Вести

Вучић: Биће превремених избора, власт се не преузима на улици

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је јасно да ће превремени парламентарни избори у Србији бити одржани, а да је сада једино питање када ће се ићи на изборе.

"Ми ћемо наставити да чекамо неке људе да разговарамо, али пошто је јасно да они чекају неке друге ствари, али никада се неће догодити да неко на улици преузима власт или насиљем, било је то превише за ову земљу од деведесетих година. Са тим прошлим временима је давно завршено", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да он и Влада Србије очекују да ће се појавити неко, ко ће, како је рекао, "показати довољно одговорности за цело друштво, а не само за своје ситне страначке потребе".

"Верујемо да ћемо пронаћи саговорнике, ако не идемо на изборе - убрзо на распуштање скупштине, јер постоје рокови. Она подноси оставку, ја имам рок 30 дана да понудим мандат, ако не постоји већина у Скупштини, ако то није могуће јер СНС неће желети нови мандат, јер смо ми Аниним радом задовољни, постоје нам уставни рокови од 45 до 60 дана до одржавања нових избора", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да су он и Влада спремни да, у складу са тим, разговарају о датуму избора. 

"Увек смо спремни да се договарамо, али то није питање нечије партијске воље, већ питање свих политичких чинилаца, а свакако не место где ће мањина надјачати већину. Али ће већина дати све од себе да буде одговорна и да направи неку врсту техничких договора око начина и тренутка одржавања различитих изборних процеса.

 

Од септембра повећање плате од 5,5 одсто за раднике у просвети

Председник Вучић изјавио је да ће од првог септембра запосленима у просвети бити већа примања за 5,5 одсто, а од првог децембра или од првог јануара наредне године поново ће бити повећана за још 10 одсто, што је, како је рекао, укупно повећање од око 16 одсто.

Изјавио је да је у овом тренутку просечна плата у просвети око 74.000 динара, и да ће она након повећања бити нешто изнад 88.000 динара, и да је ту реч, како је истакао, о плати, а не укупној заради.

"Када се узме у обзир да је просечна инфлација око 11 одсто, видите колико је то повећање. Желимо да оснажимо учитеље и наставнике и да покажемо да бринемо о њима", рекао је председник Вучић.

Додао је да је ''било муке у разговорима са ММФ-ом'', јер је важно наставити тај програм.

Председник Вучић је истакао да Србија и даље "држи снажан фискални и монетарни курс", и додао да је циљ онога што чине влада и председник да се побољша живот грађана.

 

Од октобра повећање пензија 5,5 одсто, од јануара додатних 14,6 одсто

Председник Вучић најавио је да ће од 1. октобра пензионерима бити повећане пензије за 5,5 одсто, а од 1. јануара 2024. године додатних 14,6 одсто.

"Дакле, кумулативно повећање ће бити готово 21 одсто. И то на оних готово 21 одсто које смо већ имали повећање. Кумулативно од почетка прошле године око 44 одсто ће бити повећање пензија", рекао је председник Вучић представљајући нове мере.

Навео је да је 2012. године пензија била 204 евра, док ће у јануару 2024. године бити 390 евра.

"Приближавамо се зацртаном циљу од преко 450 евра до краја 2025. године. Ово је огромно повећање и веома сам срећан што могу то да најавим пензионерима. Идемо са ванредним индексирањем за октобар. Пензионери ће са просечно 324 евра пензије за само шест месеци имати просечну пензију од 390 евра. То је највеће повећање пензија у историји Србије и у апсолутним бројевима", истакао је председник Вучић.0

 

Док сам ја председник, прелазне Владе неће бити

Председник Вучић изјавио је да прелазне Владе неће бити све док је он председник, јер би то, како је рекао, значило да државом управља један тајкун и неколико страних центара моћи.

Председник Вучић је рекао да ће као председник чекати да дођу на разговор сви они којима је упутио тај позив.

"Упутићу их да је то једини могући начин да до промена које толико желе дође - да се на изборима учествује, да на изборима добију већинску подршку народа и да онда од председника могу да добију мандат за састав нове владе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да прелазне владе неће бити јер, додаје, за прелазну Владу је потребна његова одлука, а он такву одлуку неће донети никада. 

"И по том питању нема разговора и нема никаквих преговора", поручио је председник Вучић.

Рекао је да прелазне Владе неће бити не зато што је то нечији политички хир.

"Као председник Републике, вероватно бих био још популарнији, да такве глупости прихватим и предложим, не пада ми на памет. То је уништавање и разарање Србије. То би значило да Србијом у том тренутку управља један тајкун и неколико страних центара моћи, а не грађани Србије преко својих изабраних представника. Док сам председник, заклео сам се на Устав Србије поштоваћу самосталност и независност Србије и у тако нечему против виталних интереса Србије никада нећу учествовати", рекао је председник Вучић.

Додао је да су неки правили тензије, не зато што су имали политичке захтеве, већ зато што су имали захтеве појединих тајкуна за провођењем њихових интереса.

"И то можете да видите кроз захтеве, јер кроз захтеве не постоји ни један захтев који се тиче деце. Ни један захтев се не тиче права и положаја деце, наставника, било које друштвене групе осим њих политичара и једног тајкуна", рекао је председник Вучић.

Истакао је  да председница Владе Републике Србије Ана Брнабић не жели да испуни захтев опозиције и смени министра унутрашњих послова Братислава Гашића на силу и под присилом, јер са правом сматра да за то не постоји ни један разлог.

"Не постоји ни један разлог, довољан разлог, јер је човек на вредан, марљив и одговоран начин тај посао обављао, али неки други рачунају да је могуће да стекну поверење народа тиме што ће да врше притисак на улици и да ће тиме моћи да остваре део својих политичких циљева које на изборима очигледно не могу", рекао је председник Вучић.

 

За медицинске сестре и техничаре повећање плата око 16 одсто

Председник Вучић најавио је да ће медицинским сестрама и техничарима, за њих укупно 59.128 запослених, од 1. септембра бити повећане плате за 5,5 одсто, а у децембру или јануару додатних 10 одсто.

"То ће кумулативно бити око 16 одсто повећање плата", истакао је председник Вучић.

Додао је да верује да ће за лекаре, војску и полицију, администрацију и остале у јавном сектору имати снаге за повећање од око 11 одсто.

Ако грађевински сектор буде имао боље резултате, можда бисмо успели и са нешто снажнијим повећањем, додао је председник Вучић.

Сви ће имати значајно повећање, нагласио је председник Вучић.

 

По 10.000 динара за свако тек рођено дете до 16 године

Председник Вучић најавио је нову меру, рекавши да је донета одлука да се по 10.000 динара да за свако дете, тек рођено, до 16 године.

"И то дајемо мајкама. Мајке примају тај новац на рачун у складу са тим колико деце имају. Ако имају двоје деце добиће 20.000 динара", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, пријављивање иде од 20. августа до 15. септембра, а исплата око 25. септембра.

"Уколико је самохрани отац тај који се стара о деци, онда ће он добити тај новац. Уколико су старатељи, они ће добити тај новац. Укупно 1.190.000 деце од нула до 16 година", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је за ту меру издвојено сто милиона евра.

"Када је реч о ваучерима, идемо сутра са још 100.000, јер су ови претходни били разграбљени, са по 5.000 динара и бићемо спремни на још 100.000 јер желимо да замолимо људе да лето и зиму проведу у  Србији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да у прва три месеца Србија има 40 одсто увећање прихода од туризма.

 

Цена хлеба Сава биће снижена од петка са 57 на 54 динара

Председник Вучић најавио је да ће, ради бржег сузбијања инфлације, већ од петка бити снижена цена хлеба Сава са 57 на 54 динара, као и да ће молити ММФ да не дође до још једног поскупљења струје ове године, на које смо се раније обавезали.

"Имамо проблем са месом и то ћемо покушати да решимо у наредним данима, очигледно да ту има много тајкуна који су тражили на сваки начин да се држе изузетно високе цене, које су на нивоу највиших европских цена. Хлеб нам је најјефтинији, али ће бити још јефтинији. Нашим улагањем од 3,2 милиона евра и уз помоћ пекарима хлеб Сава од 500 грама, ми ћемо смањити цену са 57 на 54 динара, што је ниже око пет процената", рекао је председник Вучић представљајући нове мере.

Истакао је да се зауставља инфлација и помало и пада, али да тај процес треба убрзати.

"Молићемо ММФ да нам омогући да не повећамо цену струје, на коју смо се обавезали да урадимо у септембру или октобру, јер не мислимо да имамо проблем са финансијама. Мислимо да је важније да то не утиче на повећање других цена да би могла брже да се обара инфлација ка циљаних осам одсто, да бисмо следеће године то спуштали ка 3,5 и 4,0 одсто", рекао је председник Вучић.

 

Мере предаје оружја донете како би Србија постала сигурније место за живот

Председник Вучић рекао је да је мера предаје оружја без санкција донета како би Србија постала сигурније место за живот и додао да је јуче у једном граду у Србији предат митраљез типа "Гетлинг".

"То је онај ротирајући митраљез који испали 3.000 метака у минуту. То је човек ставио на приколицу и донео нам је митраљез и хвала му на томе што је то учинио. Али сам шокиран", навео је председник Вучић, одговарајући на питања новинара и додао да је срећан због мере која је омогућила грађанима да без санкције предају оружје и да се растерете и прођу без казни затвора.

"Има притужби и на једне и на друге. Само што ви желите да критикујете само једне. Ја сам тамо у Народној скупштини слушао жеље да чланови моје породице заврше у шахти као Гадафи. Не верујем да је ико из владајуће већине рекао икада. Позивам и једне и друге да воде рачуна", рекао је председник Вучић.

Додао је да ни он нити Брнабић не дају лош пример за скупштинском говорницом, јер нису део Народне скупштине.

Нагласио је да, на жалост, нема времена да прати парламентарне расправе, иако изузетно поштује врховно законодавно тело Србије, али да му обавезе не дозвољавају да прати скупштинске седнице.

"Када сам ја рекао да имамо непримерено понашање у изузетно тензичној ситуацији у Србији много више него у ријалитијима, онда сам био стигматизован", рекао је председник Вучић.

Додао је да сада сви причају о понашању у Народној скупштини јер је власник Пинка Жељко Митровић одлучио да укине ријалити и да је сада пажња са теме "понашање у ријалити програмима" скренута на тему "понашања у Скупштини," јер више нема ријалити програма.

Нагласио је да је срамота да се на стадионима певају песме против новинарке Бранкице Станковић и позвао је навијаче да престану да то чине.

"Реч је о жени која има дете, која им ништа није учинила. Али нећу никада да молим да не певају песме против мене и као председник републике имам обавезу да то трпим. Само вам говорим о лицемерју појединих медија и како се о истим стварима различито понашају. А што се тиче мог односа према Бранкици Станковић - он је непромењен и ја тај однос нисам крио ни први пут када сам о овоме говорио", рекао је председник Вучић.

 

Неће Срби слушати о олујама, нити ће неко гасити телевизије

Председник Вучић поручио је да поједини политичари неће да гасе телевизије нити да о томе одлучују, као ни да од њих Срби неће слушати о олујама.

Председник Вучић је то рекао замољен да прокоментарише изјаву Мирослава Паровића из Народног слободарског покрета да ће гашење ТВ Пинк бити симбол или победа "тихе револуције" и да ће ако власт не буде хтела мирно да се повуче бити као у стиховима Бранка Миљковића "Ко не уме да слуша песму, слушаће олују".

"Олуја је један изванредан симбол за грађане Србије и за све Србе тако да, видите како један српски тобожњи националиста то употреби. Неће више Срби да слушају олује, нажалост гледали су је 1995. године и тешко страдали у "Олуји"; неће је слушати посебно не од таквих паметњаковића као што је тај", рекао је председник Вучић.

Поручио је и да ти политичари неће да гасе телевизије нити ће о томе да одлучују.

"Нема ништа од тога, то је прича за малу децу. Знате када политичари помисле, ја сам то гледао много пута, када помисле да имају много већу снагу него што је то реално, а то се зове психологија масе, неки је називају психологијом чопора где помисле да су много храбрији и јачи него што јесу. Не, ту снагу имају обични људи који су дошли да би нешто урадили за себе и своје породице, а ти политичари немају никакву снагу, од тог посла нема ништа", рекао је председник Вучић.

 

Држава неће толерисати никакво насиље

Председник Вучић изјавио је да је физичко насиље нешто што држава ни по коју цену неће дозволити никоме и неће толерисати.

Одговарајући на питање новинара о томе да на насловној страни једног опозиционог медија пише да је хапшење човека који је носио његову лутку -  застрашивање грађана, председник Вучић је рекао да не жели лично да учествује у гоњењу Савковића, јер познаје тог човека из неких ранијих времена.

"То је када се неко изгуби у мржњи. Мржња је веома гласна и бука је огромна, само што мржња никада није могла ни да победи ни љубав ни правду. Оне су много тише и оне увек побеђују. Зато молим људе у Србији, и са једне и са друге стране, да воде рачуна да не прелазе границу. Свако вербално насиље није лепо и осудићу га, али физичко насиље је нешто што држава ни по коју цену неће дозволити никоме и неће толерисати", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, за њега је важно да се види како је то лицемерно изгледало од првог тренутка.

"Од онога тренутка од када је Ана Брнабић показала тог обешеног Вучића, Мирослав Алексић је рекао да очекује да полиција ухапси оног ко је носио лутку Вучића, и онда мере сате и када је прошло 12 сати, зато што је то лаж, јер каже Балша Божовић - Вучићев режим је подметнуо овакву глупост на протест и онда од тога праве негативну кампању како су грађани и протести насилни", рекао је председник Вучић.

Додао је да је опозиција бројала сате колико нису ухапсили никога, а када су привели човека за кога су рекли да га је довела Удба, испоставило се да је реч о истакнутом опозиционом активисти.

"Све што су претходна два дана говорили да је кривично дело онда су рекли да ношење Вучићеве лутке није кривично дело. Због тога што смо послушали њихову молбу и урадили све што су од нас тражили и ухапсили човека, а онда су рекли да то не важи и сада ћемо да протестујемо", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, ко мисли другачије биће на стубу срама, па тако и Неле Карајлић и Јанко Типсаревић.

"Ма колико да су задужили ово друштво само зато што њихово мишљење није исто са оним који имају монопол на истину, а углавном лажу. Тако да је могуће да јавни радници већи део свог народа називају говедима и овцама, и да при томе, ни једног тренутка не кажу "извините", а када кажу колико новца зарађују, што сматрам да није у реду и да не треба да се ради, кажу - ово је наш прогон. Прво мораш да будеш фер и да се извиниш онима које си називао говедима и овцама, па онда да тражиш поштовање", сматра председник Вучић.

На питање новинара о томе да је шеф кабинета Вјосе Османи Бљерим Веља говорио о протестима у Београду као о српском Мајдану и зашто се Албанци радују протестима у Београду, председник Вучић је рекао да ће увек многи људи из окружења да траже неке своје интересе и да у овом тренутку њега виде као свог највећег противника. 

"Не мислим да то посебно лоше говори о онима који протестују. Ја мислим да је најбољи одговор онима који не желе добро Србији, а знам да господин Бљерим Веља не жели добро Србији, наш мир, сталоженост, озбиљност и одговорност", одговорио је председник Вучић.

Што се тиче Косова и Метохије, рекао је да је имао веома сложене и комплексне разговоре синоћ, а данас настављене, јер је разговарао са британским изаслаником за Западни Балкан Стјуартом Пичом, а да ће наставити са Србима са Косова и Метохије од петка до недеље.

Додао је да жели да захвали нашем народу на Косову и Метохији зато што се бори на миран и достојанствен начин за своја права.

"Србија је увек уз њих, важно је да сачувамо мир и да покажемо да можемо да разговарамо са свима, за разлику од других који сматрају да провокацијама могу да реше своје проблеме", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је велика част за нашу земљу што сутра цео дан има разговоре са председницом Индије.

"Огромна је част за нашу земљу да, после потпредседника и премијера Индије, којима сам био у посети, угостимо и председницу Индије и верујем да ће то допринети унапређењу наших билатералних односа и привредној сарадњи, имаћемо велики бизнис форум. То су важне ствари", поручио је председник Вучић.

 

Србија је озбиљна држава, ко жели да разговара добродошао

Председник Вучић поручио вечерас да су сви који желе да разговарају увек добродошли, да ће једном морати да разговарају и да се ствари у овој земљи неће решавати другачије, јер је Србија озбиљна држава. 

Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао и да сада прима око 2.000 претњи смрћу дневно, што се увећало са хиљаду и нешто, али да политички противници могу да раде шта хоће, али прелазне владе неће бити. 

"Сваки дан позивате на то и правите се да не знате шта је то што радите. Од тога ко ће како да плива, како ће да ми заврши неко у шахту... Још причате како неко јадикује - ја вам само кажем шта може шта не може у држави - не може прелазна влада, није ово фонтана жеља, не може то што сте замислили. Србија је озбиљна држава и тако ће да се понаша и настави да ради", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао и да свима жели много политичког успеха, да чека да разговарају и да ће једном морати да разговарају, јер се ствари у овој земљи неће решити другачије. 

"А то да гасите људима послове, да уништавате фирме компаније, да измишљате приче о закону о контроли предузећа у државном власништву у управљању и да говорите како неко хоће да продаје та предузећа - па ми то можемо и без тог закона, што лажете, измишљате и обмањујете јавност. Па то ни једном нисмо урадили за 11 година за разлику од вас који сте будзашто давали наша најмоћнија јавна предузећа попут нафтне индустрије Србије", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао да је лаж да неко жели да прода националне паркове јер је то немогуће и да је то још једна лаж у низу лажи као и оне око литијума. 

"И свакога дана једна лаж другу сустиже и нема краја томе, и сваку демантујете сваки дан и долазе нове лажи. Кажете шта ћемо са афером Јовањица? И шта ћемо? Сваки дан то слушате. Где најгоре представљају за најбоље, оне који нису могли школу да заврше, који су са својим рођацима опљачкали локалне самоуправе за стотине хиљада евра", рекао је председник Вучић.  

Додао је да је срамота и да су глупости наводи "Шолакових новинара ботова" да ће неко да им исприча колико је пара склоњено у Кину. 

"Срам вас било више да измишљате најгоре глупости. У Кини неко држи паре, немам ни један рачун нигде на свету осим у овој земљи што уредно пријављујем држави. Како вас не мрзи да обмањујете јавност, ваљда полазите од себе, знате да бисте ви нешто препродали па да узмете провизију па мислите да ми због тога доносимо законе, а само тражимо корпоративно управљање, тражимо да се на модеран начин управља предузећима. Имамо побуну и код коалиционих партнера зато што хоће да наставе са муљачинама. И унутар партије којој сам до јуче припадао исто тако. А не, не ви то хоћете да крадете, не нећемо ништа да крадемо него ви полазите од себе - ставили би свакоме руку у џеп па онда размишљате да бисмо и ми", рекао је председник Вучић.  

Закључио је да је за њега најважније да Србија овако напредује, додао да мисли да су људи задовољни новим мерама те да није срећан, јер би волео да се не иде на изборе скоро, али да разуме и Ану Брнабић и да је она као и сви под великим притиском. 

Како је рекао, он највише због Косова, а премијерка више због других политичких и економских ствари.

"Сви који желе да разговарају увек су добродошли ја ћу већ од краја ове недеље, почетком следеће почети да примам различита удружења, људе на разговоре и покушати да то увек буде најмање стотину људи недељно да бих могао да имам контакт и са онима које немам прилику да срећем да ми увек кажу шта су проблеми, у којој локалној самоуправи, на ком нивоу. Негде ћемо моћи да помогнемо негде не, али то сам радио и у Београду и у Нишу и другим градовима када сам одлазио да разговарам са народом", рекао је председник Вучић.

 

Одлука о школској години најисправнија и једино могућа

Председник Вучић изјавио је вечерас да је било тешко донети одлуку о завршетку школске године, али да је та одлука била најисправнија и најбоља  могућа и да они који је критикују не би били задовољни ни да је урађено другачије.

"Скоро месец дана смо водили не лаке разговоре, и Ана и њен кабинет. Ја сам примио, скоро све обишао, разговарао са породицама убијених у Дубони, Малом Орашју. Разговарао са више родитеља, породица убијених у Рибникару, наставницима, људима из савета родитеља, посећивао у болницама и било је много тешко донети одлуку око које би се сви сагласили, направили смо на крају компромис", рекао је председник Вучић одговарајући на питање како коментарише осуде опозиције због одлуке о прекиду школске године пре, како су рекли, прекида ријалити програма.  

Председник Вучић је рекао да је донета одлука за коју мисли да никоме не смета и са којом су сви на "крају крајева негде задовољни". 

"Сви ми и не само деца у Београду су шокирана оним што се десило. Нико им не смета да наставе са својим ненаставним активностима и да уче колико желе. Мислим да смо донели најисправнију и најбољу могућу одлуку. Да нисмо донели такву одлуку они би рекли зашто нисте донели баш такву одлуку и све вам је у Србији тако", рекао је председник Вучић.  

Председник Вучић је рекао да какву год одлуку да власт донесу политички противници ће рећи да нешто не ваља, и како је приметио, ако се граде позоришта, они ће рећи срамота је, немамо стадионе.   

 "Када донесемо одлуку градимо и једно и друго они ће рећи - али нисте изградили биоскопе. Када неко демонстрира испред РТС-а онда дивно је да гледамо како ће да упадају у РТС и са тестерама, али ако их има 1.000 пута мање, њих свега 30 дође испред неке друге телевизије коју ми волимо - е онда је то страшно", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да то говори о дуплим стандардима, лажним принципима и великом политичком лицемерју. 

"И управо зато и Анина порука са почетка је најважнија - не може да буде по вољи свакога ко мисли да му у том дану нешто одговара", рекао је председник Вучић.

Председник је додао и да као председник изузетно поштује људе који су изашли на улице, било које скупове и митинге и желели да промене нешто у својој земљи, да покажу да их је ужасно погодила ова трагедија, али да никада неће гајити ништа друго сем презира према политичарима и тајкунима које није занимала борба против насиља, већ  само како да злоупотребе на најстрашнији могући начин трагедију коју нико никада у свету на тај начин није злоупотребио.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да свако од политичара у Србији, свако од посланика опозиције, и свако од медија који их подржавају зна колико је одређеним породицама страдале деце у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар" тешко.

"Свако зна колико их боли сваки нови школски дан, и да они осећају бол", рекла је Брнабић на конференцији за медије заједно са председником Вучићем, и додала да има ствари које су изнад политике, и око којих се не сме водити политичка борба.

Председник Вучић је додао да нема потребе да се он или премијерка "правдају било коме".

 

Извор: Танјуг/РТС