Вести

Весић: Објавићемо цену споменика Стефану Немањи ускоро

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је захтев вајара споменика Стефану Немањи био такав да се цена споменика не открива док радови не буду готови. Рекао је да не види разлог да та цена након добијања одобрења не буде објављења. Најављује да ће на Савском тргу бити урађена и реконструкција зграде Поште и да ће тој згради бити враћена предратна Коруновићева фасада.

Весић је изјавио да је урађен цео комплекс и цео Савски трг.

"Нешто слично се догађало 1882. године када је подигнут споменик кнезу Михаилу. Када је почео да се уређује читав простор око самог споменика", навео је Весић.

Подсећа да је трг био предмет посебног међународног конкурса на ком су добиле архитекте из Шпаније које су направиле трг, а затим су вајари предлагали решење споменика.

"Урађена је комплетна нова канализациона црпна станица. То су били и инфраструктурни радови, уређење трга, подизање споменика, рестаурација једног споменика културе и све је то требало уклопити", додаје Весић.

Нова црпна станица, наводи, почела је са радом, али је са прописима неопходно да прође још месец дана да буде у пробном раду, након чега ће се, како је рекао, срушити стара црпна станица.

За око два и по до три месеца ће, како је рекао, бити успостављен трамвајски саобраћај поново из Савске према Немањиној.

Наводи да је конкурс за споменик био двостепени.

"Комисија је у првом степену изабрала пет решења и давала своје сугестије. Једна од сугестија је да уместо крста Стефан Немања у руци држи мач, јер је мач симбол настанка државе. И у конкурсној документацији тражено је од вајара да прикажу Стефана Немању у зрелим годинама као владара, а не као монаха. У складу са сугестијама комисије вајар је изменио своје решење, па се у свим каснијим решењима појављује мач, што мислим да је примереније", рекао је Весић.

На питање зашто је цена споменика тајна, наводи да то није ништа мистериозно и да је захтев вајара био такав да се цена споменика не објављује до завршетка радова.

"Захтев вајара је био такав, када добијемо одобрење, а ја не видим разлог да га не добијемо, цена ће бити објављена", рекао је Весић.

Истиче да је то урађено по закону, иначе не би могло да буде урађено.

"Не мислите ваљда да би Влада Србије донела одлуку која је супротна закону. Не видим разлога да после завршетка споменика и добијања дозволе од вајара та цена не буде објављена, јер је тако у уговору који имамо са њим", напомиње Весић.

Пошта ће, рекао је, бити исељена, јер са одласком Железничке станице, та пошта, сматра, нема смисла.

"Вратиће се она Коруновићева фасада, предратна која је ољуштена после 1945. године, јер је та зграда била оштећена у бомбардовању и никада нису вратили ту фасаду", рекао је Весић.

Истиче да се креће у реконструкцију Карађорђеве улице од трга до Бранковог моста, ради се улица Милована Миловановића, радиће се реконструкција Краљевића Марка, следеће године Личка, Коче Поповића и Гаврила Принципа.

"Видећете како се овај град развија", напомиње Весић.

Рекао је да ће проблем паркирања у том делу града бити решен када се испод Финансијског парка изгради гаража.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1