Вести

Весић: Заједнички можемо да уређујемо Београд

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је асфалтирању Вишевачке улице у Раковици и најавио да ће у том делу општине у наредних неколико месеци бити изграђен и парк. Обиласку су присуствовали и државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, члан Градског већа Филип Марјановић, председник Општине Раковица Милош Симић и директор Јавног комуналног предузећа "Београд пут" Иван Тејић.

Весић је рекао да је то што се види у Вишевачкој улици најбољи пример како заједно са грађанима може да се уређује град. 

"Ово је један од лепших крајева Београда у који не долази много људи, али је заиста био тренутак да он буде уређен. Представници Општине Раковица добили су захтев грађана да се уреди осам улица. Тренутно асфалтирамо четири улице, Вишевачку, Миле Димић, Краљице Јелене и Јанковић Стојана, а после тога ћемо радити још четири улице", истакао је Весић.

Према његовим речима, у наредних неколико месеци, до јесени, биће урађен и парк у Вишевачкој улици.

"Земља припада Железници, ми смо добили сагласност од њих да искористимо ову земљу и да људима овде урадимо парк. Разговараћемо са Железницама да се уради и пасарела како би грађани брже и лакше прешли у други део Раковице где се налази шопинг центар", навео је Весић.

Причали смо и о паркинзима, како можемо да уредимо кровове на неким зградама и ово најбоље говори како заједно можемо да уређујемо Београд, додао је Весић и истакао да је најважнија политика која може да се понуди Београђанкама и Београђанима да тамо где живе имају виши комфор живота. 

"Када буду имали урађену улицу, паркинге, пасарелу њихов комфор живота ће бити виши и осећаће се да су Београђани исто колико и грађани у неким другим деловима града. То показује да осим великих пројеката морамо да имамо и мале пројекте који људима подижу квалитет живота. Када причамо о развоју Београда најчешће се говори о великим пројектима, што је нормално, али има стотине малих пројеката који су подједнако важни, али за људе који овде живе су најважнији", истакао је Весић. 

"Договорио сам се са мештанима да, када се овај парк заврши на јесен, седнемо и договоримо шта још можемо да урадимо за овај крај, што је и принцип по коме радимо", навео је Весић и закључио да је такав начин рада једино нормална и добра политика.

 

 

Остварен циљ, у Београду ревакцинисано више од 650.000 људи

Закључно са јучерашњим даном, према званичном извештају Градског завода за јавно здравље, у Београду је ревакцинисано 651.335 лица, односно 46,8 одсто, чиме смо прешли праг од 650.000 ревакцинисаних, што нам је био циљ до 10. јуна, изјавио јe Весић.

"Вакцинисано је 722.865 лица, односно 51,9 одсто и тако се приближавамо циљевима које је Град Београд зацртао да до краја месеца вакцинишемо 750.000, а ревакцинишемо 700.000 људи. Укупно је у Београду потрошено, од почетка масовне имунизације, 1.374.200 доза вакцина. Када гледамо полну структуру вакцинисаних и даље предњаче жене, њих је 54 одсто, а мушкараца 46 процената. Просечна старост вакцинисаних пада и сада је 56,2 године, што значи да се све више млађих људи вакцинише", прецизирао је Весић.

Весић је позвао Београђане и Београђанке да се вакцинишу и додао да је Београд по вакцинацији најбољи у Србији.

"Да бисмо то и потврдили хајде да до краја месеца постигнемо циљеве које смо зацртали и да нас они воде у нормалан живот и ка потпуном отварању свега, те да од 21. јуна можемо да организујемо концерте, конгресе, свадбе, матуре и све оно што чекамо дуже од годину дана", рекао је Весић.

Према његовим речима, у понедељак је заказана седница Кризног штаба и Београд је за ту седницу већ припремио неколико захтева.

"Први захтев је да се дозволи музика у свим ресторанима до 24 сата, други да се радно време продужи до 01 сат, тражићемо да се 21. јуна у Београду, без обзира да ли ће у Србији бити 50 одсто вакцинисаних, дозволе концерти, конгреси, свадбе, матуре, а да одговорност буде на организаторима, односно да истовремено Кризни штаб усвоји протоколе који је урадио Градски завод за јавно здравље пре два месеца, где је тачно дефинисано како се организује било који од тих догађаја. Нема разлога да не живимо нормално, јер у Београду имамо тридесетак заражених што је на два милиона људи статистичка грешка. Чињеница је, и то разумемо, да све те догађаје не можемо да организујемо како је било пре короне, већ да ће се организовати под мало другачијим условима, што је потпуно прихватљиво и да тако и треба да их организујемо", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг