Вести

Весић: Слике из „Југоекспорта” изложене у Конаку кнегиње Љубице

Заменик градоначелника Београда Горан Весић био је на презентацији слика из Југоекспорта које је Град Београд откупио на аукцији. Бесплатна презентација ових слика налази се у Конаку кнегиње Љубице, а грађани ће моћи да их виде до краја недеље.

"Пошто смо успели да купимо колекцију од 36 слика „Југоекспорта”, које су иначе продаване у бесцење, одлучили смо да их изложимо грађанима. Од уторка до недеље сви грађани Београда бесплатно ће моћи да погледају слике које је успео да „освоји” Град Београд. Кажем да „освоји” зато што су биле предвиђене за продају у бесцење. Када будете видели слике, схватићете шта смо у ствари спречили. Једног Божу Продановића, Лубарду, Зору Петровић, Мила Милуновића процењивали су као да су у питању студентски цртежи. Њихови цртежи се вероватно и продају скупље него што је планирано да буде продата једна од тих слика великих аутора. Јасно је било од почетка да је била намера да се за смешне паре купе слике како би се препродавале. Ово је први пут да је држава успела да откупи неке од слика и да их да нашем музеју, тако да су оне сада поново народне и биће доступне грађанима. Требаће доста времена да се среде неке од слика, неке су и оштећене, али неке од њих ће наћи место у сталној поставци градског музеја", истакао је Весић.

Весић је најавио да ће током ове године почети реконструкција зграде бивше Војне академије на углу Ресавске и Немањине улице. То ће бити нови музеј града, три пута већи од Народног музеја, рекао је Весић, додајући да ће бити простора и за сталну поставку.

Истовремено, Весић је захвалио министарки Маји Гојковић која је подржала напоре Града Београда у овој акцији.

"Она ме је обавестила јуче да је из Агенције за санацију и стечај банака и лиценцирање стечајних управника добила списак свих слика које се налазе у стечају. Министарство ће тај списак проследити музејима који ће моћи да кажу шта од тога сматрају националним благом које треба сачувати. Град је у том смислу предложио да се у Закону о културним добрима, који је тренутно на јавној расправи, стави тај члан где ће Град, држава и локална самоуправа имати право да из стечаја затраже сва она дела која су проглашена културним добром како би остала у музејима и на тај начин се спречило њихово изношење из земље. То је велики корак и драго ми је што се ово догодило са колекцијом „Југоекспорта” иако је за последњих 20 година на стотине слика продато. Недавно је продат Паја Јовановић у Бечу, чија је почетна цена била око 30.000 евра, а отишла је за много више. У Мађарској се такође продаје Паја Јовановић. Има доста слика које се продају, не кажем да оне не треба да буду и у приватним колекцијама, али у сваком случају оне овде морају да буду сачуване и мислим да смо урадили велику ствар. Позивам све грађане и грађанке Београда да се увере шта смо успели да вратимо и верујем да је ово почетак бољег односа  Србије према свом културном благу", рекао је Весић.

Весић је захвалио министарки Маји Гојковић, директорки Музеја града Јелени Медаковић, секретару за културу Ивану Карлу и заменици председника Скупштине града Андреи Радуловић, који су сви заједно допринели да се ове слике налазе овде, да припадну музеју и тако буду враћене грађанима и грађанкама Београда.

"Веома сам срећан што ове слике нису завршиле ко зна где, што је спречена њихова препродаја. Овде има барем шест, седам слика које ће бити у сталној поставци. Надам се да ћемо Законом о културним добрима решити да, ако се нека слика или друго уметничко дело налазе у приватној колекцији, власници имају обавезу да их чувају са дужном пажњом и да онај ко је надлежан, односно музеј увек може да провери како се чува уметничко дело и да га одузме привремено и смести у музеј уколико се не чува са дужном пажњом. Тако ћемо решити и тај проблем који до сад није био регулисан", рекао је Весић.

Весић је нагласио да Град Београд тражи да му се врати део новца преко почетне цене, јер је колекција проглашена културним добром.

"Они су нама морали да понуде по почетној цени да их купимо. Нису контактирали са Музејом града и наравно да смо платили јер нисмо желели да дођемо у ситуацију да суд пресуди другачије и да изгубимо ове слике. Али, то ће сада трајати и ја се надам да ћемо ми ту разлику новца добити и искористи за нешто друго у музеју", истакао је Весић.

Весић је најавио да ће главни град први пут ове године одвојити 100.000 евра за куповину уметничких слика.

"Неколико десетина година то се није дешавало. Следеће године одвојићемо новац и за куповину скулптура. Држава је увек куповала слике и скулптуре и тако помагала младе уметнике, те за мањи новац долазила до дела која ће касније постати веома цењена. На овај начин желимо да помогнемо нашим уметницима. У овом случају они су огласили 36 слика, ми смо их купили, али изгледа да је седам је продато раније, као и још неке, тако да ово није први део колекције „Југоекспорта” који се продаје, за ово смо сазнали. Слике је имала и „Инвест банка” и друге банке у стечају. Друштвене компаније су куповале те слике и тај новац је припадао народу. Не видим разлог да се сада оне налазе у приватним колекцијама. Уколико држава сматра да су те слике вредне, онда и треба да остану у музејима",закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг