Вести

Вучевић: Увек се сетим како је нашим лекарима у скафандерима

Знате да сам пасионирани спортски риболовац, то су они што не лове рибу да би је одмах убацили у котлић, већ је враћају назад у воду.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, који је недавно прележао коронавирус, рекао је да пандемија предуго траје, па је отуд и логично да и код њега, као и код свих људи, изазива нервозу. Ипак, како појашњава, тиме се проблем не решава.

- Стрес и нервоза не утичу добро на имунитет, а ја сам тек прележао корону, па морам да се чувам. Увек се сетим како је нашим лекарима у скафандерима, с маскама, сатима на ногама... и тако већ десет месеци, сваког дана и сваке ноћи. Ми остали немамо право да се жалимо, већ треба да стиснемо зубе, да издржимо, да их подржимо и да се боримо.

* Причали сте како посебно старијем сину морате да објашњавате зашто су мере такве какве су. Јесте ли успели?

- Сетите се какви сте били са 19 година, па покушајте да замислите како би било да вам је неко ограничио све то у чему сте тада уживали. То су генерације које се љуте јер нема дружења, излазака, путовања... Мој старији син Михаило је бруцош на Правном факултету и његови вршњаци су пропустили и матурске вечери, и екскурзије, и многа славља и дружења, и оне прве праве бруцошке дане... Разуман је он. Али младости је својствено да буде бунтовна, па ми стално имамо неку борбу.

* Како ћете ове године прославити Божић?

- Редовно идем на литургију у један од храмова СПЦ у Новом Саду, а после прослављам Божић у кругу породице.

* А како га памтите из детињства?

- Увек смо га обележавали како традиција налаже, Бадњи дан припремајући се за најрадоснији хришћански празник Божић. И ја своје синове томе учим. А анегдота је сигурно било. То би мој тата Зоки могао најбоље да вам исприча.

* Умете ли нешто да кувате, да ли спремите и нешто за Божић?

- Ваљда се то на мени види (смех). Знате да сам ја пасионирани спортски риболовац. То су они што не лове рибу да би је одмах убацили у котлић, већ је враћају назад у воду. Али волим све рибље специјалитете. Има у мом друштву и бољих мајстора за култачу, али нисам ни ја за бацање.

* Шта желите себи и породици, баки, коју не можете да виђате, а шта грађанима Србије?

- Да будемо здрави и срећни, да останемо ослонац једни другима и да верујемо својој држави. Претходна година нас је добро научила да невоља изједначава људе и да је зато важно да будемо јединствени како бисмо остварили заједнички циљ. И победићемо корону! Мојој баки Драгици желим да у здрављу прослави 92. рођендан. Наши сусрети током епидемије, када сам јој помагао и као волонтер и као унук, преко ноћи су постали вирални. Чекам да бака Драгица отвори профиле на друштвеним
мрежама.

У празничном духу Желим срећу и здравље и политичким противницима.

* Божић је и време помирења. Шта је, у том духу, ваша порука за политичке противнике?

- Свима желим исто: здравље и срећу. Да не кваримо политиком?! Мада, СНС је показао како политика поправља ствари.

 

 

 

Извор: Курир