Вести

Весић: Срамотно је вређање људи који су добили ваучере

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да му је засметало јучерашње вређање људи који су међу првима примили вакцину у Тржном центру „Ушће” и на тај начин освојили ваучере за куповину у вредности од 3.000 динара.

Весић је нагласио да је то заиста било ружно јер, како је рекао, небројено пута могли смо да видимо много веће гужве било где у свету приликом неке распродаје.

Увреде стижу од људи који вероватно имају много веће плате и који говоре да су се грађани који су добили ваучере „продали”. Стварно не знам како их није срамота. Управа тржног центра је одлучила да награди људе који се вакцинишу и сада су криви људи који су освојили награде. Најлакше је ударити на људе слабијег материјалног стања. Не знам заиста како их није срамота да вређају људе. Говоримо о неколико медија који су током јучерашњег дана константно водили кампању, па смо тако на насловној страни једних новина могли да видимо, дословно, „да власт у Србији подмићује грађане давањем 3.000 динара”. Тај новац представља награду и нешто слично ради и Немачка путем посебног закона, као и многе друге земље. Ипак, када се тако нешто ради у Србији, онда је тај поступак погрешан рекао је Весић.

Према речима Весића, иза свега тога стоји специфични однос према вакцинацији одређених људи који желе да тај процес не успе.

Да процес вакцинације којим случајем није оволико успешан, исти ти људи говорили би да власт и председник Вучић нису успели да спроведу процес вакцинације, уместо да сви будемо срећни и задовољни јер имамо четири врсте вакцина. Наиме, свако ко је у Тржном центру „Ушће” јуче хтео да се вакцинише могао је да бира вакцину којом ће бити имунизован. Не знам где је на свету то могуће. Мислим да то није могуће ни у Сједињеним Америчким Државама, ни у Кини, нити у било којој другој земљи. Уместо да сви будемо сложни у овој борби, као и да будемо поносни јер на располагању имамо четири вакцине, овде се од тога прави политика с којом процес вакцинације нема везе. Заиста није нормално да се српско друштво свађа по питању вакцинације. Политизујемо процес вакцинације који представља спас за све грађане Србије. Када се већина људи буде вакцинисала Србија ће кренути путем брзог економског опоравка и напретка, што вероватно неће одговарати онима који су против актуелне власти. То не могу да разумем, иако могу да схватим да другачије размишљамо, да се не слажемо око свега, али постоје ствари око којих не смемо да се делимо. Зашто једноставно не кажемо „свака част” председнику Вучићу јер је обезбедио вакцине истакао је Весић.

 

Наложио сам да се санира оштећена цев испод Панчевачког моста

Весић је наложио "Београдском водоводу" да се санира цев која се налази испод Панчевачког моста, а која је пукла. На овом простору се, иначе, налази део водовода који водом снабдева леву обалу Дунава. Весић је позвао директора ЈКП "Београдски водовод и канализација" Страхињу Даниловића.

Грађани су упозорили, послали снимак да је једна цев пукла и да се много воде слива у реку, појаснио је Весић.

Како Даниловић о овоме није имао информацију, поручио је да ће одмах послати екипе на терен.

Шаљем вам снимак који су нам послали грађани. Изађите на терен, а грађане ћемо обавестити када будемо решили проблем, рекао је Весић.

Похвалио је првог човека овог предузећа што је већ у раним јутарњим сатима био на радном месту.

 

Београд у јуну добија савремену машину помоћу које ћемо сачувати дрво без заустављања пројеката

Град Београд ће у јуну добити савремену машину помоћу које ће дрво које се налази на месту изградње неког инфраструктурног објекта моћи да буде комплетно извађено са кореном и премештено на другу локацију, најавио је Весић.

Весић је рекао да се често дешава да неко дрво "смета" приликом изградње неког објекта, иако је правило у граду да се на једно посечено засади три дрвета.

Смета ми када се исече било које дрво, поготово ако је здраво, те сам од ЈКП "Зеленило - Београд" затражио да купе посебну савремену машину која вади комплетно дрво из земље са кореном и пресађује га на друго место, па се на тај начин оно и сачува. Такву машину ће имати Београд у јуну и на тај начин ћемо сачувати свако дрво, а истовремено нећемо заустављати пројекте, рекао је Весић.

Весић је нагласио је да се исплати сваки динар који је уложен у то да се сачува свако дрво.

Ако ме питате да ли је јефтино, није. Можда смо за тај новац могли да купимо неке друге машине, али мислим да као град треба да имамо такву машину и то је била моја одлука. Стојим иза сваке своје одлуке, тражио сам од "Зеленила" да се та машина набави, а потребан новац смо обезбедили у буџету. Мислим да ће грађани бити задовољни, истакао је Весић.

Весић је навео да потпуно разуме да су људи навикли на неко дрво које је у њиховом окружењу расло годинама, а зашто би се оно посекло уколико може да се пресади.

Мислим да је то важна цивилизацијска промена за Београд. Овакву машину има свега неколико градова у свету и мислим да ће бити атракција када будемо почели да је користимо. То ће решити многе проблеме код саме изградње неких инфраструктурних пројеката јер ће се дрво преместити на место где не смета и наставиће да расте на другом месту, рекао је Весић.

 

У Београду вакцинисано 44,1 одсто пунолетних, за викенд биће ревакцинисано пола милиона људи

Према званичном извештају Градског завода за јавно здравље у Београду је закључно са јучерашњим даном ревакцинисано 490.891 лице, што износи 35,3 одсто пунолетне популације. Очекујем да најкасније за викенд у нашем граду буде ревакцинисано пола милиона људи, рекао је Весић. 

Вакцинисано је 613.642 лица, што износи 44,1 одсто пунолетне популације нашег града. У популацији између 65 и 74 године вакцинисано је 73,84 одсто људи. Закључно са јучерашњим даном у Београду је дато 1.104.532 дозе вакцина, рекао је Весић.

Весић је додао да је потребно да се вакцинише још 82.097 особа како бисмо вакцинисали 50 одсто пунолетне популације и да је циљ Београда да се вакцинише 750 хиљада грађанки и грађана.

Грађани Београда су примили највише доза вакцине произвођача "Sinophfarm" и то 706.436 доза. Дато је 197.597 доза вакцине коју производи компанија "Pfizer-BioNTech", 167.775 доза вакцине "Sputnik V" и 60.837 доза вакцине произвођача "AstraZeneca".

Просечна старост вакцинисаних људи у Београду је 57,8 година, а од вакцинисаних 54 одсто су жене, а 46 одсто мушкарци.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б