Вести

Вучић: Деца показала колико воле своју Србију

Председник Републике Србије, Александар Вучић, поручио је деци, на затварању Дечије недеље, да поред игре треба да буду вредни, одговорни и да воле своју земљу, и истакао да се читајући њихове радове уверио у изузетну љубав коју гаје према Србији.

"Прочитао сам радове Дуње, Невене, Патриције и Габријеле. Мислио сам да су нове генерације те које се разумеју у виртуелни свет и погрешно уверен да мање уче, да су мање писмени од претходних генерација. Радови које сам прочитао су изванредни, писала су их деца изузетног талента. Показали су изузетност, борбеност, љубав према Србији", рекао је председник.

Вучић додаје да је обилазећи штандове са девојчицама и дечацима са којима је причао видео да сви имају самопоуздање и да виде како могу да чувају и мењају Србију на боље.

Председник је навео је и да је срео двојицу слепих дечака, за које каже да ће бити шаховски велемајстори и истакао да би држава требало још више пажње да посвети деци.

"Важно је да деца и овако мала разумеју одговорност. Живот није увек само леп, морате бити спремни и одговорни да размишљате како да допринесете друштву и како уз љубави према породици и Србији да допринесете бољој будућности и себи и својој земљи", рекао је Вучић и закључио да је ово за њега био најлепши крај ове недеље.

Вучић је додао да је тема литерарног конкурса "Зашто волим Србију" лепа, а показала је колико деца воле своју земљу и посебно љубав Срба из дијаспоре према матици.

"Љубав према Србији и сама тема је толико лепа и важна и није била симбол генерације којој сам припадао", рекао је председник.

Истиче да му је посебно важно и драго што су учествовала деца из свих делова земље, као и дијаспоре.

"Ако прочитате Патрицијин текст, ја то сада да ми дате не бих умео тако. То је написано са толико љубави, а Патриција каже волим своју мајку, али је она моја мајка, а Србија је мајка свих нас", изјавио је Вучић.

Председник је додао да се из Патрицијиног текста, која је из Бања Луке, може да се види љубав која долази од Срба са оне стране Дрине.

"Ми у Србији не можемо то да разумемо. Мој отац је са оне стране Дрине и увек је говорио да не могу они који су из Србије да разумеју колика је њихова љубав према Србији", рекао је председник.

 

Вучић позвао грађане да поштују мере против ширења вируса

Вучић је позвао грађане да буду одговорни и поштују све епидемиолошке мере, како би се водила борба против вируса корона.

"Нико не тражи да имамо по три, четири маске, али да се држи дистанца, да се понашамо сви у складу са мерама, да бисмо земљу сачували", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је моћ здравства једна од основних полуга по којој ће се пратити успех једне земље.

Држава ће се у наредном периоду потрудити да олакша решавање животних проблема припадника служби безбедности, војске, полиције и БИА, као и здравствених радника, пре свега стамбена питања, што подразумева даља улагања.

Вучић је истакао да је за Србију од највећег значаја да настави европске интеграције, чувајући пријатељства са другим државама, као и одржавање војне неутралности.

У том смислу, председник је указао на војну вежбу "Садејство 2020", која је показала колика је способност и напредак Војске Србије, колика су улагања, али и посвећеност припадника српске армије.

 

Питање за Лајчака: Шта ЕУ нуди Србији?

Вучић је рекао да се нада да ће ЕУ разумети да је Србија спремна на разговор и компромис у дијалогу о Косову и Метохији, али не на ултиматум и једностране поруке.

На питање да прокоментарише изјаву изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да од њега као председника Србије очекује далекосежну одлуку о КиМ, Вучић је рекао да очекује коректан разговор с Лајчаком, а од неких великих држава - притисак да прихвати оно што се очекује од њега.

„Ако било ко мисли да порука Србији „признајте Косово, а добићете заузврат ништа" и ваш народ ће бити изложен прогону као што је био 17. марта, у свако време када није било снажнијег одговора српске државе, не морам да говорим шта би био и шта јесте одговор", рекао је Вучић.

Нада се, такође, да ће ЕУ добро разумети да не може неко да потпише споразум у Бриселу под окриљем ЕУ а затим доноси декларације и резолуције којима негира све, а тако и ЗСО, да Србија треба да призна независност Косова, а да ће накнадно да формирају ЗСО, као што то говори Приштина.

"То је немогуће", рекао је Вучић и додао да је сигуран да позиција Лајчака није лака. “Када добијете из Приштине ''нећемо да разговарамо о тој теми'', о ЗСО... Замислите, нешто што смо потписали пре седам и по година нећемо да проводимо у дело, и нећемо чак ни да о томе разговарамо... Измишљали су како нема предложеног статута од стране управљачког тима. Све постоји, нису хтели да разматрају. Донели су одмах одлуку косовског уставног суда. О чему преговарамо, ако је нешто у складу са косовским судом, онда нема о чему да се преговара, већ то може одмах да се примени, јер је то право”, објаснио је Вучић.

Председник је истакао да је суштина да Албанци очекују да неко притисне Сбрију, и да она каже “потписаћемо то”.

“Очекујем у будућности притисак, не мислим да ће то да ради Лајчак, радиће то неке велике државе, које ће говорити ''ако прихватите то, ми ћемо да вас потапшемо по глави, ти ћеш бити већи демократа, а, ако не, онда ћеш бити највећи аутократа''. Све сам то прошао много пута, само што данас није довољно да уложите 100 милиона у нечије рушење, морате много више”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да су неки до сада уложили више стотина милиона, одштампали милионе страница о њему, пласирали милионе лажи и није вредело, јер народ разуме емоцију и срце, пожртвованост, посвећеност, марљивост и рад.

“Људи гласају због својих породица и будућности и добро разумеју ко ради у њиховом интересу”, закључио је Вучић.

 

Очекујем да у Шапцу коначно буде формирана власт

Вучић је изјавио да очекује да власт у Шапцу коначно буде формирана, после срамних покушаја Небојше Зеленовића и чланова његове странке да упркос другачијој вољи грађана остану на власти у том граду.

“Срамота је све оно што су радили у претходном периоду. Само што нису измислили ''ћораве кутије'', такво гласање никада није било у Србији, ни 1945. године”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да грађани Шапца нису желели да гласају за Зеленовићеве, те да су са сваким понављањем избора, добијали и до дупло мање гласова.

“Неће то људи, неће људи када неко насиљем и противно вољи грађана жели да сачува власт по сваку цену”, навео је Вучић и додао да се ти људи, који сами броје гласове без присуства икога из опозиције, усуђују да говоре о демократији.

Вучић је навео да његови политички противници “живе у затвореним круговима”, углавном на друштвеним мрежама, где се њих стотинак међусобно подржавају, а да не излазе на улицу и чују људе који мисле другачије од њих и који највећим делом нису за њих.

Због тога се, додаје Вучић, изненађују када виде резултате на изборима.

 

Тек ћемо видети да ли ће бити ванредних избора 2022. године

Вучић је рекао да ће се тек видети да ли ће уз председничке изборе 2022. године бити расписани и ванредни парламентарни избори и да ли ће и ко из опозиције да их бојкотује.

Вучић је одговарајући на питање новинара рекао да је то само најавио као могућност.

"Када нападате власт и питате да ли има снажну опозицију или не, да погледамо јучерашње истраживање или теренско од пре четири дана, које показују да ниједна од тих странка која се буса да су велики противници не би ушли у парламент, а имају више медијског простора", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити чудан парламент без опозиције, Вучић је запитао:

"Како знате да неће бити опозиција? Ја не знам, а ви знате? Ко ће бити опозиција, верујем да ћете у најкраћем могућем периоду моћи да видите, а можда и не буде опозиције, можда сте у праву, можда нисте. Само, питање је како ви то знате?"

Вучић је рекао да за њега веома чудно то да имамо неколико веома одговорних партија и да постоје људи и у опозицији који би желели одговорније да се понашају, али да захваљујући тајкунској моћи оних који знају да неће бити изабрани вољом народа спречавају све друге жестоком кампањом и притиском.

Нама тако политички само помажу, приметио је председник.

Вучић је изразио очекивање да ће нови парламент имати огромну улогу да покаже да може да се понаша другачије, тако што неће узимати реч опозиционим посланицима као што је то било некада раније, али и да ће опозициони посланици расправљати аргументима, а не тако што ће узимати мотке и камење.

Треба да покажу да могу да ураде много за добробит Србије, додао је председник.

Вучић је рекао да када је он био на месту опозиције да је оштро критиковао власт, али да никада није размишљао насиљем да дође на власт, нити заузимао насилно скупштину и тиме се хвалио.

"Напротив, када смо били испред Председништва, молио сам људе да не прескачу ограду", рекао је Вучић и додаје да се никада није догодило да као опозиција некада нису пријавили неки политички скуп, док данас не постоји ниједан законит политички скуп који је неко пријавио.

Вучић додаје да ти који организују протесте данас неће да преузму одговорност, надајући се да ће неко други уместо њих да одради прљави посао, пошто знају да их народ неће.

Вучић је изјавио и да је увек знао да призна пораз на изборима и то у другом кругу за само 0,4 или 0,5 одсто гласова и да је већ у пола десет увече честитао својим политичким противницима.

"Морате да имате ту врсту џентлментског приступа и да разумете шта је политичка утакмица у којој можете и да победите и да изгубите", рекао је Вучић.

Председник додаје да је за разлику од тога изложен сваки дан најбруталнијој кампањи у којој се напада читава његова породица преко њихових другара, тајкуна и медија, као и да га нападају што се граде аутопутеви, пруге, фонтана у Београду, Храм Светог Саве, Београд на води и друго.

Вучић је додао да, када је он био опозиција, није било опозиционих медија који су 24 сата радили против власти, али је дошло до промена јер је то желео народ, док сада опозиција нема ниједне паметне идеје, већ само бесмислене нападе.

 

Наредна недеља важна, биће донете битне одлуке

Вучић је изјавио да ће наредна недеља бити веома важна, јер ће бити донете многе битне одлуке и обављени важни политички разговори.

Вучић није прецизирао о каквим битним одлукама је реч, али како је раније најављено, очекује се формирање Владе Србије.

Када је реч о важним разговорима, за наредну недељу најављена је посета специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака Београду и Приштини.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк