Вести

Весић: Никада се Београд више није развијао

У креирању буџета за 2021. годину учествовали су и грађани Београда са 10.046 предлога од којих је 2.119 усвојено, као и 2.765 који су условно прихваћени јер ће бити део буџета за 2022. годину, пошто ће се ове године радити пројекти. Три пута више људи је партиципирало у кројењу градске касе за ову годину него када је доношен буџет за 2020.

“Мислим да Београд последњих година постаје велеград јер се решава пуно проблема који се деценијама нису решавали”, изјавио је заменик градоначелника Београда, Горан Весић.

Весић је подсетио да буџет града Београда за 2021. годину износи укупно 2,2 милијарде евра.

„Буџет ове године износи милијарду и 68 милиона евра, то је буџет града и градских општина, док је буџет градских предузећа око милијарду и 100 милиона евра. Све заједно око 2,2 милијарде евра“, навео је Весић.

Према његовим речима, у време пандемије вируса корона сачувана је финансијска стабилност града, а буџетски дефицит је свега 2,5% односно 2,5 милијарди динара који је покривен суфицитом пренетим из прошле године од 3,5 милијарди динара.

“Суштински ми немамо буџетски дефицит, формално постоји. То је иначе најмањи буџетски дефицит у Београду од 2011. године када је био 24,5%. То значи да сваки четврти динар који су они тада трошили, није постојао у буџету”, објаснио је Весић.

Навео је да се град није задуживао ни прошле а неће ни ове године подсетивши да се још увек враћају зајмови из 2012. године када је град имао задужење од милијарду и 200 милиона евра.

“Задужење града на  крају 2020. године износи 295 милиона евра. Ми смо вратили преко 900 милиона евра за ове три године. Да вам кажем колико је то новца. За 900 милиона евра могли смо да изградимо 450 вртића или 450 школа или да изградимо, рецимо, три моста или да изградимо пола прве линије метроа”, изјавио је Весић.

У 2021. години предвиђено је 18,76 милијарди динара за капиталне инвестиције односно 15,15 одсто планираних буџетских прихода. Од свих капиталних пројеката највећи је изградња метроа која ће почети до краја  године.

„Пројекат је вредан 4,4 милијарде евра и ми ћемо до 2028. имати метро. Возићемо се метром“, рекао је Весић.

У 2021. години планирана  је куповина 100 нових аутобуса на гас, завршетак Булевара патријарха Павла, изградња регионалног водовода Макиш–Младеновац, као и изградња четири јавне гараже.

Весић је рекао посебно је поносан што ће бити изграђено 14 нових вртића са  нешто више од 3.000 места.

“14 нових вртића у једној години у историји града никада није изграђено… Када то будемо завршили имаћемо нових око 3.000 места за децу у вртићима. То би требало да скоро укине листе чекања”, нада се Весић.

Рекао је да је у току је или ће наредне године отпочети реализација пројеката које финансира држава или се остварују корз јавно-приватна партнерства. То је проширење БГ воза, изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу вредности 271,7 милиона евра, обилазница око Београда, нова санитарна депонија у Винчи и друге инвестиције.

“Имате делове Београда који изгледају као да су у 22. веку, а имате делове Београда који изгледају као да су у 19. веку. И наша је обавеза да то изједначимо”, поручио је заменик градоначелника Београда.

Говорећи о изградњи фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу, Весић је указао да сва канализација тренутно иде у реке.

“Имамо скоро сто директних излива канализације у реке. Ми сваке године сипамо у београдске реке запремину од око 60.000 олимпијских базена фекалија”, упозорио је Весић рекавши да ће овом фабриком бити укинуто 80% канализационих излива у реке, као и да предстоји изградња још четири мање фабрике за прераду отпадних вода у Батајници, Остружници, Обреновцу и Врчину.

Почела је и изградња канализације на левој обали Дунава где 150.000 људи живи без канализације.

“И то није проблем од јуче и ником није сметало што људи живе на 10 км од центра Београда без канализације”, приметио је Весић.

Најавио је почетак рада нове санитарне депоније у Виничи чиме ће коначно бити решена та, како се изразио,  еколошка катастрофа.

„Никада се Београд више није развијао“, закључио је Весић.

Одговарајући на критике опозиције да акутелна власт у Београду није ништа урадила Весић је позвао грађане да верују својим очима.

“Грађани Београда треба да верују својим очима ако неко из опозиције изађе и каже да Весић није урадио ништа. Нека погледају Славију, нека погледају Трг републике, нека погледају Савски трг који ће бити готов за пар недеља, нека погледају све друго што смо урадили у граду, нека погледају 500 нових фасада, нека погледају обилазницу око Београда. Иза  мене ће остати почетак изградње метроа, иза њих неће остати ништа. Јесу делом грађани збуњени, то је тачно, мене често на терену питају нека питања која чују на таквим медијима која су стварно лудачка јер они су плаћени да уносе, сада посебно пред београдске изборе,  смутњу међу људе. Ви имате медије који то раде врло организовано. У кампању рушења Вучића уложено је десетине милиона, можда стотине милиона евра. Ја знам, рецимо, да је после Вучића, Ђилас највише пара определио за моју сатанизацију и ту су потрошли сигурно скоро миллион евра до сада”, навео је Весић.

Весић је оценио да су се у случају изградње и уређења Савског трга  у Београду сукобиле две политике.

“На Савском тргу су пале све маске. Можете да видите ту неку лажну српску елиту која кука над тиме што ће Србија добити споменик Стефану Немањи. Не знају какао да се успротиве споменику Срефану Немањи, не зању како да кажу да Стефан Немања не треба да има споменик јер зању да то није популарно па кажу не свиђа им се споменик. Они би га урадили, не би га урадили никад. Проблем је у томе што Србија уопште подиже споменик Стефану Немањи јер је то сукоб две политике, политике Александра Вучића који поштује свој историју, поштује своје владаре, поштује своју културу и наравно не угрожава друге и тако поносна корача у будућност и њихове политике по којој Србија нема права на историју, нема права на владаре….”, рекао је Весић.

Горан Весић је, као члан Српске напредне странке (СНС), коментарисао  и постигнуте резултате од како та партија са својим коалиционим партенрима води Србију.

“Ја сам радио са два велика политичара у 20. и 21. веку.  То су Александар Вучић и Зоран Ђинђић. И свако на свој начин је дао печат овом друштву. Алесандар Вучић ће оставити најдубљи траг у новијој српској историји. Ситуација у којој је затекао Србију и где се Србија сада налази то је нешто што ће остати запамћено у историји”, оценио је Весић.

Весић је изјавио да је Александар Вучић успео да из “дебелог минуса” врати Србију на међународну сцену где је постала уважени члан међународне заједнице, као и да обезбеди нове инвестиције, доведе преко 200 нових фабрика у којима ради преко 250.000 људи, да подигне земљу да постане најјача на Балкану.

Весић очекује да се у 2021. години заврши,како се изразио, ова агонија са короном јер мора да се живи.

“Сви се надамо да ће 2020. неће вратити и да ове године нећемо толико причати о корони и да ћемо причати о лепшим стварима”, поручио Весић.

Због короне буџет у 2020.нижи за преко 130 милиона евра

Буџет града Београда за 2020. годину био је пројектован у укупном износу од 2,4 милијарде евра, највећи у историји Београда.

Током прошле године урађена су два ребаланса јер је град остао без дела прихода од пореза на доприносе због одлуке Владе Србије да ублажи економске последице пандемије Ковида-19 и дозволи компанијама да одложе плаћање те обавезе.

“Наш порез на доприносе месечно износи око шест милијарди динара. Јасно вам је какав је то губитак био за буџет града и ми смо морали да смањимо буџет из простог разлога што граду Београду припада 66% тог пореза на доприносе који се оствари. Тако да смо годину завршили са нижим буџетом, нижим за скоро преко 130 милиона евра”, изајвио је Весић.

 

 

Извор: инфо 24