Вести

Весић: Због Звезде сам бежао из војске

Подизање споменика Стефану Немањи ће бити коначна победа српске политике у Србији, истакао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда, и поручио да ће 25. Јануара радови на Савском тргу бити завршени и споменик комплетиран.

Бићемо спремни да председник Вучић открије споменик на Светог Саву.

Ето чекали смо осам векова да родоначелник најзначајније српске средњовековне династије добије споменик.

Ове године ће у Београду споменике добити и Дијана Будисављевић, Бранко Пешић, Меша Селимовић, Јован Јовановић Змај, Милош Црњански, Александар Дероко, Васко Попа...

* Како коментаришете негативне коментаре дела опозиције на рачун споменика?

- То је сукоб две политике. Вучићева политика значи економски, војно и политички снажну Србију, која поштује прошлост, своју културу и као таква је део Европе.

Таква Србија подиже Немањи споменик. Политика наших противника је слаба Србија, која се извињава и нема право да слави своје владаре и историју.

Њима смета то што уопште Стефан Немања добија споменик у Београду.

* Да ли вас председник Вучић често зове да пита како напредују радови, да ли су испоштовани рокови?

- Зове, води рачуна о томе. Наравно да је заинтересован, јер кад пролази градом види да ли се нешто ради или види да негде нешто није у реду.

Тајна Вучићевог  успеха јесте то што показује невероватну посвећеност послу. Мени је драго што сарађујем са њим јер мислим да је један од најзначајнијих модерних политичара у историји Србије. Знамо се из студентских дана. Та трансформација Србије коју је он урадио од слабе и поражене државе у балканску економску, војну и политичку силу изучаваће се у историји.

* Драган Ђилас је за Нову годину изјавио да сте ви и Вучић већ изгубили Београд, шта бисте му одговорили на то?

- Свако има новогодишње жеље. Неки људи желе да лете на Марс, неки да добију вилу или Микија Мауса. Ђилас је пожелео власт. Само пре него што дође прво до мене, а тек онда до Вучића, мора да се избори да у опозицији победи оне који су популарнији од њега. А то су Обрадовић, Јеремић, ПОКС, Радуловић, „Метла“ па чак и Мариника.

* Део опозиције сматра да је за њих „бити или не бити“ да победе Вучића на председничким изборима, какве су им шансе?

- За њих су сваки избори „бити или не бити“ и увек ће их изгубити јер не разумеју да људима морате дати конкретне резултате и визију, да није довољно викати „Уа Вучић“.

Они ће на председничким изборима бити потучени до ногу.

* Који су ваши узори у политици?

- Мој политички узор је Винстон Черчил. Мислим да је он највећи политичар 20. века, спасао је и свет и Велику Британију у тренутку када је Британија била под великим притиском Немачке.

Када су у питању градоначелници Београда, узори су ми Влада Илић и Бранко Пешић, лидери са визијом којима и данас дугујемо за то што је наш град овако леп.

* Како ћете провести божићне празнике?

- Радно. Док сам на овом месту немам могућности да одем негде за празнике.

* Да ли поред толико обавеза успевате да се посветите породици?

- Трудим се да имам времена за породицу, немам довољно.

Највише мрзим политичаре који дођу на неку функцију, па онда кукају како им је тешко, а нико их није био по ушима да узму функцију. Ја сам поносан на посао који радим и на част која ми је указана.

* Шта радите у тренуцима предаха, да ли се бавите спортом, имате ли неки хоби?

- Тренирам три пута недељно, а хоби ми је куповина старих књига. Волим да гледам спорт, гледам сваки спорт од билијара и голфа до фудбала. 

* Када смо код спорта хоће ли бити публике на утакмици Звезда-Милан, какве су ваше процене?

- Волео бих да буде публике.

Утакмица се игра на мој рођендан. Открићу вам једну тајну, када је Звезда играла са Миланом, 9. новембра 1988. године, пала је она чувена магла због које је утакмица прекинута у 64. минуту.

Тада сам био у ЈНА у Сомбору. Био сам у ваздухопловству у плавој униформи РВ и ПВО, па су ови што нису видели војску као Сергеј Трифуновић шеровали ту слику као да сам био у полицији. Побегао сам из касарне са једним другом, Словенцем, да гледам ту утакмицу. Другу утакмицу, сутрадан, слушао сам на транзистору у касарни. Даће бог да им вратимо за ту маглу ове године.

* Какав је план за Београд у 2021. години?

- Наш највећи пројекат је изградња метроа и он ће почети до краја следеће године изградњом депоа на Макишком пољу. То је пројекат вредан 4,4 милијарде евра.

Метро је први пут најављен 1971, требало нам је 50 година да почнемо да га градимо. Важан пројекат ће бити и изградња обилазнице око Београда и када је завршимо више нећемо имати транзитни саобраћај кроз град и смањићемо загађење.

Најдражи пројекат ми је изградња вртића.

* Шта сматрате највећим успехом на месту заменика градоначелника Београда?

- Сматрам да је највећи успех Београда, не само мој успех јер сам ја део тима који води град већ осам година, то што се у Београду живи боље. Данас је просечна плата у Београду 638 евра, а била је 452 евра.

Незапосленост је 8,1 одсто, а била је 16 одсто. То што се у Београду више ради, што се град се спустио на реке, то је највећи успех.

 

 

 

Извор: Ало