Вести

Вучевић: Морате волети своју земљу, грб и химну

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је да оснивањем СНС-а промењен ток вишестраначја у Србији. Kарактер му није дозвољавао да седи код куће и да се прави да га не интересује колико ће деце бити уписано у вртић, колика ће бити цена аутобуских карата.

Задовољан сам што Србија данас и са Републиком Српском, али и са свим нашим  сународницима у региону може да обележава све датуме који су битни за нашу историју, чак и оне који су оставили једну црну нит у нашој националној причи. Од Олује, која је била табу тема у Србији, па до тога смо ишли да је наша тадашња политичка елита летовала у Хрватској, није била обазрива, да каже, „ај да прескочимо та 3, 4 дана“, него иде да се купа у непосредној близини где ће они прослављати. Нажалост, то говори много тога о нама, рекао је Вучевић.

Па и када је била прва акција 1995. године, када је био Бљесак, када је падала Западна Славонија, ми смо ишли на роштиљ. Нисмо показали неку велику националну солидарност!

Почетак СНС-а је био први знак , сигнал, позив да се људи укључе, не само из једне опције. Долазили су и дан данас долазе људи без неког ранијег политичког, страначког рада и активизма и искуства и са људима који долазе из разних политичких опција. Србију такву, идеолошки посматрано, не можете да унифицирате.

Замерили су ми новинари што сам рекао да је СНС донео политичку стабилност. Да, јесте, јер је то предуслов свих даљих развоја Србије. Ми смо у том политичком тренутку, вољом грађана, завршили период кохабитације, нестабилности, конфигурисања политичког тла. До тада је био један врло турбулентан период а паралелно с тим је ишао деструкција привреде, економије, система вредности, на ивици да прогласимо да нам Војска Србије не треба. Имамо моменат Kосова и Метохије, 2004. Прогром, 2008. када Албанци крећу са проглашавањем такозване независности, читав спектар, а није било унутрашње стабилности. Тај моменат је заиста тражио једну странку, једну политичку организацију као што је СНС. Данас је СНС странка са више од 700.000 чланова, странка која има велику одговорност и никад већу подршку, преко два милиона.

Али ми имамо и период од четири године, када смо били опозициона странка. Нисмо били одмах на власти када је формирана странка. Излазили смо на изборе, на некима губили, на некима побеђивали, такмичили смо се у периоду од 2008. до 2012.  Излазили смо на све изборе, под условима који су тада постојали. Никада нисмо рекли да нећемо учествовати због неравноправних услова. При том смо били слабије медијски испраћени него опозиционе странке данас. Никада нисмо избегли суд јавности, оцену грађана на изборима. Данашњи изборни услови су чак и повољнији за опозиционе странке, у смислу снижавања изборног цензуса, забране функционерских кампањи. Данас имате медије који су изразито опозициони, неупоредиво је хетерогенија медијска структура у односу на ону од 2008. до 2012. Поносни смо на резултате и свесни смо одговорности према грађанима.

Пре свега смо фокусирани на будућност Србије и на оно што су и шест циљева Владе Републике Србје у наредних годину, годину и по дана. То је нешто по чему ћемо почети да се владамо.

Три министарства која је СНС детектовао као области друштвеног живота које захтевају посебну пажњу, односно људе који ће бити директно задужени само за те области, то су Село и рурални развој, Демографија и Друштвени дијалог.

Нама је потребна вера у нашу државу. То не значи слепу заљубљеност у неког политичара или политичку странку. Морамо имати јаку државу, то је нама потребно, нашој деци, нашим унуцима. Наравно, јака држава захтева и одговорне политичаре. Не могу ни институције бити јаке, ако немате озбиљне људе.

Оно што ме посебно плаши је да се проглашавају политичке странке као неки назадни моменти у неком јавном дискурсу. Да ми треба да будемо слободоумни скуп појединаца, који нису под стегама неке организације. Онда правите деструкцију суштинске демократије, а она се састоји у политичком плурализму и дефинише се кроз вишестраначје. Нико није нашао бољи систем, а пробали су разне системе. Пробали смо и ми, као друштво, разне системе, али то није дало најбоље резултате.

Мислим да људи не треба да се плаше странака. Свесни смо колико су политика и политичари данас непопуларни, али то је најсигурнија форма одржавања демократије и поштовања изборне воље грађана.  Стабилност је веома битна ствар, устројство, уређење. Предуслов су за ред, функционисање, за напредак, а анархија никада не може да донесе бољитак, може само створити хаос и пометњу.

Вучевиће је рекао да верује у снажне институције, али и у снажне лидере, људе који доносе одлуке, људе који су одговорни.

Још један мандат, трећи мандат Милоша Вучевића као градоначелника Новог Сада

Свестан сам одговорности, велике историјске прилике, а изнад свега, поносан сам на ту чињеницу. То је нови моменат на политичком развоју града. И Нови Сад се на локалном нивоу определио за политику стабилности. Има континуитет који даје резултате и постиже циљеве који су општег интееса за развој и напредак једне заједнице. Вероватно ће бити потребна нека временска дистанца да све доживим. Вероватно када изађем из приче. Ово је велика прилика за мене да оставим један озбиљан траг на развој града и нешто што ће бити увек уписано у историју града, то ми неће моћи одузети. То је нешто што је сада део мене, моје породице, моје деце и сутра њихове деце.

Вучевић је рекао да је првог дана, када је ступио на функцију, био штрајк ЈKП „Чистоћа“. Дан пре је запослено више од сто људи у „Градском зеленилу“ на неодређено, а предузеће Водовод и канализација закључило је уговор на 10 или ‚15 милиона евра. Од када водим Град, никада није имао мање од 50 милиона на рачуна, ни један дан.

На питање водитеља, на шта је посебно поносан, Вучевић је одговорио да је то отварање радних места, смањење стопе назависности.

Много је инвестиција стигло, исто и у Панчеву. Много радних места, са трендом да ће се повећавати.  На тај начин се потпуно мења економска клима. Трендови у буџетима градова и општина расту. 2012. сам наследио 15 милијарди буџет, а данас је 30 милијарди. А у њему нема кредита. То не може нико да оспори, чак ни они који критикују. Много је радова и на инфраструктури. Никада нису били бољи односи између Срба и Мађара. То се дикректно одржава на квалитет живота у Војводини.

Сарадња СНС-а и Савеза војвођанских Мађара је такође фактор стабилности. Томе је допринео и господин Пастор, искусни политичар. Такође сарадња господина Орбана и председника Вучића. Мађарска је наш највећи заступник у ЕУ.  Велики инфраструктурни пројекти  уливају оптимизам у даљи развој Србије у циљу да нам деца остану овде.

Урбанизација је један процес који је неумитан, и ми то не можемо зауставити. Радује ме чињеница да ће бити посебно министарства са фокусом на демографију, али и села и рурални развој. Много брачних парова купује куће по околним местима, не живе у градском језгру. Јефтинија је некретнина, имају своје двориште, свој мир. Урбанизација је процес које је неумитан и ми то не можемо зауставити.

Инфраструктура је свуда доведена,   имате путеве, имате водовод у том селу, 20 минута или пола ста им треба до града, а у граду имају све што им је неопходно. Али градови ће и даље расти, нама су највећи градови на Kоридору – 10, од Суботице до  Ниша, Београд као главни град. Зато је битан Моравски коридор, битно је да Србија споји. Зато је битно да урадимо брзу саобраћајницу од Сомбора до Kикинде, треба северни део Бачке и северни до Баната да споји, јер су ови делови Војводине су поприлично неуређени.

Ова 2020. је променила  геополитичку структуру и то ћемо тек да видимо. И при  томе смо ми један мали играч и обазриви поматрач и морамо да пробамо да заштитимонаше националне  интересе. Убеђен сам да више ништа неће бити исто после 2020., те промене ће тек да се виде. Наравно да ће ту бити неки део лажне елите која ће да се постави тако као да се ништа не мења, као да је све исто… Није на мени да износим неке оцене, али рекао бих  да Азија постаје, све доминатнији континент, она није војно способна да буде доминатна,  али у економским оквирима  она то постаје, пре свега Kина, али погледајте њихов раст  БДП и како се они носе са овим болестима. Ту је и Јужна Kореја која се фантатично носи са овом ситуацијом.Показало се да  државе које се воде под демократијом су доживеле потпуни колапс, та недисциплина  је велика, показује се да где није јака држава да људи не морају да следе правила,  прошле су јако тешко, а бојим се да улазимо у још један пик таласа, погледајте бројеве који су забрињавајући. Немачка има велике бројеве,али су они дисципоновани и имају  јаку економију и они ће се изборити, рекао је Вучевић.

Мој утисак као лаика је да ће Руси и Kинези први доћи до вакцине, не знам да ли грешим али тако тренутно изгледа. Ту ће онда вероватно бити  геостратешки рат.

Трамп има фантатичне економске разутате али то што је он доживео је страшно, не мора да знаши да ако победите ћете владати већ да ће бити много опрструкција.

Питање окретања држави  и самим себи овде на европском континету, јесто нешто што је председник Вучић истако, јесте да су Европљани пали на принципу солидарнсти, што је кључни сегмент  прављена Европске уније, солидарност је нестала, а после су коментарисали да то није требао да каже, а после су други државници као Орбан и Борисов рекли да је Европа доживела колапс у погледу сарадње. Тек касније је кренула нека европска  помоћ.

Забрињава ако ви добијете негативну оцену у неком извештају као политичар, председник  једне државе, а изнели сте свој став, поделили своје мисли, поставља се питање шта је демократија, да ми не смемо да мислимо.

Не мислим да је лако саставити Владу, није то игра бројки и слова, то је комлексан и озбиљан процес где ви треба да саставите најкомпатибилнији могући тим, који треба да одговори на изазове, да задовољи очекивања грађана, да буде на располагању нашим грађанима и да заједно са Председником води државу у периоду који је пред нама који ће бити веома изазвован. Овде  имамо додатни изазов а то је корона,  а из тога проистиче и економски моменат и криза која је  опасност за сваку државу.

Један од кључњих разлога је то, ми имамо неких годину ипо дана, лимитирања рада владе и ми то нисмо крили. Ова влада улази у један тежак период и после годину ипо грађани треба да процена да ли смо се добро носили пре све у погледу здравста, борбе против короне, али и очувања наше економоје, наше суверености, наставак еворпскин интеграција и раста стандарда грађана. ММФ завршавајући ову мисију са Србијом дао зелено свето да Србија може да повећа плате  у јавном сектору а то је велики успех у доба короне, а када су многе државе доживеле крај, а ми смо достигли тај ниво да можемо да повећавамо плате.  Пројекција је ММФда ћемо имати за наредну годину 6,5 процената плуса. Данас у Србији све фунционише, тиме што смо помогли нашу привреду озбиљним подстицајима, помогли смо пензионере, подићићемо плате, функционише сектор безбедности, никада се више није инвестирало у болнице . То значи да ће бити нових путева, да ће пензије моћи да расту, држава је данас у стању да скупи  паре и инвестира на права места.

Природно је да држава помогне изградњу Храма Светог Саве. Ми то раније нисмо имали, држава је данас дала паре за завршетак радова на Храму Светог Саве. Ми завршавамо Храм Светог Саве, али и градимо болнице у Батајници и Kрушевцу, почиње и Kлинички центар Војводине, градимо ауто-путеве, имао никад више авиона  као држава, полиција боља опремљена, градимо станове за службе безбедности.

Држава ће знати и умети и моћи да одговори на изазове које нам праве криминалне групе ми смо се борили  и против корупције, она је пошаст човечанства. Али смо показали да и у борби против тајкуна који су до јуче водили државу из сенке и стекли огроман профит да нису недодирљиви и да закон важи за све. Нико није заштићен, а и они који их штите неће бити заштићени, без обзира коме припадају, некој странци или су  високи државни службеници, сносиће одговорност,  јер држава ће их све победити. Протераћемо те банде из Србије и неће они овде водити  своје ратове, грађани ће сви бити безбеднети.

Kако видим Србију  за 5 година, као градилиште, где  имамо више деце, где  имамо боље школе, болнице, снажију војску, боље путеве и пруге и задовољније грађане.

Да би то урадили треба да имамо снажну веру у нас саме. Ми морамо да верујемо да ћемо да победимо у овој нашој утакмици. Потребна нам је једна заједничка вера. Мора да постоји љубав према држави, застави, да научимо речи химне, закључио је Вучевић.

 

 

Извор: РТВ Панчево