Вести

Весић: На седници важне одлуке за бољи живот грађана

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће на дневном реду данашње седнице Скупштине града бити око 50 тачака и да ће се пред одборницима наћи многе важне одлуке које се односе на побољшање живота Београђана. Међу њима су одлуке о усвајању урбанистичких планова, измена одлуке о комуналном реду која ће омогућити да бахати возачи који се паркирају на трамвајским шинама, пешачком прелазу, у парковима и пешачким зонама плаћају пет пута већу казну, као и одлука која ће омогућити да се, када су ниске температуре, укључи грејање иако није грејна сезона.

''Имаћемо 12 одлука о усвајању урбанистичких планова. Такође, доносимо 13 одлука о томе да покрећемо нове урбанистичке планове што је веома важно. Тренутно је урбанистичким плановима покривено више од 65 одсто територије Београда, а пре пет година то је било негде око 35 одсто'', рекао је Весић и истакао да су урбанистички планови кључни за даљи развој Београда.

Навео је да су од урбанистичких планова који ће данас бити усвојени три најважнија, а први је план за парк ''Ушће'' чиме ће се, појаснио је, регулисати сви садржаји који ће се налазити у том парку.

''Парк 'Ушће' смо протеклих година потпуно реконструисали. Раније је то била само једна неуређена зелена површина, а сада парк са пуно садржаја. Сада ћемо дефинисати нове садржаје који се тичу културе и спорта и решићемо проблем бесправних објеката који се налазе у самом парку, односно они ће морати да буду уклоњени чиме ће парк 'Ушће' коначно бити уређен како треба'', рекао је Весић.

Осим тога, рекао је, биће усвојен и план за тунел Сава-Дунав, односно тунел који повезује Карађорђеву улицу и Булевар деспота Стефана. Тај тунел ће, појаснио је Весић, смањити саобраћај у центру града за око 12 одсто, смањити загађеност у центру града за око 10 одсто и омогућити да се потпуно растерети саобраћај у граду.

Весић је рекао и да ће бити усвојен план који се односи на изградњу постројења за прераду отпадних вода у Великом селу.

''Једна трећина Београда нема канализацију и сва канализација града иде директно у Саву и Дунав. Ми морамо да урадимо пет фабрика за прераду отпадних вода, а она која ће бити у Великом селу је највећа и покрива око милион и по становника. Усвајањем овог плана омогућићемо да почне да се реализује тај велики пројекат'', рекао је Весић.

На дневном реду ће се, навео је, наћи и измена одлуке о комуналном реду која ће омогућити да бахати возачи који се паркирају на трамвајским шинама, пешачком прелазу, у парковима и пешачким зонама плаћају казну од 25.000 динара, што је пет пута већа казна него до сада. Пред одборницима ће се наћи и измена одлуке о испоруци топлотне енергије.

''Та измена ће омогућити да Град Београд у периоду када није грејна сезона, од маја до октобра, уколико је температура нижа као што је био случај претходних дана, може да донесе одлуку, уколико ремонти нису у току, да се укључи грејање'', појаснио је Весић.

Дирекција за грађевинско земљиште ће, на основу нових одлука, добити могућност да продаје не само целе парцеле већ и делове парцела, навео је Весић и истакао да је једна од најважнијих одлука која ће бити на дневном реду план шљункара.

''Грађани који живе поред река знају да се шљункаре у Београду појављују како коме падне на памет. То је била потпуно неуређена област. Нико ништа није плаћао Граду, свако је радио шта је хтео'', рекао је Весић и додао да ће на данашњој седници бити усвојен план шљункара. Истакао је да ће се тачно знати где могу да буду шљункаре, под којим условима, шта све морају да испуне, какву еколошку заштиту, какву заштиту када је у питању обала. У тој области више неће владати неред, нагласио је Весић и додао да су на дневном реду и многе друге тачке, међу којима је и избор нових директора.

Весић је рекао да је ово још једна од седница на којој ће се донети одлуке које побољшавају живот грађана и додао да се нада да ће опозиција присуствовати данашњој седници јер ''ако су наши политички противници не треба да буду противници бољег живота Београђана и развоја Београда''.

''Посао одборника је да присуствује седници, да заступа грађане који су гласали за сваког од нас и надам се да ће они доћи на ову седницу и сучелити са нама идеје, а не да нуде само нападе на раднике, прекид радова и покушај да се заустави сваки развој Београда'', рекао је Весић и закључио:

''Скупштина града је место на коме треба да причамо тако да верујем да ће, када су овако важне тачке на дневном реду, одборници опозиције, који иначе редовно примају плату, а не долазе на седнице, овај пут схватити да им је место у Скупштини града''.

 

 

 

 

извор: Танјуг