Вести

Вучић: До краја 2022. године нови објекат Дечје клинике Тиршова 2

Београд ће за четири године, до краја 2022. године, добити нови објекат Дечје клинике ,"Тиршову 2", у чију изградњу и опрему ће бити уложено 54 милиона евра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, након обиласка унутрашњости Дечје клинике у Тиршовој новинарима рекао да је у реновирање старог објекта уложено 7,5 милиона евра, што је, како је рекао, огроман новац, али ће бити потребно још милион евра да би се направило све оно што је неопходно и уложило у нову опрему и инструменте - магнетну резонанцу, ангио салу...

"Кренули смо у велике промене у комплетном систему здравства, јер кроз здравство се огледа како једно друштво напредује", рекао је председник.

Подсетио је да је о најављеној изградњи "Тиршове 2" још у изборној кампањи говорио градоначелник Зоран Радојичић.

"Са најпознатиjим компанијама крећемо у израду студије изводљивости, а ангажоваћемо и консултанте из најмоћнијих европских земаља", рекао је председник уз напомену да би, додуше, више волео да су све болнице ближе аутопуту.

Рекао је да држава има новац за изградњу "Тиршове 2", те истакао да се планира и измештање Акушерске клинике "Народни фронт", како би се будућим мајкама, трудницама и породиљама, обезбедили најбољи услови.

И не само за њих, већ најбољи услови за све наше грађане, посебно за нашу децу, рекао је Вучић.

Подсетио је да се 40-50 година у објекте здравственог система ништа није улагало. Сада, казао је, радимо у Београду, потом ће на ред доћи Нови Сад, а онда и Крагујевац.

Дечја болница у Тиршовој и "Тиршова 2" је један од приоритета.

Рок изградње је крај 2022, а трудиће се, каже, да то буде и пола године раније.

"Некоме, можда, то изгледа далеко, али за четири године имаћемо нову болницу и нове услове", казао је председник и додао да се размишља и о Инфективној клиници и згради Онкологије и у том смислу је идеја да се докупи део плаца који држава има на Бежанијској коси, где би се изградио и изместио болнички комплекс, на место које је лакше доступно него овде у центру града", рекао је Вучић.

Тај клиничко-болнички центар ће бити грађен по пројектима најмоћнијих земаља Европе, узећемо за то већ готове пројекте, казао је председник.

Вучић је рекао да ће се даљим растом омогућити бољи на пружању здравствених услуга, опрема, а повећаће се и брига о здравственим радницима, пре свега медицинским сестрама и, наравно, лекарима.

Надлежни ће, додао је, ових дана саопштити колико ће бити повећање плата свим категоријама запослених у здравству.

Поновио је да ће посебна пажња бити поклоњена медицинским сестрама које треба, како је рекао, задржати да остану у Србији, али истовремено треба одобрити младе људе да се обучавају за бављење тим послом.

 

Више деце на лечењу у иностранству о трошку државе

Вучић је изјавио да се данас пет до шест пута више деце лечи у иностранству, од када је основан Буџетски фонд за лечење пацијената у иностранству 2014. године и додао да није срећан што држава не може увек да интервенише, али да се ситуација поправља.

Вучић је рекао да се до оснивања Фонда у просеку око 110 деце лечило, и то 2009. - 98 деце, 2010. године - 116, 2011. - 140, а 2012. године само њих 45.

Од оснивања Фонда, 2015. године на лечење је упућено 306 малишана, 2016. - 563, а прошле године 614 деце.

"То је четири, а данас већ и пет и шест пута више деце коју лечимо кроз Фонд, новцем из буџета, него раније. На то сам поносан. Нисам срећан што и даље имамо сиромашних људи који не могу да плате лечење за децу и што држава не може и свуда да интервенише, али ствари драматично поправљамо", рекао је Вучић.

"Немам ништа против. Није мој посао да уживам у похвалама и да желим похвале, то ми не треба. Важно је да људи у Србији све виде и разумеју", додао је коментаришући.

Подсетио је да је Фонд основан 2014. како би се лечило више деце, односно како би се смањио број деце које ће се лечити смс порукама.

"Наравно да не можете увек све да платите и да интервенишете, никада неће до краја то бити потпуно праведно и правично, али што више деце помогнете - тиме сте урадили најлепшу ствар за земљу и народ", додао је.

Указао је и да су листе чекања у клиникама смањене три пута - са 250.000 до 300.000 пре пет година, на данашњих 70.000 пацијената, што је, каже, импресиван резултат.

"Нисмо и даље задовољни, али то све не иде преко ноћи. Све морамо ново да изградимо, направимо... Али, ово су добри резултати који то показују. А да ли ће неко да каже хвала или не, питање је јавног дискурса и васпитања и ништа више од тога. Најмање могу да вам опросте да сте успешнији од њих", рекао је Вучић.

Истакао је да се граде нове и обнављају бројне здравствене установе у Србији, набавља модерна опрема.

"Разумем оне који су разарали здравствене установе, подметали пожаре по болницама, за шта никада доказа нећемо моћи да нађемо, али сви знају о чему се ради... и никада нигде нису изградили. Никада оволико болница, домова здравља, амбуланти по Србији није изграђено у последњих 20-25 година", рекао је Вучић.

 

Србија је увек за дијалог, али морамо да знамо о чему

Србија је увек за дијалог са Приштином и свима, али морамо да знамо о чему разговарамо, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, који је Европској унији замерио зато што не реагује на претње ратом које долазе од Албанаца са КиМ и најавом укидања границе између Косова и Албаније.

Није, казао је, заинтересован да у Брисел иде да би му рекли да мора да призна независно Косово и да, ако то учини, биће светски лидер, биће цењен...

"Не занима ме да будем светски лидер, желим да урадим нешто за Србију и мој народ. Не желим да ме смењују као што су смењивали неке друге. Хиљаду пута понављам, ја из ове земље, ни ја ни моја деца, а троје их је, не идемо. Намеравам да у овој земљи, ако ме здравље послужи, остарим", рекао је председник Вучић.

Вучић је рекао да у Бриселу могу да га виде када год хоће, али да претходно морају да му кажу шта даље и да ли је решење да Србије не добије ништа и да буде понижена, а да Албанци добију све.

На нереаговање ЕУ и представника ЕУ у Београду, Сема Фабрициа, на Харадинајеве претње ратом у случају промена граница, председник каже да поштује и Фабрициа и све у ЕУ.

Замерио им је, међутим, то што су реаговали на, како је рекао, фалсификат онога што је говорио у Косовској Митровици везано за Милошевића, а на поруке и најаве са Косова не реагују.

"Чини ми се да је свако ко је нормалан, не мора да буде ни добронамеран, па да препозна да сам у Косовској Митровици говорио да ћемо у победе да идемо лаптоповима, књигама, оловкама и свескама... На то су реаговали, а не реагују на најаву уједињења Косова и Албаније", рекао је Вучић.

Додао је да је сагласан са тим, али да, ако већ реагују на фалсификате његовог говора, бар једном реагују и на то што раде Албанци.

А, што се њега тиче, истакао је, нека раде шта хоће.

"Ми смо увек за дијалог али морамо да знамо о чему разговарамо.

Да идем да ми кажу мораш да признаш независно Косово, био би светски лидер, био би цењен... Нећу", поручио је Вучић.

 

Могуће додатно повећање пензија следеће године

Вучић је поручио данас пензионерима у Србији да ће, поред најављеног повећања пензија од следећег месеца у висини од 8,8 до 13,2 одсто, у наредној години моћи да очекују додатно повећање од три, четири, а ако буде могуће и пет одсто.

Вучић је рекао да ће свака пензија у односу на пре четири године, када су пензије "смањене због катастрофалне политике која нас је довела до банкротства", бити већа.

Вучић је рекао да ће 1. јануара 2019. године Србија бити у десет земаља Европе са најнижим дугом.

"Ја сам поносан на ту чињеницу. И пензионери треба да буду поносни јер су нам они највише помогли, на себе и на своју земљу која је то успела да направи", рекао је Вучић.

Каже да ће тада јавни дуг износити 48 одсто БДП-а.

Пензије ће, напомиње, бити увећане за најмање 8,8 посто, а за неке 13,2 одсто.

Каже да неки пренебрегавају ту чињеницу и наводи да ће пензионерима којима нису смањиване пензије, што обухвата оне са примањима до 27, 28 хиљада динара, а то је 69 одсто пензионера (од 1,75 милиона пензионера), пензија бити повећана за пет посто.

"И они ће имати највећи раст у односу на 2014. годину", додао је Вучић.

Каже да је све то значајно више од нивоа инфлације за тај четворогодишњи период одговарајући тако на критике да повећање пензија није усклађено са инфлацијом.

"Хоћемо и следеће године да увећамо три,четири или ако будемо у могућности и пет посто пензије", каже председник.

"Пензионери сами знају коме могу да верују и сами ће да виде шта ће да буде следеће године", додао је Вучић.

Вучић најављује да ће први пут свим пензионерима, не како каже, о државном трошку, већ можда и као председник највеће партије у Србији, о трошку странке коју води, да упути писмо захвалности.

"Да се захвалим, без обзира да ли је за нас, против нас, да се захвалим за све оно што су урадили за земљу. Они ће живети много боље у будућности, имати много више захваљујући себи, свом стрпљењу, трпељивости и вери у своју државу".

Вучић се осврнуо и на писање главног и одговорног уредника недељника НИН Предрага Ћулибрка о пензијама рекавши да не чита тај недељник.

"Не читам Ћулибрка, пошто ја тај увек причао да ћемо увек да имамо најнижи раст, сад не зна шта ће са собом. Хода улицама и не зна шта би са собом од муке и како да призна да Србија има највећи раст у региону".

 

На седници Главног Одбора о КиМ, странци... очекујем Скупштину странке 2019.

Вучић је изјавио да ће на седници Главног Одбора странке у понедељак бити речи и о Косову и Метохији, а да му је жеља да 21. октобра у Краљеву најави одржавање Скупштине СНС у 2019. години где, како је рекао очекује, значајне промене у странци.

Вучић, који је обишао радове на унутрашњој реконструкцији и опремању просторија Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, је рекао да ће део његовог излагања бити отворен за јавност, а део не, да ће бити речи о КиМ, припремама странке за јесен и зиму...

"Моја жеља је да се 21. октобра у Краљеву најави следеће године Скупштина СНС и очекујем значајне промене у странци 2019. и припрему за изборе 2020. године где очекујем да они који буду преузели руковођење СНС обезбеде већину зарад добробити грађана Србије и будућности земље" рекао је лидер председник СНС.

 

Честитао Јанковићу и Ђиласу на формирању владе

Вучић је "честитао" данас Драгану Ђиласу и Саши Јанковићу на формирању владе, али и навео да им остаје само једна ситница, а то је да победе на изборима.

Вучић је рекао да пошто су они већ завршили све, остаје та ситница, детаљ, на који треба да обрате пажњу, а то је да то потврде на изборима.

"Честитам им на томе" додао је Вучић.

 

Нема силе која ме може натерати да признам Косово

Вучић је поручио данас да нема силе која га може натерати да призна независност Косова.

Упитан да коментарише противљење Рамуша Харадинаја корекцији граница, Вучић је упитао:"А о којим границама је реч. Онима које признаје Русија или онима које признаје Америка, онима које признаје Шпанија или Италија, оне које признаје Кина или Немачка“.

Истакао је да они који му све време држе придике, а који су направили границу између Срба и Срба, који су изместили решавање питања Косова из УН у ЕУ, који су ишли на катастрофално саветодавно мишљење Међународног суда правде, говоре да неће промене граница, саглашавајући се са онима који неће то јер је за њих Косово независно.

„Они који говоре то у Европи нам поручују: ''Срби изгубили сте све на Косову, цела територија је независна држава, немојте да тражите ни педаљ Косова''!. То је њихова порука за нас. Нажалост, веома сам усамљен у Србији, сам у региону, релативно усамљен у Европи“, констатовао је Вучић.

Добро је, казао је, чуо и ове у Европи и у Србији што су се усагласили да је Косово независно, и да жели да види како ће да натерају Србе да то прихвате.

„Не постоји та сила која ће да ме натера да признам независно Косово, не постоји ниједан човек у свету. Ево нећу. А нећете никада ни имати већину у скупштини за то“, поручио је Вучић.

О причама да је „поцепао“ Европу, Вучић је уз осмех рекао да је право "светско чудо какве приче су неки у стању да измисле".

„Не разумеју неки Срби у каквој смо тешкој позицији. Шта да радимо има неодговорних људи. Моје је да чувам мир и стабиност и видимо шта можемо по питању економског напретка. Мени се не жури да идем да разговарам о било чему. Али сам и даље за разговоре. Нећу да будем отворен за то да Србије буде понижена. То да Србија буде понижена, да прихвати стање на Косову без ичега за Србију, тај филм нећете гледати“, рекао је Вучић.

Види, истакао је, да су неки у међународној заједници задовољни како су решили косовски проблем па не реагују на изјаве попут Харадинајеве да ће укинути границе између Косова и Албаније.

Вучић, каже, није задовољан, али пошто не може да се избори ни са Србима да траже нешто да добију, а камо ли са другима поручио је: „Решавајте како мислите“.

Председник је упитао шта би се десило да је он нешто слично рекао у вези Бањалуке или РС.

„До сада би четири пута хитно заседао Савет безбедности УН, да не причамо о специјалним санкцијама“, навео је.

Ћутање, приметио је, говори о сталној замени теза код међународне заједнице, лицемерју, двоструким аршинима.

Истакао је да морамо да се навикнемо на такве услове.

„Никада они који су стварали Косово неће рећи да су погрешили“, уверен је Вучић и додао да су из дела западних земаља, када је неко у Србији скупио храброст да свом народу каже да није све наше и покушамо да постигнемо компромис, они крену у кампању против вас.

„Не ризикујем само политичку каријеру, већ својим говором ризиковао сам много више. Радио сам то због будућности Србије. Наишло је на још жешће негодовање. Пошто је тако, видим да сте задовољни како сте то решили, ја нисам, али пошто не могу да се изборим ни са Србима да траже да нешто добију, а камоли са вама „решавајте како мислите“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да му је лично важно да у историју уђе да смо у једном тренутку могли да имамо нешто.

„Плашим се да ћемо због свега што постоји на Западу и у Србији остати без било чега на несрећу моју и нашег народа, али то неће бити моја одговорност. Дао сам све од себе. Пет година се борио да поправим положај Србије“, јасан је Вучић.

Казао је да неће да реагују на стварање "велике Албаније", додајући да на Косову, сем на институцијама нема косовске заставе, већ само албанске.

„И мене су дочекивали на путевима са албанским заставама. То је као нека новост па ће да се изненаде? Ја се осмехнем и наставим да се борим за Србију“, казао је Вучић.

 

Србија постаје нормална, а не лоповска држава и то им смета

Вучић је поручио данас да Србија постаје нормална држава, а не лоповска, да у њој нема више буразерских приватизација, већ мора да се плати повериоцима, отплате дугови и победи на тендеру, што смета онима који би монопол како би могли да краду.

Вучић је, након обиласка Дечје болнице у Тиршовој, на питање новинара како то да га критикују из опозиције због посете Кини иако је донео уговоре у вредности од више од три милијарде евра, рекао да би неки - пошто не могу да га победе на изборима - да га уклоне силом с власти.

„Једино што бих могао да урадим за њих јесте да кажем: ''Ево народе, излазимо на изборе, дозвољено је да буду кутије ћораве и да само гласате за њих, само са ћоравим кутијама могу да победе. Ко ће да да глас за њих? Није чудо што се код њих јављају идеје о насилном рушењу власти. О томе јавно говоре. У свим земљама света се иде у затвор за то, али код нас не, и надам се да ће тако увек остати", рекао је Вучић.

Демократија је најбољи облик политичког режима, додао је председник.

Вучић је истакао да је важно да људи виде ко и како води државу.

Указао је да се опозиција буни што имамо раст, што се обнављају све здравствене институције што они нису раније, што се не затварају фабрике, као што су раније власти чиниле.

„Буне се што отварамо фабрике, а не затварамо. Што сам довео само у Ниш седам фабрика. За шта ти да се буниш? Да ли сте и једну фабрику оставили у животу у Чачку, Лозници, ни у Нови Сад нисте довели? Шта је ту сада лошије? Лошије је једино што не могу да пљачкају као што су пљачкали ПКБ“, рекао је Вучић.

С тим у вези је пренео да су раније власти, то јест Драган Ђилас, поделили са директорима ПКБ 626.000 евра бонуса, пара грађана.

„Једини који није добио тај бонус био је директор производње, јер га Ђилас није довео. Сви остали преваранти су добили те паре, а радници ништа. Поделили су бонус на основу фиктивне добити. Пет или шест директора је добило само да би и Ђилас добио“, казао је Вучић.

На приче да је ПКБ продат јефтино поручио им је:

„Што ниси ти купио ако је јефтино па продаш скупље? Што си све тада радио са Мишковићем. Сада им смета што нема те врсте монопола, него што морају да дају паре. Нема више буразерске приватизације. Нема договора са једним или другим. Цела држава је тако функционисала и више тога нема. Србија постаје нормална држава, а не лоповска и зато хоће да се врате на власт. То је једини начин како су научили да живе и богате се“, казао је Вучић.

„Морају да победе на парламентарним изборима да би дошли на власт, али то им неће бити тако лако“, закључио је Вучић.

 

Увреде Ани, очекивано од таквог профила људи

Вучић је данас на питање новинара да прокоментарише увреде које су на рачун премијерке Ане Брнабић упутили неки од опозиционих представника, рекао и да се тако нешто може очекивати од таквог профила људи.

Премијерку Брнабић преко твитера је Жељко Веселиновић извређао и рекао да јој жели да буде "закључана у четири зида без кључа са једним обдареним Афроамериканцем тек пуштеним из затвора" а на питање новинара како то коментарише Вучић је упитао да ли је "кретен стварно то рекао".

"Замислите да неко то каже било чијој кћерки и они би још и да воде државу", рекао је председник и у чуду констатовао да је просто невероватно да нико није реаговао на то што је Веселиновић урадио.

Уз подсећање да је Вук Јеремић раније назвао премијерку "креатуром", Вучић је рекао да се од таквог профила људи ништа друго и не може очекивати.

"То говори о њима", казао је Вучић и додао да што се тиче способности Брнабићеве и Јеремића, разлика је "небо и земља".

Како је навео Јеремић једино што је знао је то како да уништи српске шансе око КиМ, и потроши што више народних пара и живи што богатије, а да рецимо о Ђиласу не треба ни говорити, и додао да ће грађани проценити колико је ко и за шта способан.

Коментарисао је, како је рекао, и подсмехе на његов рачун због изјава које је давао током посете Кини о свињским главама и довођењу технологије четврте индустријске револуције у Србију, те додао да не види шта је ту смешно што ће се повећати производња свиња и укупно сточарство.

Подсетио је и да су сличне реакције биле и када је причао о говедима а сада захваљујући уговорима са Турцима костантно расте производња.

Не види, казао је, ни шта је смешно код летећих аутомобила, јер у Кини већ праве прототипове.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк