Вести

Вучевић: "Олуја" је акција геноцидне политике и прогона Срба

Дан сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја" биће обележен на централном тргу у Новом Саду, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је управо Нови Сад примио највећи број избеглог становништва током "Олује" која, истиче, није била војна, већ акција геноцидне политике и прогона Срба са њихових вековних огњишта.

Вучевић је истакао да је данашња Хрватска практично очишћена од српског становништва које је тамо живело вековима.

"Не чуди што је државно руководство одабрало Нови Сад као место централне манифестације, односно, обележавања прогона српског становништва у некадашњој Крајини, јер је данашња престоница културе сразмерно броју становника, прихватила и примила највећи број избеглог становништва из Хрватске и Босне и Херцеговине", рекао је Вучевић.

Вучевић је објаснио да је Нови Сад настао и развијао се кроз миграције у различитим историјским епохама, те је у контексту "несрећних деведесетих" примио велики број наших сународника.

Позвао је све грађане да вечерас присуствују са државним врхом Србије и Републике Српске обележавању 27. годишњице Олује, од 20 сати и нагласио да је од изузетног значаја да српски народ покаже јединство, не само када се обележавају слављенички и победнички догађаји, већ и када се негује култура сећања и страдање нашег народа.

Сматра да су сва идентитетска сећања  важна за духовни и културолошки развој српске нације, те да су обележавања оваквих догађаја тренутак када треба застати и одвојити се из савременог и материјалног света.

"Култура сећања и познавање историје једног народа и прича о једном народу је путоказ за садашњи и будући период. То не значи да сте заглављени у прошлости и да се нећете развијати, да не мислите о будућим генерацијама и да се ваљате у тешким процесима из претходних периода. То значи да само треба добро да их добро оцените, позиционирате и разумете да би боље могли да се крећете у периоду који вам предстоји", рекао је Вучевић.

 

О влади прво са СПС, а могућа сарадња и са другима

Вучевић je изјавио је да ће та странка о формирању нове владе, прво разговарати са СПС-ом, али да не искључује ни сарадњу са другим странкама које подржавају политику СНС и Александра Вучића.

Вучевић је на питање шта је мислио када је изјавио да неће све странке које су подржале Владимира Орлића за председника Народне скупштине бити део нове владе, одговорио да је тиме желео да укаже на "разноликост могућности за формирање владе".

"Постоји неколико опција и свакако ће СНС, са коалиционим партнерима са своје изборне листе, разговарати, пре свега, са коалицијом око СПС-а, а не искључујем ни друге странке које су показале добру вољу да партиципирају и подржавају политику Александра Вучића која годинама функционише", рекао је Вучевић.

На питање у вези са критикама да је у сукобу интереса, јер не може истовремено да буде и посланик и градоначелник Новог Сада, на чему му је замерио посланик Народне станке Борислав Новаковић, Вучевић одговара да је он правник и адвокат са 12 година праксе, а критикује га професор марксизма.

"Када закон тумачи професор марксизма, често залута у том тумачењу, а некада и погреши", рекао је Вучевић.

Појаснио је да у законодавном оквиру постоји период у коме може да се определи којом ће се дужношћу и послом неко бавити.

Вучевић је рекао да ће се свакако у том кратком року и сам определити и да сигурно неће радити оба посла, а како додаје, "можда неће радити ни један од та два посла, јер се то никада не зна у политици".

На питање када ће се изјаснити на којој ће функцији бити, одговорио је да су "у питању дани, а можда и сати".

 

Извор: Танјуг