Вести

Вучић: Ана Брнабић добила мандат за састав владе

Председник Александар Вучић поверио је Ани Брнабић мандат за састав нове владе.
Вучић је рекао да није било лако донети ту одлуку, те да то није пораз за СНС, нити за било кога другог, већ идеја да се пронађе најбоље решење, а да ће СПС, иако је СНС доминантнија на основу поверења грађана на изборима, имати значајнију углогу у влади.
Будући премијер мора обезбедити даље јачање угледа земља и даље реформе, рекао је председник Србије на прес конференцији.   
Како је рекао, Брнабић га је обавестила да може да обезбеди већину псоланика у парламенту за иозбор владе коју предлаже.
Вучић је истакао да је Брнабић вредна, да поседује стручне и личне квалитете, да је уверен да ће показати поштовање према партијама од којих очекује подршку и да ће радити на бољитку за нашу Србију.
Председник је објаснио да је одлуку о предлогу кандидата за састављање нове владе донео на основу Члана 112, став 1, тачка 127, став 1 Устава Републике Србије, после саслушаног мишљења представника изабраних листа.
„Није било лако донети одлуку и донео сам је у складу са интересима Републике Сбрије, циљевима прокламованим, са идејом да радом и енергијом наставимо да доносимо добре резултате, како за нашу земљу тако и грађане", рекао је он.
Вучић је изразио уверење да је у наредном периоду важно обезбедити јачање угледа Србије у међународној заједници, како на западу, тако и истоку, у односима са ЕУ, Руском Федерацијом, Кином, САД, арапским земљама и другим земљама.
„Србија мора слику о себи још више да поправи. Своју независност и сувереност никоме више не мора да доказује, али Србија заслужује још боље место и да грађани Србије буду још поноснији", казао је председник.
Пред Србијом је, како је додао Вучић, даље јачање фискалне стабилности, односно да је неопходно да се сачува пуна дисциплина у трошењу новца, али и да грађани више осете до сада постигнуте резултате и успехе.
"Дошло је време, после тешких реформи које су донеле веома добре резултате, да грађани Србије боље и више осете напредак који смо остварили, а који ће на најбољи начин осетити повећањем плата у јавном сектору и пензија", рекао је Вучић.
Вучић је истакао да будући премијер мора да допринесе даљем смањењу стопе незапослености, односно расту стопе запослености и подсетио да је пре пет година стопа незапослености износила 25,9 одсто, а да је данас између 13,5 и 15 одсто.
"Још нисмо задовољни и циљ нам је да спустимо ту стопу испод десет одсто", рекао је Вучић.
Председник је рекао да је неопходно завршити објекте јавне намене, за које је покренуто јавних набавки за 297 објеката.
"Сигуран сам и да је у другим областима, попут здравства, неопходно много тога да се уради", рекао је Вучић.
Он је нагласио да је неопходно да се обезбеди и континуитет у политици Владе Србије, јер Србија више није земља која води другачију политику из године у годину и да се мења како се то коме допадне.
"Зато је Србија обезбедила поштовање са свих страна света и зато људи могу да очекују бољи живот него што су имали до данас", рекао је Вучић.

Брнабић као премијер више економски, Дачић политички део
Председник Србије Александра Вучић рекао је данас да ће костур владе остати исти, али да ће бити одређених промена, да ће бити два министарства више, те да ће све бити познато за викенд.
Подвукао је да ово није пораз ни за СНС, нити за било кога другог.
„Ово је моја жеља да покушамо да пронађемо у датом тренутку најбоље решење", рекао је Вучић и додао: "СПС ће, без обзира што данас СНС има доминатнију предност него на претходним изборима, имати значајнију улогу у владу. То моја жеља, имам пуно поверење у Ивицу Дачића“, нагласио је Вучић.
Објаснио је да ће Ана Брнабић, којој је поверио мандат за састав нове владе, да се бави питањима из области економије, дигитализације и слично, а да ће Дачић, који ужива његово огромно поверење, водити суштински политички део.
Поручио је да је веома важно да покушамо да размишљамо о резултатима, а не да никада ништа не ваља и није добро, већ какви ће резултати остати на семафору иза нас.
„Волели мене или не чињеница је да 15. јуна имате 20 милијарди суфицита са свим плаћеним каматама, а да нисмо подигли новац од ЕПС и Телекома, што су највеће једнократне уплате. То све говори о значајним резултатима и то је добра основа за подизање плата“, закључио је он.

Вучић:Напади доказ колико су бесмислене приче о аутократији
Председник Србије Александар Вучић данас је рекао да грађани јасно могу да виде из свих напада по новинама на њега лично колико су бесмислене све приче о некаквој аутократији или нечем томе сличном.
Како је рекао, одговарајући на питања у вези напада на њега, посебно листа Курир, рекао да је то чак добар показатељ и да све приче о диктатури падају у воду, јер је у овој земљи дозвољено и оно што у ниједној другој није.
Он је рекао и да га оптужују за све и свашта, за убиства, чак и рођеног детета, али је додао да никога није тужио и неће ни сада као председник.
Подвукао је да нека нека свако пише шта хоће, да сматра да медији и новинари треба да буду слободни, али и поручио да задржава право да истином одговори на све оптужбе и да каже шта мисли и да му то нико не може одузети.
Како је рекао, реч је о некаквој мешавини политичара и новинара, али и да ће издржати све такве нападе не 14 дана, него ако треба и 140 или колико год је потребно дана.

Понављање суђења Симатовићу и Станишићу скандал
Председник Србије Александар Вучић оценио је да је понављање суђења некадашњим челницима Државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију скандал пар екселанс.
"Суди се Симатовићу и Станишићу зато што политичке газде Трибунала нису задовољне пресудом. То је срамота за међународно и процесно право", указао је Вучић на конференцији за штампу.
Подсетио је да су Симатовић и Станишић ослобођени 2003. године, а онда су поново враћени пред суд 14 година касније.
"Каква правда се доноси после 14 година", упитао је Вучић.
Рекао је да никада лично није упознао те људе, али да је срамота шта се ради Симатовићу и Станишићу.
"Мисле да је у реду да пусте Рамуша Харадинаја са 19 убијених сведока, или Анта Готовину. Једини смисао у овоме је да се држава Србија окриви", нагласио је Вучић додајући да то довољно говори о Хашком трибуналу.
"Напади доказ колико су бесмислене приче о аутократији"

Самит у оквиру Берлинског процеса 2019. у Нишу
Председник Србије је рекао да очекује да самит земаља Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса буде одржан 2019. године у Нишу.
Одговарајући на питања новинара, рекао је да је разговарао и са Ангелом Меркел и са другим лидерима, да је његова идеја била да се тај скуп одржи следеће године у Србији, али да је договор да се он одржи у Лондону, што ћемо подржати, а да 2019. године буде одржан у Нишу.
Како је рекао, није сигуран да Ниш има баш све капацитете за одржавање тако великог скупа, али да има времена до тада да се све припреми и изгради шта је потребно.

О кампањи Курира: Издржаћу још 140 дана, не брините - Нећу подлећи притисцима!
Председник Србије Александар Вучић данас је рекао да грађани јасно могу да виде из свих напада по новинама на њега лично колико су бесмислене све приче о некаквој аутократији или нечем томе сличном.
Како је рекао, одговарајући на питања у вези напада на њега, посебно листа Курир, рекао да је то чак добар показатељ и да све приче о диктатури падају у воду, јер је у овој земљи дозвољено и оно што у ниједној другој није.
Он је рекао и да га оптужују за све и свашта, за убиства, чак и рођеног детета, али је додао да никога није тужио и неће ни сада као председник.
Подвукао је да нека свако пише шта хоће, да сматра да медији и новинари треба да буду слободни, али и поручио да задржава право да истином одговори на све оптужбе и да каже шта мисли и да му то нико не може одузети.
Како је рекао, реч је о некаквој мешавини политичара и новинара, али и да ће издржати све такве нападе не 14 дана, него ако треба и 140 или колико год је потребно дана.

Вучић о "мандатару-марионети": Увек ће наћи разлог за критику
Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да га не занимају изјаве да ће мандатар бити марионета, нити, генерално, изјаве његових политичких противника, који ће, како је рекао, увек наћи разлог да критикују његове одлуке, и да га занима само шта имају да кажу грађани.
"Да сам рекао данас друго име, рекли би да сам изабрао најгорег, Овако кажу да сам изабрао марионету. Не занима ме шта они имају да кажу, већ ме занима шта имају да кажу грађани Србије", поручио је Вучић.
Одговарајући на питања новинара како коментарише критике својих политичких противника да је одуговлачио у избору мандатара владе и њихове тврдње да ће нови премијер бити марионета, Вучић је рекао да су те изјаве трагикомичне.
"Није прошло ни половина времена која је Уставом дата да донесем одлуку о мандатару. То сам могао да урадим и крајем овог месеца. Нисам то урадио, већ после посете Казахстану, као што сам и рекао", рекао је Вучић.
Он је додао да нема шта више да одговори својим политичким противницима јер, како је рекао, шта год да је урадио, наишао би на критику.

Не бавим се калкулацијама,не планирам нове изборе
Ја сам борац, не бавим се калкулацијама, поручио је данас председник Србије Александар Вучић поводом спекулација да би идуће године са београдским могли бити одржани и парламентарни избори, и да је Ана Брнабић само прелазно решење.
„Ја се много ређе него што мислите ви и бројни новинари и аналитичари бавим калкулацијама. Ја сам борац и желим само добро земљи“, истакао је Вучић.
Он је изразио уверење да би за СНС засигурно било лакше да се одрже парламентарни са београдским изборима, али и додао да их не планира.
„Да ли ће снажна опозиција, или странке бившег режима да се изборе за то? Можда и хоће. Можда је у њиховом интересу. Можда изборе нову владу, нове председничке изборе. Међутим, хајде да пре тога разговарамо о важним питањима, као што су Косово и Метохија, Устав, европске интеграције и много другог“, истакао је Вучић.

О Херцеговачкој: Рекао сам све што сам имао
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема више шта да каже у вези са рушењем објеката у Херцеговачкој улици у Савамали.
Вучић је, одговарајући на питање ко је одговоран за рушење објеката у Херцеговачкој улици, рекао да не зна шта би више рекао.
"Рекао сам шта мислим, а нисам ни тужилац, ни судија. А када бих вам рекао шта још мислим, рекли бисте да је Вучић коначно показао да је постао и тужилац и судија", рекао је Вучић.