Вести

Весић: Потврђен кредитни рејтинг града Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је међународна кредитна агенција Мудис (Moody's) потврдила кредитну оцену Београда као и да је поправила кредитни изглед града Београда у позитиван.

"Међународна кредитна агенција Мудис потврдила је кредитну оцену града Београда (БЦА) Ба3 који је идентичан рејтингу који има Република Србија. Агенција је побољшала кредитне изгледе града Београда из "стабилно" у "позитивно" што је велико признање за Београд", рекао је Весић.

То поправљање прогнозе кредитног рејтинга последица је не само стабилних финансија града Београда и домаћинског пословања већ и побољшања пословне климе у Србији, навео је заменик градоначелника.

"Мудис верује да ће побољшани реални изгледи за економски раст земље позитивно утицати и на раст прихода града Београда. Као резултат свих ових чинилаца, Мудис очекује да ће фискални учинак Београда остати добар, са бруто оперативним билансом од 12 до 14 одсто оперативног прихода у 2019/20. години", рекао је Весић.

Весић је додао да у извештају међународне кредитне агенције пише да потврда о рејтингу града Београда одражава чврсте и здраве финансијске основе града, добро и уравнотежено управљање буџетом, о чему сведоче и његови високи капацитети за самофинансирање и дуг који је у опадању.

Агенција је оценила да ће рејтинг града Београда, у чијој основи је опадајућа задуженост и терет директног дуга од 44 одсто оперативног прихода на крају 2018. године, ограничени захтеви града за задуживањем и строга контрола над трошењем буџетских средстава, допринети стабилизацији нето директног и индиректног дуга на око 50 одсто оперативног прихода у наредне две године, рекао је Весић.

"Да би грађани могли да упореде како је то било раније директни и индиректни дугови Београда 2016. године износили су 67 одсто оперативног прихода, а 2014. године огромних 101,2 одсто оперативног прихода што најбоље показује како је бивши градоначелник Ђилас презадужио Београд", поручио је Весић.

Међународна кредитна агенција је констатовала да Град Београд има важну улогу у националној привреди, као главни и најразвијенији град у Србији са око 40 одсто учешћа у националном бруто домаћем производу земље.

Весић је честитао и Новом Саду на добијању истог кредитног рејтинга и истог кредитног изгледа као и Београд.

"То је најбољи доказ да се политика финансијске дисциплине спроводи у свим локалним самоуправама и да се Србија подједнако развија. Београд то поздравља. Браво за наше колеге из Новог Сада", рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг