Вести

Вучевић: Ко не брани капитена, није му место у тиму

Александар Вучић је увек искрен, и ту нема изненађења. Он ствари назива правим именом, свидело се то некоме или не. Могу бити изненађени само они који га не познају, или можда мисле да ће зажмурити, прећутати, или олако прећи преко нечијег лошег рада, лоших резултата, а посебно преко бахатости, злоупотреба и личног богаћења преко леђа народа, истакао је у интервјуу Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, коментаришући оштар наступ Вучића на седници Главног одбора СНС-а.

* Да ли сте се пронашли у некој његовој критици?

- Увек се пронађем у томе како би требало више и боље радити, али време је чудни ограничавајући фактор. Никада нисам потпуно задовољан, али не могу бити ни незадовољан јер смо, после финансијског и институционалног хаоса који смо затекли у Новом Саду, успели не само да се извучемо из минуса, већ да искористимо све шансе и да постанемо град лидер у целом региону.

А то како радимо, показали су Новосађани на претходним локалним изборима када је СНС добио апсолутну већину, поставши прва странка која је узастопно добила други мандат у Новом Саду. Али увек може боље, а сваки добар резултат разлог је више да не стајемо.

* Чини се да се део руководства СНС-а одродио од народа?

- Нема ту никаквих тајни. Све је врло видљиво: и блинкер, и скупе ташне, и машне, и луксузна летовања… а и ви, медији, ту сте да нам нешто не промакне. Знате, ми нисмо никаква елитистичка странка, већ странка народа. Истих оних људи које су уништили пљачкашка приватизација и тајкунски систем који је монтирао бивши режим. Ми смо странка истог оног народа којем се неке квазиелите, заправо лопови и лажови попут Ђиласа, Јеремића, Обрадовића подсмевају и ругају због немаштине у коју су их сами отерали. Тај исти народ гласа за СНС зато што поштено радимо за Србију, зато што радимо да Србија буде све успешнија, богатија, поштованија… Зато што је то нама испред свих других интереса. Ипак, увек има оних који се мало занесу, па их понесу власт, функција, привилегије...

Па има и оних који постану несвесни себе, па се чини као да су изашли из Нушића.

Они којима шљокице одвлаче пажњу од суштине и њима није место у СНС-у.

* Ко највише сплеткари у странци?

- Претпостављам да ви, новинари, знате одговор на то питање јер су то исти они који и вас зову и дојављују вам разне ствари, углавном нетачне, а крију се иза, како их називате, „добро обавештених извора из странке“.

* Мали број ваших страначких колега реагује на нападе на Вучића, зашто се то дешава?

- То, нажалост, постаје хронична бољка, и зато ме брине, пошто мислим да странка треба да реагује због таквих ствари. Није на мени никоме да судим јер причамо о одраслим људима који су одговорни за своје поступке, и за чињења и за нечињења.

Међутим, сматрам да ако смо већ тим, онда треба тимски да играмо до краја, да се боримо, али и да бранимо нашу игру. То вам је као у спорту.  Ако је нападан наш капитен, као главни мотиватор и креатор игре, онда сви из тима треба да га бранимо. Зато што је тај капитен сваког пута први бранио своје играче, од разних напада. Није то питање додворавања, јер можда ће неко тако тумачити. Суштина је у подршци својој екипи и свом капитену. Александар Вучић је одличан капитен, а неки од нас би требало добро да размисле да ли им је место у тиму, да ли су у стању да играју поштено и да га прате.

* Да ли је СНС спреман на изборе који нас очекују у пролеће?

- Ми немамо проблем нити да грађане погледамо у очи, нити да се сретнемо с њима, да разговарамо, што стално и радимо, нити имамо проблем од изласка на биралишта. И увек смо спремни за изборе.

* Какву изборну кампању очекујете?

- Вероватно најбруталнију до сада и фокусирану на једног човека, на најбољег од нас - на Александра Вучића. Нису ни престајали са најбруталнијим увредама, лажима, сплеткама, претњама...

А по ко зна који пут апелујем на надлежне државне органе, и цивилни сектор, и новинарска удружења, да спрече претње малолетној деци и породици председника Вучића и да већ једном зауставе ту хајку. Те људе, ту опозицију, очигледно је немогуће излечити од мржње и зла, али је могуће увести јасна правила понашања.

* Прошле недеље били сте у Москви да презентујете Нови Сад, какве утиске носите из Русије?

- Утисак је да традиционално пријатељство наша два народа, али првенствено никада бољи билатерални односи наших земаља, за које су заслужни председници Вучић и Путин, значе да се нама лакше отварају врата. Разговарао сам са представницима московске власти, разменили смо нека искуства у области функционисања комуналног система, стамбених услуга, увођења система „Паметан град“, а презентовали смо и Нови Сад као омладинску престоницу Европе. Има много простора за сарадњу, мада Нови Сад никако не може да се пореди са једном од водећих светских метропола као што је Москва.

* Шта је све урађено у Новом Саду у претходних шест месеци?

- Ушли смо у завршне фазе реализације бројних капиталних пројеката у које спадају: изградња нове музичко-балетске школе са концертном двораном, али и изградња Научно-технолошког парка, зграде Института „Биосенс“, зграде РТВ-а, те Центра за културу и младе у такозваној Кинеској четврти. Градимо савремену комуналну инфраструктуру у свим деловима града заједно са културним станицама који су нови пројекат, чиме потврђујемо своју политику да нам је сваки кутак у Новом Саду једнако важан и да су сви Новосађани једнако битни, било да живе у центру или на периферији.

Ово је један од највећих инвестиционих циклуса у историји Новог Сада.

* Какви су вам планови за будућност?

- Да завршимо све започете пројекте и да кренемо да градимо нове мостове. Нови Сад је 19 година чекао да му се врати срушено током бомбардовања НАТО. Нећу дозволити да нам још толико година прође у чекању. Припремамо пројекте за изградњу бар још два нова моста: једног, који ће повезивати град да сремском обилазницом и будућим ауто-путем Рума-Шабац, и другог, пешачко-бициклистичког, на стубовима старог Моста Франца Јозефа, који ће повезивати кеј са Петроварадинском тврђавом. Припремамо и велики пројекат спуштања града на реку, који би подразумевао урбанизацију приобаља, изградњу савремене марине, веслачких стаза, пословних и стамбених објеката, на најлепшој локацији у Новом Саду, на самој обали Дунава. То је нова страница у развоју Новог Сада, о чему се деценијама само маштало. Наравно, припремамо се и за реализацију пројекта „Европска престоница културе 2021. године“ и то како ћемо од две европске круне оставити трајно добро за наш град.

 

Важна ми је странка, а не функција

* Најављене су смене у СНС-у, остајете ли на месту потпредседника странке?

- Одговоре на то и друга кадровска питања донеће предстојећа скупштина странке. Једино што очекујем јесте да и даље имам прилику да радим за странку, да пружим оно што најбоље знам у смислу рада на њеном организационом јачању.

 

Битно је да нисмо у леру

* Да ли је нешто могло боље или брже да се уради?

- Ја увек желим брже од администрације.

Трудимо се да радимо најбоље, да ангажујемо најбоље стручњаке, да примењујем највише светске стандарде. А брже и боље увек може. Битно је да нисмо у леру, да стално додајемо убрзање, а време ће показати да се марљив рад и упорност исплате.

 

 

 

Извор: Ало/Танјуг