Вести

Вучевић: Никада више пара није стигло у град него сада

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Српске напредне странке, Милош Вучевић, рекао је у вези с најновијом афером око прислушкивања председника Србије Александра Вучића, да очекује одговор на питање ко је то радио, да ли је то рађено у Министарству унутрашњих послова, ако јесте – ко је то организовао, ко је налогодавац, и ко је прислушкивање директно спроводио.

– Убеђен сам у то да председник то не говори напамет и да има неке информације, рекао је Вучевић. Наравно да сви очекујемо даљи ток провере тих навода, да се утврди да ли се то дешавало, и ако се дешавало, а делује ми да јесте, да се установи ко је то радио. Не могу да се бавим претпоставкама.

* Да ли делите мишљење свог страначког колеге, посланика Владимира Ђукановића да део СНС-а покушава да руши председника Вучића?

– Има логике у томе што каже Влада Ђукановић. Нешто слично сам ја говорио на последњој седници Главног одбора пре короне, док смо још могли да се састанемо. То је било у некадашњем Дому синдиката. Рекао сам да постоје људи који покушавају да уруше председника и унутар странке. То је нешто што не можете да не приметите ако се озбиљније бавите политиком. Није под знаком питања да ли Вучић има подршку, има 99 одсто, али има један одсто људи, неки естаблишмент, мањи или већи није битно, то су људи који су добили одређене функције и покушавају да имају још већи утицај. То је неки тренд који можете препознати и дешава се у политичко-јавном животу и у свету, није спецификум Србије.

* По неким информацијама, нису само председника прислушкивали него и поједине функционере странке, попут вас, Николу Селаковића, Братислава Гашића?

– Што се мене лично тиче, стварно немам информације о томе да ли сам прислушкиван. Ако је то рађено, свестан сам тога да је мета био Александар Вучић и из тог плана можемо разрадити да су исто под неким наџором биле све особе које су му блиске, почев од породице, страначких пријатеља, сарадника, значи, људи који су у некој дневној комуникацији с председником. Очекујем одговор да видимо ко је то радио. Да ли је то рађено у Министарству унутрашњих послова, ако јесте – ко је то организовао, ко је налогодавац, ко је то директно спроводио. Могли бисмо то чак дефинисати и као покушај државног удара. То је нешто што не може остати недоречено. Као што је врло важно око „Јовањице”. Све добија потпуну слику сад кад је кренуло суђење и кад су испливале неке ствари. Они који су до јуче били прогањани и оптуживани да су нешто радили, сад је испало да је неко у полицији вршио притисак на осумњичене, окривљене да оптуже Андреја Вучића, а тиме и Александра Вучића.

* Да ли се често чујете с председником Вучићем, да ли пита за Нови Сад и шта га посебно занима?

– Чујем се, наравно, с председником Вучићем, али гледам да га не оптерећујем свакодневним стварима. Он се бави државном политиком и има хиљаду проблема. Нема смисла да га зовемо сви из градова и кукамо. То је мој став. Мој посао је да овде решавамо проблеме и да не трошим пријатељство и сарадњу на свакодневне ствари. Није посао градоначелника да делегира проблеме него му је посао да их решава. Ако смем да дефинишем, рекао бих да смо ми пријатељи. Постоји, наравно, хијерархија, што је за мене апсолутно неупитно. Председника интересују крупне ствари. Под пуном одговорношћу тврдим – ево, у деветој години сам мандата – да ме Александар Вучић, нити било ко други ван Новог Сада, није звао да прави планове, нити ме је звао ни за једну инвестицију у Новом Саду, у смислу да утиче ко ће и шта ће ту да гради и ко да се постави негде за директора. Ја то не могу да објасним људима. Ми причамо о „Континенталу”, о јапанској фирми „Нидек”, како да доведемо нове инвестиције, разговарамо о мосту, о Фрушкогорском коридору, а не о урбанистичким плановима. Ја сам поносан на ту сарадњу. Вучић је много помогао Новом Саду, не мени него граду, и никад више пара није стигло у град с републичког нивоа него сад. Свестан сам тога да део  јавности то не верификује и мисли да су они који су се лепше сликали од нас више урадили. Али, погледајте само колико је пара дошло у град за време Тадића и Пајтића, а колико сад. Колико фабрика је стигло у Нови Сад за време Бориса Тадића и колико за време Александра Вучића. Врло лако можете те ствари утврдити. Наравно, председник Вучић и ја разговарамо и о политици, ја сам ипак потпредседник странке.

Нисам менаџер, ја сам градоначелник, водим рачуна о граду, али као градоначелник Новог Сада имам право на политичке ставове и изјаве.

* У прошлој години највише интрига је било око пројекта „Нови Сад на води”. Преплићу се разне приче о томе како ће се насип на Дунаву код Бродоградилишта, Шодроша и Каменичке аде померити у корито на 500 метара, да ће „Галенс” градити пословне и стамбене зграда и зарадити милионе, а као последица тога, град ће у време високих водостаја бити угрожен од поплава, затим се прича да је Срђан Кружевић, донедавни заменик градоначелника, постављен за директора „Вода Војводине” да би се тај план лакше реализовао и тако даље. Да ли ћемо пливати?

– Да, пливаћемо на Штранду и у базенима, морима и језерима ко жели да путује кад се на лето смири ова ситуација око ковида, а надам се да хоће. То је тема која би вероватно захтевала посебан интервју. Избегавам да детаљније причам о томе док траје ова епидемиолошка ситуација и док се не заврше неки процеси. Онда ћу, наравно, говорити много прецизније и детаљније. Могу само да кажем да не постоји никакав пројекат који се зове „Нови Сад на води”. То су наши политички противници – понекад имам утисак да су протвници и самог развоја града – смислили јер то асоцира на „Београд на води”. Ја немам проблем да врло гласно и јасно кажем да је „Београд на води” фантастичан пројекат за град Београд и целу државу. Ми не припремамо никакав „Нови Сад на води”, ми припремамо да се Нови Сад врати у пуном капацитету на обале Дунава. Јер, Нови Сад је настао овде због реке Дунав и Петроварадинске тврђаве. Нови Сад је неодвојиво везан за ову моћну реку. Ми имамо уређен део приобаља, Кеј до Штранда и део који је недоступан за јавност. То су неуређена подручја. Нови Сад не сме да се конзервира, осим културолошког наслеђа, и има право да развија концепт такозваног Великог Лимана, који је дефинисан пре много деценија. Имамо право да уредимо и Шодрош и Дунавац и Рибарско острво и Каменичку аду. Не знам да ли уопште има потребе да кажем да нико заиста не помишља да потапа Нови Сад, да ли мислите да неко мене може на било који начин условити или одобровољити да радим нешто што ће бити рискантно по Нови Сад? Против себе бих радио. Ја треба да наставим да живим у овом граду. Мој старији син студира на Универзитету у Новом Саду, млађи иде у основну школу у Новом Саду, супруга ради у „Радосном детињству”. Моји родитељи и моја бака живе у Новом Саду. О томе колико су те тврдње неосноване, сведочи и прича о измештају утврђења реке у корито Дунава за 500 метара. Довољно је само погледати Дунав у том потесу, с бачке или сремске стране сасвим свеједно, видећете да река тамо није ни широка 500 метара, а то би значило да ми измештамо Дунав негде на Парагово! Тај потес о којем се прича у односу на компанију „Галенс” захвата мање од четири одсто укупног приобаља, које се преуређује по урбанистичком плану. Бродоградилиште није продавао Град, изгубили смо га у време пљачкашке приватизације, када смо и остали без свих фирми. Биће занимљиво када дође време да детаљно причам о томе и када будем показао урбанистички план. Знате где је највеће спорење? Веровали или не, око веслачке стазе, а не око Бродоградилишта!

* Због чега?

– Веслачка стаза треба да има своју заштитну линију од тока Дунава ту је питање да ли се помера обалоутврда, и колико метара, само неколико метара, а не стотина метара. Још нешто интересантно. Ти који се сад тако здушно боре за одбрану града, да ли сте их икад видели да се купају на Шодрошу, да пецају на Дунавцу или да се тамо крећу? Нису ни знали где је то. Ја сам одрастао тамо. Да ли је природно да одмуљимо Шодрош да има бољи проток воде с Дунава и да га порибимо, или треба тако да остане? И још нешто. У садашњој линији одбране, коју држава предвиђа, многе викендица на Камењару ће морати да се сруше, али полако, у овом тренутку гарантујем да ћемо радити онако како струка каже. Дакле, не постоји пројекат „Нови Сад на води” него пројекат уређење приобаља. Ти који критикују, не дај боже сутра да дођу у позицију да одлучују о нама – радиће све те пројекте.

Срђан Кружевић је постављен је за директора “Вода Војводине” јер су били избори. Зато су избори да дође до промена. Да ли је Срђан Кружевић потписао нешто? Јел‘ Срђан Кружевић на дугме, да притиснете и ради то што хоћете? Није то цртани филм.

* Како ћете прославити Божић?

– Традиционално. С тим што ове године нећемо моћи да идемо код мојих родитеља, код којих смо се увек окупљали за Божић и Васкрс сестра и ја са својим породицама, а за славу код мене. Нажалост, због ове ситуације с ковидом сада нећемо моћи да идемо код мојих родитеља, ја нисам био код њих три месеца. Планирам да на дан Божића ујутро одем на литургију код нашег владике Иринеја, после ћу  мало и да поразговарам с њим, то је наше традиционално дружење и за Божић и Васкрс. Данас је Бадње вече, очекујем да га проведем у миру и спокоју са својом породицом.

Божићна честитка

„Упућујем искрене честитке свим православним верницима, који најрадоснији хришћански празник рођења Христа славе по Јулијанском календару. Желим да предстојеће празничне дане проведете у срећи и здрављу, у кругу својих најмилијих”, каже градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у бжићној честитки.

“Претходна година нас је добро научила да невоља изједначава људе, и да је зато важно да будемо јединствени како бисмо остварили заједнички циљ. Нека Божићни дух заједништва и толеранције у свакој породици ојача и одатле се прелије у читаво друштво, јер се само на заједничким основама може градити квалитетан суживот и перспектива. Да сви будемо здрави и срећни, да останемо ослонац једни другима, и да верујемо својој држави” рекао је Вучевић.

 

 

 

Извор: Дневник