Вести

Весић: Редови за вакцинацију на Сајму, почело уређење хале 3

Испред хале 11 Београдског сајма, највећег пункта за вакцинацију у главном граду, и данас велики број грађана чека да прими вакцину против вируса корона, а јутрос је почело уређење хале 3 која ће, према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, у понедељак или уторак почети да ради као нови пункт за масовну имунизацију.

У хали 3 биће постављено 30 пунктова за вакцинацију, а 48 лекара и 56 медицинских сестара радиће у две смене, од 8 до 20 часова.

Према Весићевим речима, у тој хали моћи ће да се вакцинише између 8.000 и 10.000 људи дневно.

''Ако се узме у обзир да се у хали 11 вакцинише око 3.000 људи дневно, од следеће седмице на Сајму ће моћи да се вакцинише између 11.000 и 13.000 грађана Београда дневно'', рекао је Весић.

Додао је да се у домовима здравља на територији Београда вакцинише између 3.500 и 4.000 људи, а да ће, уз отварање новог пункта на Сајму, између 15.000 и 17.000 грађана престонице дневно моћи да прими вакцину против корона вируса.

''То ће омогућити да сви грађани и грађанке Београда буду вакцинисани. Данас почињемо са радовима на адаптацији хале, рок је до уторка, али се надамо да ћемо завршити до понедељка и да ће тада почети вакцинација у хали 3'', рекао је Весић.

Осим пунктова за вакцинацију, хала 3 ће имати чекаоницу, боксове за регистрацију и лекарске прегледе.

''Испред хале је и надстрешница тако да они који чекају неће бити изложени киши или снегу. Улазиће се на један улаз, а излазити на други, тако да се неће стварати гужве и на тај начин ће већи број људи бити вакцинисан'', рекао је Весић.

Kако је рекао, у зависности од интересовања грађана за вакцинацију отвараће се нови пунктови, попут Хале спортова на Новом Београду.

Весић је навео да се око 200.000 Београђана пријавило путем портала е-Управа за вакцинацију што, како је оценио, показује да су грађани одговорни и да ћемо уз масовну имунизацију успети да изађемо из ове кризе.

''Имамо довољно вакцина, председник Александар Вучић је обезбедио милион кинеских вакцина, а стижу и руске вакцине. У Србији се спроводи масовна имунизација, док је у ЕУ вакцинација стала, што значи да смо захваљујући нашој дипломатији успели да набавимо велики број доза'', навео је Весић.

Додао је да је Град Београд испред хале 11 поставио шатор где се од данас кува чај тако да, грађани могу да се окрепе и загреју док чекају на вакцинацију.

 

Радници ''Градске чистоће'' вакцинисали се против короне

На Београдском сајму данас је почела вакцинација запослених у градским комуналним предузећима, а кинеску вакцину против вируса корона примило је првих 200 радника ЈKП ''Градска чистоћа''.

Весић је рекао да се око 14.000 запослених у градским комуналним службама пријавило за вакцинацију.

''Данас су вакцину примили радници ''Градске чистоће'', они су најугроженији јер су стално на улици и у контакту са великим бројем људи, сутра се вакцинишу радници ГСП-а, затим радници у ''Водоводу и канализацији'', запослени у установама социјалне заштите, градској управи'', навео је Весић.

Весић је нагласио да је важно да они који раде у комуналном систему буду заштићени и да се имунизацијом обезбеди да комунални систем функционише.

 

Волонтери пријавили око 10.000 београдских пензионера за вакцинацију

У 17 београдских кол центара, за помоћ старијима од 65 година око вакцинације против вируса корона, до сада је остварено око 30.000 позива, а волонтери су за имунизацију пријавили више од 10.000 суграђана, уз њихову сагласност.

Путем кол центара пензионери могу да се обрате и за помоћ око превоза до места вакцинације, а Весић је рекао да је од 18. јануара, када су кол центри почели са радом, до пунктова за имунизацију превезено око 1.200 најстаријих Београђана.

''Ниједан грађанин и грађанка не смеју да остану да се не вакцинишу, уколико не знају како да се пријаве или немају превоз до места вакцинације. Наш задатак је да им то обезбедимо јер је то једини начин да се заштитимо од ове епидемије'', рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг