завршити експропријација, како би до новембра почело насипање и изградња на Макишком пољу.

"То ће бити почетак радова на београдском метроу", рекао је Весић.

У међувремену ће, рекао је, бити усвојен план генералне регулације шинских система у октобру, који ће дефинисати све линије метроа и где ће се тачно налазити станице, а поред тога ће дефинисати и развој БГ Воза.

"Требало би да се он надовеже на метро, да повежемо Сурчин и Обреновац, који сада нису повезани БГ Возом. Досад су повезани само Младеновац, Сопот, Лазаревац и Барајево. Желимо да повежемо Панчево и да тако добијемо јединствен систем", навео је Весић.

Тако ће бити добијено, додаје, 50 километара нових трамвајских шина.

Када будемо то видели, истиче Весић, Београђани ће имати превоз какав заслужују и како доликује једној великој метрополи као што је Београд.

Захвалио је француским и кинеским партнерима који ће заједно са државом и градом сарађивати на изградњи метроа.

 

Прва линија београдског метроа готова 2028. године

Весић je најавио да ће прва линија београдског метроа бити завршена 2028. године.

"Када завршимо 2028. године метро и проширење БГ воза и спојимо га са Панчевом и када завршимо 50 км за трамваје, наш основни подсистем биће шински, значи еколошки", рекао је Весић.

Истакао је да град више неће куповати аутобусе на дизел.

"За неколико дана биће расписан тендер за куповину 100 зглобних аутобуса на природни гас. И до 2028. године ћемо сваке године куповати по 100 таквих аутобуса и нећемо више имати ниједан аутобус на дизел", навео је Весић.

Рекао је да ће аутобуски превоз тада бити само допунски подсистем, док ће шински бити главни, као и да се у центру, али и у деловима предграђа више неће користити аутобуси на дизел.

 

Неће бити гужви у саобраћају током градње метроа

Весић је поручио да током градње метроа, која треба да почне крајем године, неће бити гужви у саобраћају.

Весић је рекао да ће се машина, тзв. кртица, користити изнад земље само на почетку прве линије, то јест на првих 2,5 километра од Железника до Жаркова, док ће се после радови одвијати под земљом.

"Грађани неће видети ту машину док се буде копала цев, која ће са обе стране имати два тунела. Тако да ће грађани моћи да виде само изградњу метро станица, које морају прво да буду изграђене да би машина могла ту да прође", рекао је Весић.

Најавио је да ће градске власти током године расписати конкурс за избор архитектонског решења за укупно 41 станицу.

"Наше архитекте ће радити сваку станицу посебно. То ће за наше људе бити велика референца. Идеја је да свака станица буде другачија, као што је то рецимо у Лондону и другим градовима, и да свака станица по изгледу представља тај део града или његову историју, Београда или Србије", нагласио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг