Вести

Вучић: Договор у корист грађана све три земље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после трилатералног састанка са премијерима Северне Македоније и Албаније, да се разговарало у корист грађана све три земље, те да је циљ све тројице да се до краја 2021. године "границе наших земаља прелазе само уз личну карту".

"Документ који ћете видети заснован је на слободи протока капитала, робе, услуга и људи, јер људи у нашим земљама заслужују бољи живот и мању незапосленост", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији и истакао да је реч о кључним слободама, односно вредностима, које су међународно прихваћене, а промовише их ЕУ.

Истовремено је истакао да ће овај договор осим грађанима бољитак донети и економијама, односно привредама ових земаља.

На наредном састанку, који ће се одржати већ 10. новембра у Охриду, три земље изаћи ће са најконкретнијим мерама, најавио је председник Србије.

Вучић је, након састанка са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијом Рамом и Зораном Заевом о укањању баријера за привредну сарадњу, истакао да је договорено да се после напорног рада у ова два дана учесници обрате кратко, не зато што немају шта да кажу, већ да би остала забележена суштина.

„Многи ће наш састанак у Новом Саду, граду познатом по духу толеранције, назвати револуционарним. Ово је био састанак од изузетног значаја за три земље, а за Србију несумњиво“, рекао је Вучић.

Оно што је договорено је од велике користи које ће да имају наши грађани у све три земље, јер смо уверени да грађани заслужују бољу будућност, виши животни стандард, неупоредиво нижу стопу незапослености.

Реформама су земље дошле до извесног стадијумама, а сада на нови начин, кроз успешније регулисање односа заједнички ће деловати ка подизању привреде, додао је Вучић.

„Циљ је да до краја 2021. направимо услове да уз личну карту пређете све наше границе“, поручио је Вучић подсетивши да са Албанијом немамо још могућност путовања уз личну карту.

Вучић је изразио уверење да ће на следећим састанцима бити договорена та могућност.

„Верујемо да можемо да скратимо чекање камиона на нашим границама, јер по анализи Светске банке 26 милиона сати наши камиони губе на граници. То би била велика уштеда, и имали би већи новац за веће плате“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да ће се баријере склањати кроз формирање кластера којим би омогућили лакши прелаз, и олакшали промет роба и људи.

„Са капиталом неће ићи тако једноставно, али сигуран сам да у годинама које долазе можемо и то да променимо. Од пресудног значаја је ово што смо урадили и на конкретан начин се боримо за интересе наших земаља“, рекао је Вучић.

Рекао је да се неће морати чекати годину дана на следећи састанак, јер је он договорен да се одржи већ 10. новембра у Охриду, када је планирано да ће три земље изаћи са најконкретнијим мерама.

Вучић је поручио да је жеља да се спусти ниво незапослености за Западном Балкану, која је сада 19,1 одсто.

"Отворени смо за партнере из западнобалканске шесторке, али ово смо иницирали и хоћемо да поставимо правила, а сви су добродошли", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су три земље на ЕУ путу и у име Србије изразио очекивање и наду да ће Унија оворити преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.

"То је наша нада, очекивање и жеља, али и наша молба и захтев ЕУ, јер су грађани две земље то заслужили", рекао је Вучић и додао да ако овог пута и не буде отварања преговора, то није кривица грађана Северне Македоније и Албаније, већ ЕУ има своје унутрашње разлоге због којих одлука може да буде и другачија.

За нас у региону, подвукао је, најважније је да се бавимо суштинским питањима.

"Ово што радимо и што ћемо да радимо је од апсолутно есенцијалног значаја за наш економски и сваки други напредак", подвукао је председник Србије.

Вучић се захвалио Рами и Заеву што су провели дан и по у Србији и изразио уверење да ће међусобна сарадња бити све ближа и боља, на добробит грађанима.

"Можете ли да замислите да имамо једно тржиште рада? Повећава се конкурентност, лакше се долази до решења и нема проблема. Ко има радну дозволу у Скопљу, има је у Београду, ко је има у Београду има је у Тирани... То су фантастичне ствари, ако то успемо да решимо... А, план је да решимо до 2021. године", рекао је Вучић.

 

Решили да не чекамо да нам кажу шта можемо у свом интересу

Албанија, Србија и Северна Македонија су земље које су на европском путу, али су данашњим договором решиле да своју судбину узму у своје руке и да више не чекају на нечије одлуке о томе шта и колико можемо да урадимо у сопственом интересу, истакао је Вучић после трилатералног сусрета са премијерима Албаније и Северне Македоније Едијом Рамом и Зораном Заевом.

„Ми све време чекамо да нам неко донесе неку пресуду, шта ће неко да нам каже, колико смемо да урадимо. Сви смо на европском путу, али смо решили да сами одлучујемо о својој судбини, да не чекамо никога. То што чекамо питање је када ћемо да дочекамо, а нама је сваки дан у питању. Што не бисмо радили боље и више између себе, ко нас у томе спречава“, упитао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће бити велике опозиције овом пројекту без икакве аргументације, да ће их бити више у иностарнству него у домаћој јавности, јер су три земље решиле да узму судбину у своје руке.

Он је, одговарајући на питање новинара да ли постоје пројекције економских аспеката какви ће бити бенефити договора које ће грађани моћи осетити, нагласио да је све што се ради у циљу поправљања квалитета живота грађана.

„Окупили смо се овде, показујући поштовање једни према другима, али због наших грађана. Нисмо се окупили што нам је лепше да будемо у Новом Саду, Београду или на неком другом месту: Чини ми се да смо донели фантастичне ствари за наше земље“, рекао је Вучић најавивши да ће експерти спремити целовиту студију до 10.новембра.

Вучић је изразио уверење да ће оно што је договорено, када буде урађено наредних година, за 20 одсто повећати привлачност нашег региона за стране инвеститоре.

„Мислим да ћемо тиме што ће се радити увећати привлачење страних инвестиција, повећати за 20 одсто. Укупно поправљање економског амбијента, отварањем граница и успостављањем истих услова привућићемо стране улагаче“, рекао је Вучић.

Због чекања камиона на границама повећани су оперативни трошкови за 7 до 9 одсто, то је  новац који може да се намени, када се уклоне баријере, грађанима, за веће плате.

Вучић је истакао и да ће бити снажнији глас региона, када се појаве сва тројица, а не само један представник једне земље и каже ово је наша молба или захтев.

„Не можете да не слушате шта кажу људи који представљају 12 милиона грађана. То је нешто више него што имају Аустрија, Бугарска и многе друге земље. Овим јачамо своју политичку позицију“, поручио је Вучић.

 

Иницијатива отворена за целу западнобалканску шесторку

Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев заједнички су поручили да је иницијатива о уклањању баријера између три земље апсолутно отворена да јој се придруже сви партнери из западнобалканске шесторке, јер је то важно за будућност целог региона и добробит грађана.

На питање новинара упућено свим лидерима зашто на састанку нема представника Црне Горе, БиХ и тзв. Косова, Вучић је рекао да не постоји никакав проблем, односно да постоји воља да се, ако три земље успоставе правила и систем, томе придруже и остали из западнобалканске шесторке, уз све разлике које постоје, пре свега по питању статуса Косова и Метохије.

Како је рекао Вучић, за Србију је, наравно, ово важно и због односа Београда и Приштине, и због односа са БиХ, те подвукао да Београд још од увођења Цефте није имао проблем када је реч о економској сарадњи, већ напротив, жели што ближе односе, без административних препрека.

"То што се разликујемо по питању односа према Косову и Метохији, што су ове две земље признале независност КиМ, то је друга ствар и то нема везе са слободним протоком роба, људи услуга и капитала. То је за нас на Западном Балкану од кључног значаја, зато и инсистирамо на укидању такси", истакао је Вучић.

Подвукао је да је повезивање од суштинског значаја за развој целог региона.

"Ако ми ово успоставимо до 2021. године, мислим да људи треба да пробају да емоције оставе по страни. То ће бити изузетне ствари за грађане, значиће много више директних страних инвестиција, људи ће да долазе у регион, који неће гледати као место где може да избије рат, већ као место драматичног економског развоја", подвукао је Вучић.

То је, подвукао је, одговоран однос према будућности, а свако ће, каже, морати да води рачуна шта и како говори и мораће да поштује оног другог, јер је то најбољи пут.

Као пример сарадње навео је земље Бенелукса или скандинавске земље.

"И то је наш прицнип, ако се заједно будемо појављивали и подржавали и на нашем ЕУ путу и у другим захтевима, ако наступамо као блок, онда је теже одбити те захтеве", рекао је Вучић.

"У Декларацији пише да су сви позвани, немамо проблем с тим", додао је председник Вучић.

 

ЕУ добродошла, али треба сами да узмемо судбину у своје руке

Вучић је рекао, на питање новинара да ли је лакше или теже да се постигне договор без представника ЕУ, да су представници ЕУ увек добродошли, али да балкански народи морају да узму судбину у своје руке, са чиме су се сложили и премијери Албаније и Северне Македоније.

"Сви се налазимо на путу ка ЕУ у одређеној фази, то су наши пријатељи. Представљамо суверене земље, одговорне и озбиљне народе и нисмо недозрели да нам је потребан тутор и у стању смо да се сами о себи старамо. Што се мене тиче, увек су добродошли наши пријатељи из ЕУ, али као што сте видели данас, тако ћемо и 10. новембра моћи сами конструктивно и веома добро да разговарамо", рекао је Вучић.

Наставићемо европски пут, али ћемо бринути о својим народима, грађанима, земљама и то право нико не може и не сме да нам одузме, додао је Вучић.

Подсетио је да је о томе говорио и у Уједињеним нацијама.

"Балкански народи морају да узму судбину у своје руке и да обезбеде бољи живот за своје грађане, ако седимо, склонимо се и чекамо ништа нећемо успети а овако имамо активну улогу, и све што радимо надам се да никоме у ЕУ неће сметати. А и у штедели смо нешто новца, неће морати да шаљу своје службенике", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк