Вести

Вучић: Десет одсто веће плате у јавном сектору до краја године

Премијер Александар Вучић данас је у Оџацима најавио да би плате у јавном сектору до краја године могле бити повећане и за десет одсто.

"Не говоримо више о два, три, пет одсто, биће, а надам се да ћемо имати снаге, пре краја ове године, можда и за неки месец, повећање плата у јавном сектору за десет одсто. Такође, повећаћемо минималац, а очекујемо и повећање плата у приватном сектору који већ лагано сустиже оне у јавном сектору", рекао је Вучић.

Све то, како је навео, урадили смо и моћи ћемо да урадимо захваљујући озбиљности програма који смо спроводили. Нисмо обмањивали грађане, радили смо тешке ствари, али смо тиме омогућили бољи живот, закључио је Вучић.

 

Александар Вучић обећао помоћ "Магни" ако запосле 2500 људи

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да је Влада Србије спремна да финансијски помогне компанији "Магна сеатинг" у Оџацима ако буде подигла број запослених до 2.500.

Он је у обраћању присутнима поводом отварања новог погона указао да је у овој компанији у Оџацима тренутно запослено 1.100 људи, да ће, на основу досадашњег договора, број бити повећан на 1.650.

"Искористио сам ову прилику да замолим руководство да подигне број запослених на до 2.500 и тада ће Магна добити још значајније субвенције од Владе, јер желимо да људи из сваког места у околини Оџака имају будућност", казао је Вучић.

До сада је, како је додао, Влада уложила у ''Магна сеатинг'' 4,45 милиона евра, и никада није било проблема у исплати, а то је било могуће јер немамо проблема са ликвидношћу и солвентношћу.

Казао је да је поносан на раднике који су вредни и добри и који су направили изванредан резултат за "Магну".

"Схватио сам као обећање да ћете повећати број запослених на 2.500", рекао је он руководству те компаније у Оџацима.

Приметио је да је међу запосленима видео и људе из Крагујевца који су дошли да раде у Оџаке, те најавио и финансијску подршку државе у реновирања Оџака.

"Ми ћемо послати паре у наредна два месеца да се обнове фасаде. Оџаци и данас су много животније место него раније, има више енергије, а биће још боља будућност", казао је Вучић обећавши помоћ и у обнављању путева.

 

Није лако, али смањићемо дажбине на плате

Није лака одлука о смањењу пореза на рад, али ће тога бити, не много, али ће бити, поручио је данас премијер Александар Вучић у Оџацима.

Он је, одговарајући на питања новинара о смањењу пореза и доприноса на рад, рекао да ће то бити можда један, два одсто, али да ће свакако бити смањења, док ће на другој страни, поновио је, плате у јавном сектору бити повећане, можда већ у септембру или октобру.

То све омогућено је добрим финансијким резултатима, што подразумева, рецимо, да је с јучерашњим даном суфицит у државној каси био 23 милијарде, уместо 80 милијарди дефицита, како је било пројектовано.

"Па ви израчунајте колико је то побољшање", поручио је премијер додајући да се енергетика "подигла", рударство такође...

Прерађивачка се даље подиже, грађевинарсвто исто тако, нема проблема само ћемо да јуримо да пређемо три одсто колико је пројекција раста ММФ и верујем да ћемо то постићи, навео је Вучић, а онима "који се радују неуспесима" поручио је да то више говори о њима, "а не о мени и дивним људима око мене, и овим радницима овде у Оџацима".

 

Нису битне увреде Заева, већ гласање Македоније у УНЕСЦО

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да га не интересују увреде које му је, како каже, упутио мандатар за састав нове владе Македоније Зоран Заев и поручио да ће судити по делима, односно по томе како ће се Македонија поставити када буде гласање за пријем Косова у чланство у Унеско.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Оџацима, рекао да је за њега увек важније како ће се неко односити према Србији, него према њему лично.

"Када дође гласање у Унеску, онда ћемо да видимо хоћете ли да испуните шта сте рекли", рекао је Вучић.

Он је додао да за разлику од Заева, не жели да говори шта мисли о њему, јер, како је рекао, није на њему да излази са својим ставовима, већ је то на грађанима Македоније да закључују.

"Он представља другу по величини странку у Македонији. Имаће прилику да формира владу. Видећемо, судићемо по делима. Не смета ми што је мене лично вређао, то говори више о њему него о мени. Не журим да одговарам на такав начин", рекао је Вучић.

Премијер је истакао да још није добио одговор када се руководство Србије понашало националистички и шовинистички.

"Уверен сам да нећемо ни добити тај одговор, јер се то није догодило. Ваљда је то некоме требало у неком тренутку", закључио је Вучић.

 

За ЕУ би било понижење да Харадинај буде преговарач

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би било понижавајуће и поражавајуће за ЕУ пре свега да Рамуш Харадинај буде у саставу делегације Приштине на дијалогу у Бриселу и да сматра да ЕУ не може то да дозволи.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да ћемо и ми видети ко ће бити у делегацији јер ми одређујемо ко ће бити у нашој делегацији.

Не може само да се нама нешто не свиђа, може и њима и ту може бити изненађења, додао је Вучић.

Како је рекао неко би можда тиме да Београд испровоцира на неку реакцију па да будемо криви за даљи ток разговора, али и поручио да се ми никада не мешамо у то кога ће друга страна да изабере у било каквим преговорима.

Мислим да би било крајње поражавајуће и понижавајуће и за нас и ЕУ да неко ко је тако тешке злочине учинио учествује у преговорима.

Како је рекао за Харадинаја Тужилаштво Србије има доказе за злочине које је починио, да јесмо разговарали и са некима другима "не кажем да су бољи", али за Харадинаја имамо непобитне доказе да је те злочине и лично починио.

Ми бисмо разговорима са таквим злочинцем погазили и наше тужилаштво, и правосуђе и жртве Харадинаја, рекао је Вучић, али и додао да остаје да се види шта ће бити у Приштини.

Како је рекао, у Приштини пред изборе су две струје, једна је линија ОВК и једна "директно америчка варијанта са Пацолијем" и ту је за сада однос 42 на према 38.

"А ми треба да гледамо себе", додао је.

Као пример шта се све ради, Вучић је поменуо и "нон пејпер" који Приштина дели земљама чланицама ЕУ и другима у којем нас тужи да одржавамо војне вежбе. Вучић је упитао да ли мисле и да нам забране да покажемо своју војску и своје наоружање на Дан победе у својој земљи.

"Не знам више ни о чему се ту ради - као да је ово тwилигхт зона - зона сумрака" рекао је Вучић који је подсетио да је и приликом одласка у Брисел са председником Томиславом Николићем рекао да му се чини да се све променило и да из Приштине више ништа не питају ЕУ већ да примају налоге и очекују помоћ од неког другог.

На све то, закључио је, већ шест месеци суштински нема никаквих разговора у Бриселу.

 

Не бих о увредама Харадинаја, али шта је са ЗСО?

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема намеру да било шта дода на изјаве и увреде Рамуша Харадинаја, али је упозорио да Заједница српских општина, иако је све договорено у Бриселу, ни четири године од тада није формирана.

Како је рекао, очигледно је да за то не постоји никаква жеља у Приштини и навео да је својевремено рекао и да ћемо се ми Срби позивати на Бриселски споразум, а да остаје питање како ће га неки други спроводити.

Вучић је додао да то мора бити једна од тема о којима ће се разговарати у наредном периоду.

А то што ми мирно и сталожено одговарамо на све увреде и што не желимо тешким речима да одговарамо на такве ствари не значи да смо имало слабији од било кога, поручио је.

 

"Вучићу, педеру" најбоља синтагма и за лоше и за добро

Премијер Александар Вучић прокоментарисао је, одговарајући на питања новинара, да је постало уобичајено да је он за све крив.

"И када је нешто лоше и кад је добро - Вучићу педеру - је најбоља синтагма", приметио је Вучић, реагујући на опаску да је и јуче у Нишу "окривљен" за то што је Партизан узео трофеј.

"Видите да и када победе некога, онда није довољно то што су победили, већ говоре: 'ми смо победили и Вучића, који је дао све од себе против нас'. Подсетио бих да смо дали 1,2 милиона евра када нису имали ни евро у каси", рекао је, и додао, успут, да "Вучићу педеру" чак и не одговара истини.

 

Верујем да ћемо с Кинезима постићи договор за Бор

Премијер Србије Александар Вучић изразио је данас велико задовољство што је кинески председник Си Ђинпинг говорио о помоћи у решавању РТБ Бор и авио-линије између Србије и Кине, јер, како је навео, његове речи, које су исказане и пред кинеским медијима, никада нису празна слова.

Он је новинарима у Оџацима казао да верује да ће бити постигнут договор у вези с РТБ Бор, да је разговарао са кинеским компанијама, али и фирмама из других земаља, мада о детаљима не може више да каже.

Рекао је да је РТБ Бор за нас важан, као што је и петрохемијски комплекс.

С тим у вези је констатовао да МСК већ функционише боље, и да је пословао у прва четири месеца без губитака, те да очекује и ту разрешење проблема.

Петрохемија, додао је, има 40 милиона евра на рачуну, али је важно и ту наставити потрагу за стратешким партнером.

Он је, одговарајући на питање шта очекује од договора постигнутих у Кини, казао да је то завршетак пројекта деонице аутопута Прељина-Пожега, која је важна за нас.

Уговор би требало да буде потписан за месец до три месеца, а 1. марта идуће године очекује да крене изградња.

"Људи знају да је то најтежа деоница на Ибарској магистрали, на којој смо имали највећи број смртних случајева, а добиће се већа безбедност и бржа проходност", рекао је Вучић.

Казао је да у новембру крећу радови на прузи Београд-Стара Пазова, тако да ће воз чим напусти Батајницу развити брзину од 200 километара на час.

За две године, према његовим речима, између Новог Сада и Београда, вожња ће трајати 45 минута, а истовремено ће се градити и деоница Нови Сад Суботица, тако да ћемо за три године имати брзу пругу до Будимпеште.

 

Не бирам ја друштво, али вероватно идем у Брисел

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да претпоставља да ће отићи 24. маја у Брисел, на радну вечеру са високом представницом ЕУ Федериком Могерини и премијерима држава Западног Балкана, где ће заступати интересе Србије.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Оџацима, рекао да му се чини да је добио званичан позив, али да није у прилици да бира и друштво.

"Нисам ја тај који може да бира друштво. Вероватно ни они други, да могу, изабрали би неког другог, а не мене. Ја не бих. Посао ми је да заступам интересе Србије и претпостављам да ћу ићи у Брисел", рекао је Вучић.

Могерини и шест лидера земаља Западног Балкан, састаће се 24. маја на радној вечери у Бриселу, а циљ неформалног састанка је разговор о ситуацији у региону.

 

 

 

извор: Танјуг